15 °C Budapest

Kegyetlen zuhanásra számítanak a magyar autóimportőrök: felére eshet a kereslet

MTI
2020. április 27. 20:03

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) módosította 2020-ra vonatkozó előrejelzését a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, az új személygépjárművek értékesítésénél mintegy 25 százalékos visszaeséssel számolnak.

Az egyesület közölte, hogy a korábban jelzett 155 000 helyett már csak 118 000 jármű forgalomba állítására látnak esélyt az egész évet tekintve. A kishaszonjárműveknél pedig immár nem 26 000, hanem 22 000 új jármű forgalomba állításával számolnak. Hozzátették, áprilisra és májusra akár 50 százalékos visszaesést is elképzelhetőnek tartanak a személyautó és kisteherjármű kategóriában a járvány miatt életbe léptetett válságintézkedések és a gyárbezárások miatt, a kiesést a második félévi értékesítés valószínűleg kompenzálni tudja valamelyest.

A nagyhaszonjárműveket, pótkocsikat, buszokat tekintve a gyárleállások, illetve a lecsökkent áru- és személyszállítási igény miatt jelentős visszaesést várnak, ezért a korábbi előre jelzésükkel szemben már nem 4500, hanem 2300 új nagyhaszonjármű forgalomba állítására számítanak az idén.

Megjegyezték, ugyanakkor jótékony hatással lehet ezekre a szegmensekre, ha a szállítási igények a gazdaság egyéb területeinek helyreállása érdekében emelkedni fognak. A motorkerékpárok értékesítésében szintén 25 százalék körüli visszaeséssel számolnak, ráadásul a piac visszaállását az is befolyásolja, hogy a termék szezonális jellegű, így a téli forgalomnövekedés kevéssé valószínű - ismerteti az MGE.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem