Fontos! Ennyi jövedelemkiegészítésre vagy jogosult a koronavírus miatt

Fontos! Ennyi jövedelemkiegészítésre vagy jogosult a koronavírus miatt

2020. április 14. 11:02

Múlt hét elején jelentették be, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket - és dolgozókat - bértámogatási program keretében (is) kisegítik. Ennek részleteit a pénteken megjelent Magyar Közlönyben tettékközzé. A Pénzcentrum pedig ez alapján számolt utána annak, hogy mennyi pénzt is jelenthet ez a legkisebb és legnagyobb munkabérek esetében.

A múlt hét elején Palkovics László miniszter bejelentette a kormány bértámogatási programját. Ekkor még csak annyit lehetett az intézkedésről tudni, hogy a kieső munkaidő után jár majd a jövedelem kiegészítés és a kieső munkabér 70 százalékáig terjedhet. Pár napot kellett csupán várni és pénteken meg is jelent a közlönyben a kormányrendelet, ami részletezi a támogatást és igénylésének menetét is.

Ez alapján megtudhattuk, hogy azokra a dolgozókra vonatkozik a támogatás, akik csökkentett munkaidejükön túl is tanulnak valamit, illetve a cégnek bizonyítania kell, hogy a munkahelyeinek megtartása nemzetgazdasági érdek.

Ami viszont ezeknél is fontosabb volt, hogy a kieső munkaidő arányában a munkabérnek mekkora részét fizeti a dolgozónak az állam a támogatás keretében. Mi itt a Pénzcentrumnál kiszámoltunk, hogy mekkora a támogatás várható legkisebb és legnagyobb összege a rendelet értelmében. Ehhez azonban először át kell vegyünk három fontos ide vonatkozó fogalmat: a csökkentett munkaidőt, az egyéni fejlesztési időt és a létszámtartási kötelezettséget.

A hétvégén megjelent kormányrendelet így részletezi ezeket a fogalmakat az 1. § -ban:

  • Csökkentett munkaidő: a veszélyhelyzet kihirdetése után lecsökkentett munkaidő. Ez legkevesebb fele, és maximum 70 százaléka az eredeti munkaidőnek.
  • Egyéni fejlesztési idő: a munkavállaló a munkaköréhez, vagy a munkaadó tevékenységéhez kapcsolódó fejlesztés érdekében végzett képzések és tanulmányok.
  • Létszámtartási kötelezettség: a munkaadó kötelezettsége a kérelem benyújtásának napján meglévő statisztikai állományi létszám fenntartására.

Miután átvettük a rendeletben szereplő új fogalmakat láthatjuk, hogy a csökkentett munkaidő helyére bejön az egyéni fejlesztési idő, amely a dolgozó munkaköréhez vagy a munkaadó tevékenységéhez kapcsolódó fejlesztés kell legyen. Továbbá a munkaadónak tartania kell kérelmezéskor aktuális állományi létszámot is.

Következőnek nézzük meg, hogyan fogalmaz a rendelet a konkrét támogatás mértékével kapcsolatban. A mikor, mennyi ideig és mekkora összeget kérdésekkel kapcsolatban, a hétvégén megjelent kormányrendelet így részletezi a támogatást a 3. §-ban:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • 1. A támogatás a kérelem benyújtását követő időszakra állapítható meg.
  • 2. A támogatás időtartama három hónap.
  • 3. A nettó fizetésünk kieső munkaidő arányában 30, 40 vagy 50 százalékának legfeljebb a 70 százalékát adja az állam támogatásként.
  • 4. A távolléti díj maximum nettó 214 ezer forint lehet, azaz a minimál bér kétszerese.
  • 5. Utólag kerül folyósításra.
  • 6. A támogatás fizetés nélküli szabadság idejére nem folyósítható.
  • 7. A támogatás köztehermentes.

Most, hogy nagyvonalakban átvettük a kormányrendelet fontosabb támogatásra vonatkozó részleteit, ezek alapján nézzük is meg a két szélsőséges esetet egy-egy közelítő számítás segítségével.

A táblázatunkban a távolléti díjakat és a támogatási összegeket vizsgáltuk meg a minimál bérre, illetve a rendeletben maximalizált kétszeresére vetítve. Számításaink alapján így a legkisebb igényelhető támogatási összeg valamivel több, mint 22 ezer forint lesz, ami 107 ezres nettó munkabér, és 30 százalékos munkaidő csökkenés mellett érhető el. Ezzel szemben a legnagyobb elérhető támogatási összeg pedig majdnem 75 ezer forint, ami a rendeletben plafonként meghatározott 214 ezres nettó munkabér, vagy afölött érhető el 50 százalékos munkaidő csökkenés esetén.

A frissen megjelent kormányrendelet alapján tehát elmondhatjuk, hogy a támogatás mértéke várhatóan munkavállalónként megközelítőleg 22 ezer és 75 ezer forint közötti kötelezettségmentes összeg lesz. Természetesen az egyéni munkaszerződések, nettó havi munkabérek és munkaidő csökkenés is jelentősen befolyásolja a támogatás mértékét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?