Intézkedések Magyarországon a koronavírus miatt: erre kell számítani

2020. február 24. 11:45

Papp Károly közbiztonsági főigazgató és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartott sajtótájékoztatót hétfő délelőtt a koronavírus-fejleményekről. Kiderült, hányan vannak karanténban itthon.

Szeretnénk a legtovább fenntartani a megelőzés szakaszát, vagyis azt, hogy a továbbiakban sem lesz koronavírusos megbetegedés

- fejtette ki az országos tisztifőorvos. A járványügyi megfigyelés egyik módja a karantén elrendelése - fejtette ki Müller Cecília. Jelenleg 18-an tartózkodnak karanténban a Szent László kórházban a koronavírus miatt.

Ezzel megvédjük a behurcolástól az embereket

- húzta alá a tisztifőorvos.

Megerősítete, Magyarországon nincs koronavírussal fertőzött betegről tudomásuk a mai napig. Müller részletes tájékoztatást adott az olaszországi eseményekről, betegekről és halálesetekről, majd bejelentette: a magyar népegészségügyi központ megváltoztatja az eddig használt esetleírását, és az eljárásrendet az európai járványterjedés miatt.

Kiterjesztették tegnaptól Debrecenre is a testhőmérséklet-mérést. Ide is érkezik Olaszországból gép. A mai napon kerül kiadásra a koronavírussal kapcsolatos eljárásrend, ennek kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta, közúti ellenőrzéseket a határokon, tehát az Olaszországból, vagy más járványos helyszínről hazaérkezők esetében történő vizsgálatokat is be kell vezetni, ugyanakkor a schengeni határokat nem lehet lezárni. Két telekonferencia lesz ma: Európai Járványügyi Központ és a WHO tartja. Szeretnék az ő véleményüket is figyelembe venni, közös bölcsesség alapján alakítjuk ki az eljárásrendet.

Aki fertőzött területen járt és mutatja a vírusfertőzés tüneteit, az hívja fel a háziorvosát, ne menjen a váróterembe. Valamennyi kérdésre ez az eljárásrend választ fog adni

- fejtette ki kérdésre válaszolva Müller Cecília. Arra a kérdésre, hogy biztonságos-e Olaszországba utazni most, kifejtette: országos tisztifőorvosként nem támogatná, hogy valaki kockázatos területre utazzon.

A járványos területre nem javaslom az utazást. Az egyéb nem érintett területre pedig lehet utazni, alapos tájékozódás után

- fejtette ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?