18 °C Budapest
Komoly bírságot kaphatnak most a busszal, vonattal utazók

Komoly bírságot kaphatnak most a busszal, vonattal utazók

2016. február 16. 11:25

A legtöbb embernek fogalma sincs róla, de akár azért is büntethetnek, ha valaki betegen utazik a tömegközlekedéssel. Mivel már javában tombol az influenzaszezon, a Pénzcentrum utánajárt, milyen esetekre vonatkozik pontosan a szabályozás.

Bár a legtöbb ember nem is tud róla, azért is kizárhatnak valakit az utazásból, ha betegen utazik a tömegközlekedéssel. Az influenzaszezon már javában tombol, így ennek apropóján megkérdeztük a nagyobb közlekedési társaságokat, milyen esetekre vonatkozik pontosan a szabályozás.

Nyakunkon az influenzaszezon

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint már február első hetében 73 százalékkal több beteget regisztráltak az influenzafigyelő-szolgálatban részt vevő orvosok, mint az azt megelőző héten. Az országban körülbelül 31 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek között jelentősen nőtt a gyerekek száma, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Tolna megyében volt a legmagasabb a 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket a fővárosban és 8 megyében diagnosztizáltak.

Elvileg utazni sem szabad, ha betegek vagyunk

Alapvetőnek kellene lennie annak, ha valaki fertőző beteg, nem megy társaságba, hogy ne fertőzzön meg másokat. Ez alól pedig a tömegközlekedés sem kivétel.

A Volánbusz Zrt. utazási feltételei között konkrétan szerepel, hogy

Az utazásban fertőző beteg nem vehet részt.

A MÁV, és a BKK Utazási feltételei között ilyen kitételt nem találtunk, de megkeresésünkre elmondták, hogy bár a kormányrendelet előírásaiban a "fertőző beteg" fogalom nem szerepel,

a fertőző beteg "utastársai egészségét veszélyezteti", tehát kizárható az utazásból.

Hogyan veszik észre, ha valamelyik utas fertőző beteg?

A fertőző betegek kiszűrése nem feladata a személyszállítást végző szolgáltatónak, ez az utas saját felelősségi körébe tartozik - tudtuk meg a Volánbusz Zrt.-től.

Ennek megfelelően nincsenek is feljegyzéseik olyan eljárás lefolytatásáról, amelyet fertőző beteg által igénybe vett szolgáltatás kapcsán indítottak volna.

Ráadásul elvileg nem is nagyon tudnának büntetni, mivel a pótdíjazás körében a fertőző beteg személy utazása nem szerepel. Alapvetően a jegy vagy bérlet nélkül, illetve nem az előírásoknak megfelelő jeggyel/bérlettel utazókkal szemben szabhatnak ki pénzbeli büntetést, amelynek mértéke a

 • Volánbusz Zrt.-nél 8 000 forint
 • MÁV-nál 8 000 forint
 • BKK-nál 16 000 forint (helyszínen fizetve 8 000 forint)

Viszont ha valahogyan mégis kiderülne a beteg utas felelőssége, akkor ő felelne minden olyan kárért, amelyet a Szolgáltatónak okozott. A megtérítendő összeg pedig az okozott kár mértékétől függene.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogyan próbálják megelőzni a fertőzés továbbterjedését?

A közlekedési társaságok is tesznek óvintézkedéseket az influenzaszezonban, hogy a tömegközlekedési eszközökön ne terjedjen tovább a vírus.

A VOLÁNBUSZ Zrt. közel kétszáz autóbuszt láttott el antimikrobiális bevonattal. Továbbá az influenza fertőzéssel érintett időszakban a munkatársak az autóbuszok műanyag, illetve kapaszkodó felületeit rendszeresen vegyszerrel fertőtlenítik.

A MÁV már évtizedek óta működteti az influenza elleni oltások díjmentes biztosításának rendszerét, amely keretében az érintett vasutasok igénybe vehetik az oltást. Ezen túlmenően a MÁV-csoport rendelkezik pandémia elleni védekezési szabályzattal, amely egy esetleges vírusvariáns által okozott megbetegedések esetére - a WHO ajánlásának megfelelően - tartalmazza a szükséges teendőket.

A vonatok és vasútállomások takarítására is nagy erőket fordítanak, már két éve jelentős számú közfoglalkoztatott is segíti az állomások, illetve utasforgalmi területek tisztán tartását.

A BKK pedig csatlakozott egy országos influenza ellenes kampányhoz, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a megelőzés - immunerősítés, kézmosás, fertőtlenítés - fontosságára.

Hogyan védekezhetünk?

A fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, ezek a következők:

 • Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk, orrunk elé
 • Használat után a zsebkendőt dobjuk ki
 • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal
 • Influenzajárvány idején kerüljük a szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi)
 • Szellőztessünk gyakran
 • Rendszeresen tisztítsuk a gyakran használt, megérintett tárgyainkat
 • Amennyiben az influenza tüneteit észleljük, maradjunk otthon
 • Az influenza megelőzésének azonban a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30