9 °C Budapest

Ravasz tolvajok portyáznak itthon: ezzel a módszerrel fosztják ki az otthonod

2019. november 5. 14:30

Több mint 9 milliárd forintnyi értéket loptak el a magyaroktól tavaly - derült ki a Belügyminisztérium adataiból. Az összeg csupán töredéke térült meg. Kiderült, hogy legfőképpen a készpénzt és a kisebb értékeket keresik a betörők, amiket az emberek általában elég egyértelmű helyekre rejtenek.

Tavaly csaknem 8,9 milliárd forinttal károsították meg a magyarokat a tolvajok, legalábbis ez derült ki a Belügyminisztérium legfrissebb, lopásokra vonatkozó adataiból. A táblázat szerint a károk csupán töredéke, 561 millió forintnyi térült meg. Bár a tárcának nincsenek arra vonatkozó adatai, hogy pontosan miket loptak el a magyar bűnözők, de a Pénzcentrum korábban körbekérdezte erről a biztosítókat:

kiderült, hogy a hazai betörők kedvence továbbra is a készpénz.

A bűnözők leginkább erre utaznak, és óriási tévhitnek bizonyult, hogy a tolvajok bármit elvisznek, amit érnek. A lényeg az, hogy minél nagyobb értéket mindél kevesebb idő alatt be lehessen gyűjteni, tehát  kápé mellett az ékszerekre és a kisebb, de értékes elektronikai cikkekre utaznak a leginkább. Emellett "kedveltek" még azok az értékesebb dolgok is, amiket nem a lakásban, hanem mondjuk a fészerben, garázsban tárolunk: a barkácsgépek, kerékpárok, horgászcuccok például.

Az éj sötét, és tele van iszonyattal

Sajnos nem csak Vuk-nak, hanem a betörőknek is a legjobb barátja a sötétség, abból pedig most nincs hiány: ma (november 5-én) már 16:21-kor lenyugszik a nap, és egészen februárig így fog ez menni - egészen pontosan február 12-én lesz legközelebb 17 óra utáni napnyugtánk, 17:01-kor.

A tél tehát a betörők főszezonja, ezt a brit adatok is megerősítik: tavaly a sötétebb hónapokban a Halifax biztosítónál például 35 százalékkal növekedtek meg a betöréshez köthető kárbejelentések. Az Independent cikke szerint az emberek 40 százaléka nem ellenőrzi, hogy becsukta-e az ablakokat, 29 százalék még az ajtót sem nézi meg - márpedig, ha ezek nyitva maradnak, akkor a tolvajok szabadon bejárhatnak a lakásba.

Az egyszerűség hívei

Ahogyan fentebb is említettük: a betörők arra törekszenek, hogy minél hamarabb végezzenek, a legtöbben kevesebb mint 10 perc alatt rámolják ki a házat. Éppen az idő hiánya miatt pedig igyekeznek megtalálni a legkönnyebb utat a behatolásra - lehetőleg csendesen. A lakás gyengepontjai általában a bejárati ajtók üvegablakai: a kiskaput a legegyszerűbben valamilyen fóliával lehet becsukni, de akár valami erősebb laminált üveget is beszerezhetünk. A lap szerint érdemes még akkor is zárva tartani mindent, ha mondjuk csak a kertbe, garázsba ugrottunk ki, vagy az emeleten vagyunk, hiszen a rablók pikk-pakk végeznek.

Úgy is védekezhetünk a betörők ellen, ha elhitetjük velük, hogy otthon vagyunk: a szakértők szerint érdemes beszerezni például időzíthető, vagy távolról vezérelhető lámpákat, amik olykor-olykor felkapcsolnak akkor is, ha nem vagyunk otthon. A házon kívülre pedig érdemes mozgásérzékelős lámpákat is telepíteni.

Itt tuti nem keresnek értéket

Nemrégiben ex-betörők nyilatkoztak arról, hogy hová érdemes elrejteni az értékeket: hihetetlen, de a legnagyobb biztonságban a tészták között, a gabonapelyhes dobozban, illetve a gyerekjátékok közé eldugva vannak az értékeink. A korábbi bűnözők szerint a legtöbben a fiókokba, serpenyőkbe, edényekbe próbálják eldugni az értékeiket, ezt pedig tudják a betörők is - ide nyúlnak elsőként.

A John Lewis csoport szerint a gyerekszoba mellett a kanapé, vagy a bútorok alá is jó eldugni a cuccokat - hiszen a betorők igyekeznek viszonylag gyorsan és csendben dolgozni, így nem vesződnek a bútorok tologatásával. A volt tolvajok arról is beszéltek, hogy az autó, vagy a ház kulcsait nem érdemes külön erre a célra árult szekrényben tárolni, hiszen mindenki tudja, hogy ott van.

Hasznos tanácsok a betörők ellen

Bár egyetlen ökölszabály sem véd meg 100 százalékig bennünket attól, hogy betörés áldozatai legyünk, érdemes a lehető legtöbb mindent megtenni azért, hogy a lehető legkevesebb esélyünk legyen célponttá válni. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Allianz biztosító szerint érdemes a tulajdonosoknak felmérniük azt, hogy hogy betörés esetén, egy betörő 2-10 percen belül milyen mértékű kárt tudna okozni, ha bejut a lakóingatlanba. Ez azért fontos meg sok tolvajt az alkalom szül, sőt ahogy azt érthető is, a betörők nem szeretnek sok időt eltölteni az ingatlanban, hiszen minél tovább ejtőznek, annál nagyobb a lebukás veszélye.

A Groupama szakértő kifejezetten felhívják a figyelmet, hogy ha elmegyünk otthonról, soha ne hagyjuk nyitva - még bukóra sem - a nyílászárókat! Ez kitűnő célpont, és kifejezetten hívogató a nem kívánt személyeknek. A vasalatot minimális erőfeszítéssel ki tudják akasztani, és már bent is vannak a lakásunkban. Ezen felül érdemes nyaralás előtt lenyírni a sövényt, s ezáltal belátást engedni az utcáról, a szomszédok felől. Az illetéktelen behatolók nem szeretik, ha láthatók.

Azt is fontosnak tartották kiemelni, hogy a kertben sem érdemes nagyobb értékű tárgyakat elől hagyni, hiszen ezek kifejezetten csalogatják a betörőket. Nem beszélve például egy kerti létráról, ami a házba való bejutást is megkönnyítheti. Ami pedig talán még ennél is fontosabb 

Semmiképpen se tegyük közhírré a közösségi portálokon, hogy nem tartózkodunk otthon, és a lakásunk üresen áll a nyaralásunk során.

A régi zárakat is érdemes ezen felül lecserélni, nem beszélve arról, hogy a védelmi rendszer beszerelésekor érdemes egyeztetni a biztosítóval, és olyan rácsot felszerelni például, ami biztosan véd, és a biztosító is tényleges védelmi rendszerként tartja számon. Ugyanez igaz a széf használatára is, egy jó széf ugyanis egyfelől megnehezíti a betörők dolgát, másfelől a biztosítók is jobban biztosítják a széfben elhelyezett tárgyakat. 

Ha építkezünk, gondosan válogassuk meg beszállítóinkat, kivitelezőnket. Nem egyszer tapasztaltuk, hogy időnként maga a beszállító gondoskodik a tulajdonos által megrendelt eszközök eltűnéséről

- hívta fel a figyelmet a Groupama szakértő csapata. A K&H arra hívta fel kifejezetten a figyelmet, hogy senki ne tartson otthon az indokoltnál több készpénzt, illetve jó, ha van távfelügyeletre bekötött riasztó kivonuló szolgálattal. Ugyanis igazából ez jelent valós védelmet, önmagában a riasztó nem lehet mindig elég. 

Az Aegon azt emelte ki szerkesztőségünknek, hogy családi ház esetén az utcafront felöl ne telepítsünk átláthatatlan sűrű bokrokat, mert ezzel megkönnyítjük a betörők dolgát, mivel takarásban "nyugodtan" tudnak dolgozni. Legyünk mindig körültekintőek és óvatosak, ezzel megelőzhetjük a bajt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm