12 °C Budapest
highway, drone view, road, nature

Ember feletti munka veszi kezdetét a magyar utakon: erről minden autósnak tudnia kell

2023. május 18. 10:35

200 millió négyzetméternyi zöld felületet gondozását kezdi meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az autósok az országos hálózaton rendszeresen találkozhatnak majd kaszálási munkát végző gépekkel, szakemberekkel, ezért a közútkezelő a sofőröktől figyelmet és megértést kér. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan közel 31 ezer kilométernyi út üzemeltetési feladatait látja el. A burkolaton végzett fenntartási munkákon kívül fontos feladata a cégnek az út menti területek karbantartása is. Ez hatalmas feladat, hiszen összesen mintegy 200 millió négyzetméternyi zöld felületet kell gondoznia. Idén kiemelt figyelmet fordítanak erre a területre is a szakemberek, így az autósok az országos hálózaton rendszeresen találkozhatnak majd kaszálási munkát végző gépekkel, szakemberekkel, ezért a közútkezelő a sofőröktől figyelmet és megértést kér.

A tavaszi időszaktól kezdődően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 80 mérnökségén keresztül első körben a burkolatjavítási munkákra helyezte a hangsúlyt, hogy a téli időszakban keletkezett úthibák tartósabb, melegaszfalttal történő helyreállításáról gondoskodjon. Ugyanakkor nemcsak az országos utak burkolatára, hanem az a melletti területekre is nagy figyelmet fordít a cég, hiszen a tavaszi csapadékos és az utóbbi időszak már melegebb időjárása miatt beindult a növények vegetációja, vagyis az út menti fű növekedése is, így a cég a kaszálási munkákat is elkezdhette.

A 31 ezer kilométernyi országos közúthálózat mellett mintegy 200 millió négyzetméternyi zöldfelület található, amely több mint 30 ezer focipálya területének felel meg. A Magyar Közút ekkora felületen végzi el ütemezetten és az idei évben a korábbiakhoz képest is nagyobb gyakorisággal a kaszálási munkákat. Ez azt jelenti, hogy az első körös kaszálások már országszerte zajlanak, sorrendben először a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, utána forgalmasabb mellékutakon végül a kisebb bekötőutakon avatkoznak be a szakemberek. Ezeket a munkákat pedig a vegetáció és a rendelkezésre álló kapacitások figyelembevételével több alkalommal is megismétlik a következő hónapokban a közútkezelő mérnökségének munkatársai.

Annak érdekében, hogy ezeket a beavatkozásokat a lehető leggyorsabban elvégezzék, kora reggeltől késő délutánig bonyolítják le a munkákat, figyelembe véve az időjárási viszonyokat. A közlekedőknek ezért számítania kell az országos utak mentén arra, hogy sűrűbben találkozhatnak kaszálási munkát
végző, lassabban haladó gépekkel. A szakemberek a sofőrök türelmét és megértését kérik, hiszen tekintettel arra, hogy a legtöbb esetben mozgó terelés mellett zajlanak a munkák, az autósoknak érdemes kellő körültekintéssel és óvatosan közlekedniük, hogy az esetleges ráfutásos vagy szabálytalan előzési manőverekből történő balesetek elkerülhetőek legyenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem