Nem fognak örülni a magyar autósok: nemsokára ezért is fizetniük kell

2019. szeptember 21. 07:00

Egyelőre még messze vannak a keményebb hidegek, de nem árt már most felkészülniük az autósoknak: érdemes ugyanis még a gumiszezon előtt időpontot foglalni a szerelőhöz, hogy ne akkor kelljen ezen idegeskedni, amikor már esetleg komolyabb baj is lehet abból, ha nem az évszaknak megfelelő abroncsokon közlekedsz. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szerelő elárulta, mikorra érdemes nagyjából belőni a kerékcserét, hogy elkerüld a tömeget. Azt is megnéztük, mennyibe kerülnek az idei legbiztonságosabb téligumik.

Bár még nincs tartósan 7 fok alatt a hőmérséklet, érdemes jóelőre felkészülni, és elkerülni a hatalmas sorbanállást a gumisnál. Egyelőre még síri csend honol a műhelyekben, legalábbis akikkel beszéltünk azt mondták, hogy így szeptemberben még nem jellemző még a gumicsere.

A legtöbben általában az utolsó pillanatra hagyják, és csak akkor rakatják fel a téli kereket, amikor már valóban szükség lenne rá - ilyenkor persze azonnal kell. Ekkor jön a felismerés: fullon van mindenki, és csak sokára van esetleg időpont

- vázolta a helyzetet az egyik budapesti műhely vezetője. A szakember arról beszélt, ugyan nap közben még egy jó ideig elég meleg lesz a nyári kerekeknek, de éjjel és a reggeli órákban már "fagyogat", így ebben az átmeneti időszakban fokozatos körültekintéssel kell vezetni.

Hajnalra teljesen lehűl az aszfalt, talán enyhén le is fagy: ezek a körülmények közel sem ideálisak a nyári kerekeknek, ezzel számolni kell. Ugyanakkor a csere sem indokolt egyelőre, én olyan október végére, november elejére szoktam ajánlani a gumicserét időjárástól függetlenül. Szerintem akkortájban már nagyon nem lehet mellé lőni sőt, esetleg még tömeg sem lesz, ha nem olyan rossz az idő. Időpontot pedig, ha most foglalna az ember, biztosan fognak tudni adni a műhelyek

- összegezte a gumis, akit arról is beszélt, hogy milyen tévhitek keringenek a téli abroncsokról a magyar autósok körében.

Az első és legfontosabb: a nyári gumi egyáltalán nem jó télire! Még annak ellenére sem, ha a szomszédnak vagy a Jani bácsinak bevált, még sosem csattantak nyári kerekekkel télen. És az sem elfogadható, ha valaki csak a hajtott kerékre szerelteti fel a téligumit. Lehetőleg mind a négy abroncs azonos márkájú és típusú legyen, így kiegyensúlyozott marad a tapadás mind a négy keréken

- húzta alá, majd arról is beszélt, hogy különösen oda kell figyelni a gumik profilmélységére. Nyári és a téli gumik esetében a magyar jogszabály 1,6 millimétert ír elő mint minimálisan megengedett mintázat mélységet, de esős, fagyos időben már ez sem elég:

a téli kerekeket 4 milliméteres mélység alatt már ajánlatos lecserélni.

Ezeket érdemes venni

Ha pedig csereérettek a téli kerekek, hatalmas dilemma, hogy milyeneket is vegyünk: mankót jelenthetnek a különféle téligumi tesztek például. Az első idei már ki is jött, most pedig megnéztük, mennyibe is kerülnek a jól teljesítő gumik.

A havas, nedves és száraz körülmények mellett is alaposan letesztelt téligumik közül a továbbfejlesztett Goodyear UltraGrip Performance Plus teljesített a legjobban, a német lap szerint 2019-ben ez a legjobb választás. Ez az abroncs 8,9 pontot kapott, és egy rövid keresés után kiderült, hogy Magyarországon több mint 20 ezer forintért lehet egy darabot kapni belőle (205/55/16-os méretben). Ugye 4-et kell venni, úgyhogy szereléssel, mindennel együtt nagyjából 90 ezer forintért kaphatunk díjnyertes téli kereket.

Az ezüstérem a 8,8 pontos Bridgestone Blizzak LM005-é lett. Ezt 23-24 ezer forintért lehet megvenni a már említett méretben, tehát egy szett felrakással együtt nagyjából 100 ezer forintba kerül.

Ezután a tavalyi győztes Continental TS 850 P (8,1 pont) jön, amiből 29 ezer forint körül adnak egyet 205/55/16-os méretben - összesen tehát több mint 120 ezer lenen egy szett felszerelve. Nagyjából ugyanennyibe kerül a Michelin Alpin 6 is, ami pedig  7,9 pontot kapott.

Sok-sok, de van megoldás!

Akármennyire is igyekszel spórolni, azért azt be kell látni: egy autót felgumizni még akkor sem olcsó mulatság, ha jutányos áron szerzed be az abroncsokat, de 250 ezer forintból akár egy új szett felnit is tudsz venni a gumik mellé! A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora szerint ekkora összeget, 2 éves futamidő esetén, már havi 12 784 forintos törlesztővel felvehetsz az OTP-nél, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 13 183 forintos törlesztőt ígérő konstrukciója sem. További bankok ajánlataiért (illetve a konstrukciók pontos részleteiért) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem