25 °C Budapest
Russian nesting dolls in front of the Church of the Resurrection of Christ in St. Petersburg.

Szokatlan bejelentést tett Vlagyimir Putyin: ilyet még nemigen csinált az orosz elnök

2024. február 13. 09:01

Szokatlanul sok, ráadásul részletes és friss gazdasági és pénzügyi adatot ismertetett egy hétfői, televízióban közvetített gazdasági ülés során Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az eseményen megjelent az orosz jegybankelnök is, akit utoljára egy hónapja láttak, mielőtt lemondta egy hivatalos programját - írja a Portfolio.

Az orosz statisztikai hivatal múlt héten már jelezte, hogy előzetes adatai szerint 2023-ban 3,6 százalékkal nőtt éves átlagban az orosz GDP a 2022-es 1,2 százalékos visszaesés után, és Vlagyimir Putyin ma azt emelte ki, hogy a gazdasági minisztérium korábbi becslése 3,5 százalék volt, a friss adat pedig ennél jobb, és azt jelenti, hogy gyorsabban nőtt az orosz gazdaság, mint a világ átlagos GDP-je, ami 3 százalék volt, illetve a fejlett országoké, ami 1,5 százalék volt. Emellett az orosz GDP-növekedés meghaladta a G7 országok egyedi növekedési adatait is.

Az orosz makrogazdasági és rövid távú előrejelzési intézet elemzése szerint mindez azzal függhetett össze, hogy az ipari termelés akár 60-65 százalékkal is ugorhatott az elmúlt két évben a háborús kiadások miatt, igaz ebből a Reuters elemzése szerint vajmi keveset érzékelnek az átlagos orosz állampolgárok.

Az IMF első ügyvezető igazgatója egyébként egy amerikai eseményen hétfőn azt mondta: az orosz gazdaság idén átlagban 2,6 százalékkal nőhet, tehát gyorsabban, mint az orosz kormány hivatalos 2,3 százalékos növekedési előrejelzése, de aztán 2025-ben 1,1 százalékra lassulhat a növekedés.

Mindezek mellett a hétfői, tv-ben közvetített orosz eseményen Putyin az MTI tudósítása szerint az alábbiakat ismertette:

  • Oroszország ipari termelése tavaly 3,5 százalékkal nőtt, a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal, a számítógépek és perifériák előállítása 32,8 százalékkal, a járműiparé 25,5 százalékkal, a bútoriparé 20,7 százalékkal, a bőr- és bőráru-gyártás 12,3 százalékkal, a gépjármű-, pótkocsi- és félpótkocsi-gyártás pedig 13,6 százalékkal bővült.Az éves infláció a 2023 december végi 7,4 százalékról 2024 január végére 7,2 százalékra csökkent. Beszámolt arról is, hogy a központi bank irányadó kamatának 16 százalékra emelésével összefüggésben az országban „némileg” lelassult a hitelezés, januárban a jogi személyek hitelállománya 0,2 százalékkal csökkent, a magánszemélyeké ezzel szemben ugyancsak 0,2 százalékkal bővült.
  • 2023-ban a szövetségi költségvetési hiány 1,9 százalék volt a GDP arányában, ugyanakkor a büdzsé bevételei az olaj- és gázbevételek nélkül közel 25 százalékkal, idén januárban pedig a tavalyi évhez képest mintegy 85 százalékkal gyarapodtak.
  • Idén januárban a szövetségi költségvetés hiánya 308 milliárd rubelt tett ki, ami 1,3 milliárd rubellel kevesebb, mint 2023 januárjában. (A rubel jelenleg valamivel 4 forint alatt áll.)

Putyin kiemelte, hogy a helyzet a kormány és a szakértői körök várakozásainak megfelelően alakul. Példaként hozta fel, hogy továbbra is erős a fogyasztói kereslet, ami szerinte pozitívan tükröződik az orosz vállalkozások hangulatában és terveiben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elnök hangsúlyozta, hogy "rendkívül fontos egyensúlyt teremteni a fejlesztési feladatok, a beruházások és a hitelezés növelése, a foglalkoztatás megőrzése és az árstabilitás biztosítása között".

„A következő években, figyelembe véve az orosz és az egész világgazdaság előtt álló kihívásokat, proaktív, ösztönző politikára van szükség, amely lehetővé teszi Oroszország ipari, mezőgazdasági, közlekedési és csúcstechnológiai potenciáljának új szintű felszabadítását, valamint a modern, jól fizetett munkaerővel rendelkező termelőüzemek létrehozását és korszerűsítését" - hangoztatta Vlagyimir Putyin.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem