Prága, 2024. március 21.Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a visegrádi országok (V4) prágai találkozóján tartott sajtóértekezleten 2024. március 21-én.MTI/EPA/Martin Divisek

Megszólaltak a lengyelek: Oroszország vereségével végződne a NATO elleni támadás

MTI
2024. április 25. 16:31

Oroszország elkerülhetetlen vereségével végződne a NATO akármelyik tagállama ellen intézett orosz támadás - jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter csütörtökön a varsói parlament alsóházában a lengyel diplomácia idei céljait ismertető beszédében. Korábban az orosz külügyminiszter-helyettes fenyegetőzött azzal, hogy lengyelországi objektumok is célponttá válhatnak.  

Sikorski szerint nem a Nyugatnak kell aggódnia az esetleges összeütközéstől Oroszországgal, hanem fordítva. Erre nem azért érdemes emlékeztetni, hogy veszélyérzetet keltsünk az oroszokban, hanem azért, hogy megmutassuk: Oroszország támadása az észak-atlanti szövetség akármelyik tagja ellen Moszkva "elkerülhetetlen vereségével érne véget" - jelentette ki a lengyel diplomácia vezetője a szejmben.

Aláhúzta: a NATO védelmi szövetség. Rámutatott: a szövetség katonai képességei háromszor nagyobbak Oroszországéinál, a NATO-országok légiereje háromszor nagyobb, a haditengerészet négyszer nagyobb állománnyal rendelkezik.

Az Ukrajnával szembeni orosz agresszió "megrázta a világ eddigi rendjét", most "egyszerű alternatíva előtt állunk": vagy "Ukrajna keleti határán túl állomásozó, legyőzött orosz hadsereggel" lesz dolgunk, vagy "győzelmes (orosz) hadsereggel Lengyelország keleti határán" - fogalmazott Sikorski. Reményét fejezte ki, hogy "a civilizált világ erőfeszítéseinek köszönhetően Putyin elveszíti a háborút".

Hangsúlyozta: Lengyelország kész együttműködni "egy, nem birodalmi (ambíciójú) Oroszországgal", amely tiszteletben tartja más nemzetek önrendelkezési jogát. Az ilyen Oroszországot Alekszej Navalnij meggyilkolt orosz ellenzéki vezető és más politikai foglyok jelképezik a miniszter szerint.

Elmondta továbbá: Oroszország hazudik az Ukrajna egyes részeinek annektálására irányuló állítólagos lengyel tervekről. "A Donyec-medence - az Ukrajna, Krím - az Ukrajna" - utalt az Oroszország által annektált területekre, majd az egykor Lengyelországhoz tartozó, jelenleg ukrán földekről elmondta: "Lviv - az Ukrajna, Volhínia, az egykori Kelet-Galícia - az is Ukrajna". "Lviv sze Ukraina" - nyomatékosította ukránul is.

Aláhúzta egyúttal: a lengyelek nem feledkeznek meg "fájdalmas múltbeli eseményekről", és a történelmi igazság keresésében együttműködést várnak el az ukrán féltől.

Kitérve a 2025 első felében esedékes lengyel soros EU-elnökségre, Sikorski a szélesen felfogott biztonságot nevezte az elnökség fő prioritásának. Az EU-nak reagálnia kell a megjelenő válságokra, ezért Lengyelország támogatni fogja az unió "realista reformját" - jelentette ki. "Nem vagyunk meggyőződve, hogy ehhez elkerülhetetlen az alapszerződések módosítása" fogalmazott, hozzátéve: nem kizárható viszont, hogy a tagállamok egy része ettől teszi függővé az uniós bővítést.

A reform legvitatottabb része lehet, ha bizonyos területeken megszüntetnék az egyhangú döntéshozatalt - vélekedett. Felvázolva lehetséges új megoldásokat, kijelentette: amennyiben az EU "több mint 30 tagú hatalommá" akar válni, "hatékonyabb döntéshozatalra van szüksége".

A transzatlanti együttműködés is az elnökség egyik prioritása lesz - jelentette be Sikorski. Kiemelte az Egyesült Államok szerepét a lengyel hadsereg korszerűsítésétben.

Varsó támogatja az európai gyorsreagálású erők létesítését is, amelynek első eleme 2025-ig érne el műveleti készségét - folytatta. Az 5-10 ezer fős "európai légió" az EU-tagállamok állampolgáraiból állna össze önkéntes alapon, működését "az uniós költségvetéssel azonos elvek szerint" finanszíroznák - fejtette ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az EU-ban Németország és Franciaország a legfontosabb partnerei Varsónak - jelentette ki Sikorski. "Legközelebbi szövetségesnek és barátnak" a skandináv és a balti országokat nevezte, valamint Romániát és Csehországot.

Jelezte: Lengyelország kétoldalú és többoldalú formátumokban tovább fogja fejleszteni a kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyekkel egy időben csatlakozott a NATO-hoz és az EU-hoz.

A bevándorlásról szólva Sikorski átlátható európai migrációs stratégia kialakítását nevezte szükségesnek. Úgy látta: a törvényes és ellenőrzött migráció hasznos lehet a bevándorlók és a befogadó országok számára egyaránt. "A migrációhoz való jog viszont nem tekinthető emberi jognak, ezért a migrációt szabályozni kell" - jelentette ki a külügyminiszter.

Az oroszok sem finomkodnak

Korábban a Pénzcentrum is megírta, hogy Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes arról beszélt, katonai célponttá válnak Oroszország számára a NATO-országok állandó jelleggel Lengyelországba telepítendő nukleáris objektumai.

A diplomata szerint a NATO-országok közös nukleáris misszióinak közeledése az határhoz felerősíti az Oroszországi Föderációt érő fenyegetést. "Nem is beszélve az állandó telepítésről, amiről a forrófejűek Varsóban szintén elkezdtek beszélni" - mondta Rjabkov.

Az orosz külügyminiszter-helyettes "alakuló történetnek" nevezte a NATO nukleáris létesítményeinek lengyelországi telepítéséről szóló vitát. Hangsúlyozta, hogy Moszkva figyelemmel kíséri, ahogy "a lengyel végrehajtó hatalom különböző elemei, és nem csak azok, miként alakítják ezt a témát belső diskurzusukban".

Címlapkép: MTI/EPA/Martin Divisek

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem