An indecisive, real person, elderly 96 year old senior adult man grocery shopper - supporting himself with his hand by holding onto his shopping cart - is leaning down in front of a supermarket grocery store refrigerated section cooler door looking at multiple potential frozen food dinner choices. His uncertain face is reflected in the refrigerator glass window. Image has some grain.

Sokkoló, ami a magyar boltok pénztáránál újabban történik: ezen sokaknak kikerekedik a szeme

2024. április 11. 13:02

Éves alapon, és havi szinten is tovább nőnek az árak Magyarországon. Tavaly márciushoz képest a kristálycukor, a menetjegyek, a szemüveglencsék, de a fűszerpaprika, a mosópor, és a sertéscomb ára is brutálisan megdrágult. Havi szinten viszont kilőtt a vezetékes gáz, a fejes káposzta, és a hűtőszekrények ára is.

Hiába telt el egy újabb időszak, az infláció még mindig magasabb, mint volt egy évben. A KSH legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak 2024 márciusában 3,6 százalékkal haladták meg a 2023-as ugyanezen időszakban mérteket. A 3,6 százalékos emelkedés azonban csak a jéghegy csúcsa, számtalan olyan terméket találunk ugyanis a hivatal által hónapról-hónapra közzé adott listán, amiknek az átlagára ennél jóval nagyobb mértékben emelkedett.

A hónapok óta csúcstartó kristálycukor átlagára például 39,3 százalékkal volt magasabb a múlt hónapban, mint egy évvel korábban, 262 forint helyett 365 forintba került. De 35,1 százalékos átlagos áremelkedésen ment át a teljesárú buszmenetjegy, illetve 30,6 százalékkal emelkedett a műanyag szemüveglencsék ára is. A top3 éves dráguláshoz legalább 30 százalékos átlagos áremelkedésre volt így szükség.

Ugyancsak jócskán megdrágult még a fűszerpaprika, egyéb vonaljegyek és a mosóporok ára is egy év alatt. Az átlagos emelkedés mértéke mind a három termék esetében 22-23 százalékos volt. 20 százalék alatt, de 17 százalék fölötti mértékben emelkedett még az állatkerti-, illetve mozibelépők ára, valamint a sertéscombé is. Miközben a 10. helyen egy másik szabadidős tevékenységhez kapcsolódó, a múzeumi belépőjegy végzett, ahol 16,4 százalékos átlagos drágulást figyeltek meg.

A csúcsdrágulókkal szemben érdemes megvizsgálni azt is, hogy bizony a tavalyi árhorror után történt azért némi konszolidáció is. Így például a rétesliszt átlagára 32 százalékkal csökkent, 27,6 százalékkal csökkent az uborka kilós ára is, miközben a trappista sajt átlagára is 26,1 százalékkal esett vissza. De 20 (!) százalék feletti mértékben csökkent a sertészsír, a paradicsom, a spagetti, a tejföl, a finomliszt és a vaj ára is. Miközben holtversenyben 19,7-19,7 százalékkal esett a 1,5 százalékos ESL tej és a tojás ára is.

Egy hónap is cudar volt

Amellett, hogy éves szinten is kevesebbet ér az emberek pénze, még havi szinten is tovább folytatódik a drágulás. A friss adatok szerint ugyanis 2024 februárja és márciusa között az emberek átlagosan 0,8 százalékkal voltak kénytelenek többet fizetni a termékekért és szolgálgatásokért. Ennél a mértéknél azonban voltak sokkalta nagyobb drágulást produkálók is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így például a vezetékes gáz köbmétere 5,9 százalékkal nőtt, 152 forintról 161 forintra. De 5 százalék feletti mértékben emelkedett a fejes káposzta kilós átlagára is, míg a dobogó harmadik fokára 3,4 százalékos átlagos növekedéssel a 75-150 literes hűtőszekrények zártak.

Három százalék fölötti átlagos emelkedést mutatott még be mindezeken felül a zöldpaprikai, a 3 rétegű egészségügyi papír, a női bőr félcipő, az uborka és az állatkerti belépőjegy is. De top10-be bekerült még a folyékony szappan, a krepp ágynemű-garnitúra és a 12 százalékos tejföl is. Persze ez az időszak sem csak a drágulásról szól, hovatovább a 100 cm-es háthossznál hosszabb férfi átmeneti kabátok átlagára nem kevesebb, mint 16,3 százalékkal lett olcsóbb egyetlen hónap alatt, miközben 5 százalék feletti mértékben (6,5%) csökken az ára a narancsnak is.

De 3-4 százalékos áresést produkált a száraz kutyatáp, a sertészsír, a vaj és a 20 százalékos tejföl is. De egy hónapos távlatban jóval olcsóbb (2,5-3 százalékos áresés) lett az olajtöltésű villamos radiátor, a szintetikus takaró, a frottírtörülköző, illetve a tanuló havibérletek is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm