12 °C Budapest
Beer bottles for home-brewed beer.

Kisüzemi magyar sörgyártók: a sörtörvény kvázi smafu, újabb kemény drágulások jönnek 2024-ben

2023. december 28. 05:47

Az idei év sem volt a legkönnyebb a kisüzemi sörfőzdéknek, hiába a nagy Heineken botrány, nem igazán érezni jelentős változást a sörtörvény bevezetése óta. Tovább nehzíti a helyzetet, hogy a gyenge forint, az infláció, az alapanyagok drágulása együttesen rendkívül nehéz helyzetben hozta a kis sörfőzdéket, így jövőre sem kerülhető el az áremelés, de mindenki igyekszik 8-10% körül mérsékelni a drágulást. 

Mint ahogy tavaly is, idén is felmértük, hogy hogyan alakult a 2023-mas év a sörfőzés piacán. Felkerestünk néhány igen híres üzemet, hogy mit tapasztaltak és mire számítanak a következő évben. Az idei év is igen izgalmasan alakult a sörüzemek piacán. Ősszel robbant a hír, miszerint a GVH iránymutató vizsgálata feltárta, hogy a Heineken a törvényi tilalom ellenére szinte kizárólagosságot eredményező beszállítói együttműködést alakított ki egy fővárosi vendéglátóhellyel.

A sörtörvénynek elnevezett rendelet célja, hogy lehetőséget teremtsen a kisüzemi sörfőzdéknek helyzetbe kerülniük a nagyüzemi sörgyárakkal szemben. Az általunk megkérdezett sörfőzdéktől érdeklődtünk, hogy éreznek e bármilyen változást azt illetően, hogy több vendéglátóipari egység tartana igényt a termékeikre. Azonban szomorúan konstatáltuk, hogy a válaszok alapján az látszik, hogy valódi változást nem tudtak elérni ezzel a módosítással, ugyanis maguk a vendéglátóipari egységek sem tartják be ezt az előírást. A Szent András Sörfőzde ügyvezetője, Bukovinszky Béla elmondta, hogy

szinte semmilyen hatása nincs, egyelőre maguk a vendéglátóhelyek sem tartják be, ami többek közt a nagyüzemi képviselők félretájékoztatásának és a korábban velük kötött szerződéseiknek köszönhető. Ez ügyben a kormányzat és maga a GVH vezetése sem egységes, komoly lobbimunkát folytat mindkét oldal, amiben egyelőre a multik állnak nyerésre nem a kisüzemek

- magyarázta és hozzátette azt is, hogy sajnos ez nem tűnik úgy, mint ami megoldódni látszana a jövő évre. A nagy üzemek, multik térhódítása nehezen kezelhető és korlátozható.

A fogyasztók továbbra is korlátozva vannak a termékek szabad elérésében 2023-ban, és a kisüzemek nem sok előrelépést várnak e téren ’24 re sem

- mondta a Szent András Sörfőzde ügyvezetője. Ehhez csatlakozva tovább erősítette ezt a MONYO Sörfőzde válasza is, akik szintén elhanyagolhatónak nevezték az érzékelhető változást:

marginális növekedést tapasztaltunk ennek köszönhetően, áttörés biztos, hogy nem történt az új szabályozás miatt

- mondta Kelemen Balázs, a MONYO gazdasági vezetője.

A 2023-mas év kihívásai

Mint az tudható a sörfőzés egy olyan iparág, amelynek magas az energiaigénye. Emellett a sörfőzdék szinte minden magas minőségű alapanyagot külföldről szereznek be, így a forint árfolyamcsökkenés és a magas infláció különösen érzékenyen érintette a kisebb üzemeket. Az év kihívásairól, a drága alapanyagárakról így számolt be a Szent András Sörfőzde ügyvezetője, Bukovinszky Béla:

a 2023-as évi általános infláció a sörfőzdei alap-, és segédanyagokat is érintette. A maláta és komló ára nem emelkedett olyan mértékben mint ’22-ben de az energiaköltségek emelkedése sok főzdénél csak ebben az éveben gyűrűzött be.

De arra is kitért, hogy az alapanyagon felül még természetesen a munkabérek is rendkívül számottevőek, hiszen ilyen gazdasági helyzetben a munkavállalóknak is biztosítani kell a jó fizetést, valamint a sör csomaglóanyaga is egy nem elhanyagolható összeg. 

A csomagolóanyagok ára, és a munkabérek is jelentősen emelkedtek, ezek együttesen emelték a sörök előállítási költségeit

- tette hozzá az ügyvezető. A MONYO Sörfőzde ennél jelentősen erősebben fogalmazott, azt illetően, hogy a 2023-mas év milyen volt:

kifejezetten nehéz éven vannak túl a hazai sörfőzdék. Olyan kihívásokkal kellett megküzdenünk, mint az 50-150%-os drágulás az alapanyagok és csomagolóanyagok terén, 20% feletti infláció, elszálló energiaárak, ingadozó forint árfolyam. Emellett, a fogyasztók kétszer meggondolják, hogy a drága kisüzemi sörök beférnek-e a vásárlói kosarukba

- fejtette ki Kelemen Balázs, a MONYO gazdasági vezetője. Azonban a Szent András Sörfőzde ügyvezetője azt is hozzátette, hogy mindezek ellenére az idei évben a sör ára nem növekedett az infláció mértékével, ami azért nem könnyítette meg a piaci résztvevők dolgát.

Ugyanakkor mindezeket együtt sem tudták sem a kis sem a nagyobb üzemek érvényesíteni az áraikban, hiszen a sörök ára 20%-alatt, míg az általános infláció jóval 20% feletti volt a 2023-as évben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De számos alternatív megoldást igyekeztek kitalálni a Sörfőzdénél, ilyen például a Szent András Sörfőzde programja, ami egy környezetbarát zöldprogram,

Szent András Sörfőzde például nyáron áremelés helyett üvegvisszaváltási zöldprogramba kezdett, így a sörök árai általánosságba véve csupán a palackok költségeivel emelkedtek. Ez az összeg visszaváltás esetén természetesen visszajár a fogyasztónak, mialatt az újrafelhasznált üvegek csökkentik az ökológiai lábnyomunkat

- magyarázta Bukovinszky Béla. A sörfogyasztás szezonja egyértelműen a nyári időszak, de azért a karácsonyi ajándékként jó működő különleges sörösszeállítások is jól tudnak menni a decemberi pangóbb időszakokban. A Szent András Sörfőzde ügyvezetője így nyilatkozott

természetesen a nyár a legforgalmasabb időszak a sörértékesítésben is, ami időjárásfüggő is egyúttal. A hosszúhétvégék és jelentős sport és turisztikai események meg tudják ezt növelni, amiből nem sok volt a ’23-as évben. A karácsony és általában a december, továbbá az azt megelőző november végi Black Friday is erős immár a sörpiacon. Elsősorban a különlegesebb kisüzemi-prémium sörök vagy sörpakkok esetében

- fejtette ki, és ezt tovább erősítette a MONYO gazdasági vezetője is:

alapvetően a nyarat tekintjük a sörfogyasztás fő szezonjának, ekkor vágynak az emberek legjobban egy hideg sörre, nyitva vannak a kerthelyiségek, teraszok, egymást érik a különböző fesztiválok, rendezvények. Viszont a nagyüzemi sörökhöz képest a prémium söröknek fontos szezonja a karácsony is, mert ilyenkor a fogyasztók előszeretettel nyúlnak a magasabban pozicionált alkoholos termékekhez, mint például a borok és a kraft sörök

- magyarázta Kelemen Balázs.

Mire számíthatunk jövőre?

A jövő év kapcsán is kérdeztük a sörüzemeket, hogy mire számítanak, milyen lesz a felhozatal, illetve arra is kitértünk, hogy milyen árakra számíthatunk majd 2024-ben a söröket illetően. Azt egyik sörfőzde sem tagadta el, hogy biztosan lehet számítani áremelkedésre, de bizakodóak abban, hogy a jövő év talán kedvezőbb gazdasági helyzetet fog teremteni, és így a drágulások is mérskeltebbek lehetnek.

A 2024-es évben is folytatódik az áremelkedés de reményeink szerint szerényebb mértékben. Az emelkedéssel kapcsolatosan az általános várakozások 8-10% körüliek, amik valamivel alacsonyabbak, mint a 23-as év tényadatai.

- mondta a Szent András Sörfőzde ügyvezetője. Arra vonatkozóan pedig, hogy a 8-10%-os emelésnél kisebb mértékű elképzelhető-e, elmondta Bukovinszky Béla, hogy ez nagyon sok tényezős képlet. Kiemelte, hogy a visszaváltási rendszer költségnövelő hatása, a munkabéremelkedések, és a már megnőtt energiaköltségek együttesen

nem tudnak ettől kisebb áremelést megengedni, miközben a sör fogyasztói ára a lélektani határon mozog már igy is

- fejtette ki. A MONYO Sörfőzde a kérdésre elmondta, hogy ők is biztosak abban, hogy emelkednek az árak, valamint azt is kiemelték, hogy a betétdíjas rendszer bevezetése sem fogja könnyíteni ezt a helyzetet, válaszukban így fogalmaztak:

2024 derekán szembesülni fognak a fogyasztók a betétdíjas rendszer bevezetésével, emiatt már biztosan jobban a zsebükbe kell nyúljanak egy vásárlásnál. Egyéb áremelések, ezek mértéke és ütemezése még teljesen bizonytalan. Bízunk benne, hogy egy kicsit stabilizálódnak az árak

- magyarázta Kelemen Balázs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm