Debrecen, 2016. március 12.Szakmunkások dolgoznak a felújítás alatt álló debreceni Református Kollégium épületének külsõ hõszigetelésén. Jelenleg a gimnázium és középiskola fiú és lány kollégiumában dolgoznak a kivitelezõk. A mûemlék épület felújítása során minden megújul, így az irodák, a tantermek, a folyosók és az illemhelyek is. Újjáépítik a tetõt, új burkolatokat raknak le, és korszerûsítik az épület teljes gépészetét, elektromos hálózatát, tûzvédelmét. Renoválják a homlokzatot, valamint megoldják az akadálymentesítést is. A munkát a kivitelezõk a tervek szerint 2016. június végére fejezik be. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Rengeteg háztulaj bukhat bele az új felújítási támogatásba? Ezzel aligha számol bárki

Reichenberger Dániel, Szánthó Péter
2024. április 8. 13:04

Egyszerre lehet csak érdemes minden energetikai felújítás megcsinálni az újonnan bejelentett otthonfelújítási támogatással, hiszen csak ekkor biztosítható, hogy a feltételek között szereplő 30 százalékos energetikai takarékosságot elérjük - ezt mondta lapunknak Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője, mikor erről kérdeztük. A KSH adataiból már az tűnik ki, hogy az energetikai tudatosság és a házak erre vonatkozó állapota kimondottan siralmas, tehát munka lesz bőven.

Mint a Pénzcentrum is beszámolt róla, múlt pénteken bejelentette a kormány a legújabb otthonfelújítási támogatást, amelyet már idén nyártól lehet is igényelni, ha 1990 előtt épült házat szeretnénk felújítani belőle. A támogatáshoz egymilliós önerőre van szükség, ehhez az állam hatmillió forintot ad részben vissza nem térítendő támogatás, részben pedig hitel formájában.

A házban, melyet felújítani kívánnak az igénylők a támogatásokból, legalább 30 százalékos energetikai fogyasztáscsökkenést kell elérni, melyet úgy igazolhatnak a pályázók, hogy mind a támogatás felvétele előtt, mind pedig utána be kell nyújtani egy energetikai tanúsítványt az ingatlanról. Megnéztük, hogy állnak most a magyar lakóházak ebben a tekintetben megyénként, valamit szakértőket is kérdeztünk arról, szerintük lesz-e áremelkedés, illetve elég szakember?

Minden energetikai modernizációt érdemes megcsináltatni

Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője a Pénzcentrum megkeresésére azt mondta, hogy szerinte egyszerre lesz érdemes a háromféle energetikai fejlesztést megcsinálni, ugyanis a felújítási támogatás eddig ismert részletei is erre bátorítanak.

Háromféle felújítási szegmenst különböztethetünk meg ebben az otthonfelújítási támogatásban: a külső homlokzat szigetelését, a nyílászárók cseréjét, illetve a gázfűtés korszerűsítését. Külön-külön elvégezve ezeket a feladatokat nem lehet elérni a pályázati feltételekben támasztott 30%-os energetikai modernizációt, így én azt javaslom azoknak, akik belevágnak, hogy egyszerre mind a hármat végeztessék el. Sajnos a magyarországi családi házak közül nagyjából három és fél millió nagyon rossz energetikai besorolással rendelkezik, mert amikor ezek épültek, akkor még bőven nem volt "divat" figyelni az energetikai lábnyomra

- fogalmazott a szakember. Kérdésünkre azonban megerősítette, hogy mind szakember, mind pedig építőanyag lesz elegendő.

A szigetelésgyártási kapacitás Magyarországon kifejezetten jónak mondható, de szerintem a modern gázkazánokból, esetleg fűtőpanelekből is bőven áll majd rendelkezésre a lakosságnak. Arra persze lehet és kell is számítani, hogy a szakemberek esetén megnő a várakozási idő, és az áraikon is emelni fognak, illetve az anyagok is drágulni fognak, de biztosan nem akkor mértékben, mint például tavaly - az az áremelkedés annyira brutális volt az egész európai piacon, hogy kizárt a megismétlődése

- tette még hozzá Markovich Béla. 

Mindenből van elég, de lehet, hogy várni kell rá

Az Újház Centrum szerint nehéz előre meghatározni azt, hogy valóban áremelkedés várja-e a felújításba fogókat, ugyanis van olyan anyag, aminek havonta határozzák meg az árát.

A jövőbeni változásokról nehéz pontos becslést adni, hiszen a szigetelő építőanyagok árát számos külső tényező is befolyásolja, akár jelentős mértékben is. Például a legnépszerűbb szigetelőanyagnak, az EPS-nek az alapanyaga a sztirol monomer, aminek az árát havi szinten állapítják meg, és akár két számjegyű százalékos ármozgást is mutathat hónapról hónapra. A fentiekre rakódik az energia, logisztika és munkaerő költség változása és az árfolyam ingadozások hatása is. Ezek megítélünk szerint jobban befolyásolják a termékek végső árát, mint a kereslet önmagában

- írták a Pénzcentrumnak küldött válaszukban. Emellett arra is kitértek, hogy az anyagok árában most stagnálást lehet látni a piacon.

Sokakat meglephet, de mi azt látjuk, hogy bár ősz óta már emelkedés tapasztalható, de 2024 első negyedévében még így is kedvezőbb áron juthattunk hozzá a főbb termékkategóriákhoz, mint az előző év azonos időszakában. A tetőfedés és a nyílászárók esetében alapvetően stagnálásról beszélhetünk, azonban a vakolati és homlokzati kiegészítők terén nagyságrendileg 10-15 százalékkal, a hő és hangszigetelő haboknál pedig akár 20%-kal csökkentek az árak egy év távlatában

- tették hozzá.

Az Újház válaszában azt is írta, hogy a nyílászárók rendelkezésre állnak, azonban az előfordulhat, hogy például náluk kellhet egy kicsit várni - de ennek csak az az ok, hogy minden ilyen tartozék egyedi megrendelésre készül el.

Készen állunk az érdeklődők kiszolgálására, a szigetelőanyagokat legtöbb esetben raktárról azonnal szállítani tudjuk és a gyártói kapacitások is rendelkezésre állnak. A nyílászárók is elérhetőek, de ezek jellemzően egyedi megrendelésre készülnek, ezért néhány hetes átfutási idővel érdemes számolni

- mondták erről. Ahogy pedig Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője, ők is arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szabad félmunkát végezni a felújításnál.

Fontos, hogy ne csak részlegesen, hanem az egész épületet szigeteljük, mert különben hőhidak alakulhatnak ki a kevésbé szigetelt területek határain. Emellett a nedves falaknál is kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő vízszigetelésre, hiszen enélkül a hőszigetelés hatékonysága csökkenhet. Feltétlen ajánlott szakértői segítséget igénybe venni a teljes folyamatba, melynek során figyelembe kell venni az épület egyedi adottságait (pl. fekvését, korábban alkalmazott technológiákat). Ez lehet a biztosítéka annak, hogy az elvégzett korszerűsítés valódi javulást eredményezzen: akár 50%-al csökkenhet az energiaköltség, azonnali hatásként jobbá válik a komfortérzet, és nő az ingatlan értéke, valamint egy olyan, hosszú távon fenntartható, környezettudatos lépést tehetünk, amellyel megalapozzuk gyerekeink és unokáink jövőjét is

- írták még kérdéseinkre.

Régi, rossz energetikájú lakásokban élnek a magyarok

A 2022-es népszámlálási adatokból az látszik, hogy a legtöbben Békés megyében fűtenek vezetékes gázzal, az összes lakás 76,1 százalékában, de nem sokkal marad el ettől Pest megye sem, ahol a lakások 75 százalékában vezetékes gáz a fűtőanyag. A harmadik ebben a tekintetben Heves megye, ahol a lakások 71,7 százaléka használja fűtésre a földgázt.

Ellenben Baranya megyében (44,3%) és Komárom-Esztergomban (45,6%) a lakások kevesebb mint felében fűtöttek földgázzal a népszámlálási adatfelvételkor. Ezeket Tolna megye követi, ahol a lakások 51,8 százalékában fűtöttek akkoriban földgázzal. Budapesten ez a lakások kétharmadára volt igaz, az országos átlag pedig 62,6 százalékot ért el.

A másik fontos dimenzió az új felújítási támogatásnál az építési idő is egy kulcspont: a támogatást csak az 1990 előtt épült ingatlanokra lehet felvenni. A népszámlálási adatok szerint ebből jócskán akad az országban:

összességében a lakások 86,1 százaléka 2000 előtt épült.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adatbázisban ugyanakkor nem lehet 1990 előtti építésekre szülni, de az a 10 év, ami még bekerült a mostani merítésbe, nem sokat javíthatott a helyzeten, így is a hazai lakásállomány jóval több mint háromnegyede lassan már 35 éve épült.

Sőt, mint a lenti ábrán látszik, 8 megyében konkrétan tízből több mint kilenc lakóingatlan 2000 előtt épült. Nógrád megyében a lakások majdnem 96 százaléka idősebb 24 évnél.

Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben a legjobb a helyzet, ott 80 százalék alatti ez az arány, de már Budapesten is a lakások 83,4 százaléka 24 évnél idősebb.

Bár azt kevesen tudják, de - ahogyan korábban Balogh József energetikai szakértő is elmondta, és a fenti adatok is alátámasztják - Magyarországon

a legnagyobb energiafelhasználó nem az ipar, hanem a lakosság.

A KSH 2019-es adatai szerint abban az évben a hazai gázfogyasztás 38 százaléka a háztartásokhoz kötődött (+2% a lakóépületek központi kazánjai), miközben maga az ipar csak 32 százalékos szeletet harapott a tortából. Mint a statisztikai hivatal akkor közölte, a 3 millió 496 ezer gázfogyasztó 93%-a háztartási felhasználó.

Egy másik adatösszesítésben pedig azt a térképet is közölték, amely megmutatja, az egyes megyékben mekkora volt az épületek átlagos energiafogyasztása négyzetméterenként. A 2022-ben kiadott energetikai tanúsítványok (új és használt ingatlanokra egyaránt) vármegyékre átlagolt értékei alapján a legkedvezőbb energiafogyasztású ingatlanok Győr-Moson-Sopron megyében voltak (206,8 kWh/nm/év), de ettől nem sokkal maradt el Pest megye sem, ahol 207 kWh volt az egy négyzetméterre vetített éves átlagos energiafogyasztás. A harmadik helyen Budapest áll, ahol 210,4kWh/nm/év volt az érték.

A lista másik felén Nográd megye áll (332,9 kWh/nm/év), de nem sokkal takarékosabbak az ingatanok Békés megyében sem (314 kWh/nm/év), de Jász-Nagykun-Szolnokban is 300 kWh/nm/év felett van az érték. Országosan átlagosan 259,9 kWh/nm/év volt az ingatlanok energiafogyasztása.

Koji László: lesz anyag és szakember is

A Mapei ügyvezetőjének véleménye nagyjából egybevág azzal, amit Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke még múlt pénteken, az otthonfelújítási támogatás bejelentése után gyorselemzésében elmondott a Pénzcentrumnak. Ő úgy fogalmazott, hogy szakember és építőanyag is lesz, és csak az év második felében lesz majd drágulás, nem azonnal.

A felújítási program miatt az építési termékek drágulására jelenleg nem számítunk. Az év második felében, az általános gazdasági helyzet alakulásától függően lehetséges összességében 5- 6% körüli átlagos árnövekedés. Az elmúlt két évben (2022-2023 között) mintegy 40%-os átlagos árnövekedés volt tapasztalható. Lesz elegendő építési termék, ellátási nehézségekre nem számítunk

- mondta az ÉVOSZ elnöke lapunknak. Hozzátette azt is, hogy az ÉVOSZ nem számít arra, hogy az országban tevékenykedő vállalkozók száma ne lenne elégséges a megnövekedett igényekhez. Szerinte nem kell számítani arra sem, hogy a szakik hirtelen az egekbe lőnék saját áraikat.

Lesz elegendő szakember is, az agglomerációs övezetben lehetnek feszültségek a szakemberre várásnál. Ebben az évben átlagosan 10%-os bérfejlesztés van az ágazatban, a vállalkozók próbálják kigazdálkodni, egyenlőre emiatt az árakat nem emelik

- mondta erről Koji László.

Rossz irányba tartunk?

Nem volt azonban maradéktalanul elégedett a támogatások bejelentésével, pontosabban az abban foglaltakkal Balogh József energetikai szakértő. Ő pénteken, a bejelentés után azt mondta a Pénzcentrumnak: szerinte nem a gázzal fűtő lakosság az elsődleges probléma, hanem a panellakások energiafelhasználása, és erre kellene valami támogatás.

Nem a gázzal fűtőkre kellett volna lőni a dolgot, pont az lenne a cél, hogy leváljunk a földgázról. Magyarországon minden ötödik lakás panel, ezekre kellene koncentrálni, a korszerűtlen panelházakban rengeteg energia megy el, véleményem szerint inkább a Panelprogramot kellett volna újraindítani. A feltételként szabott, 30 százalékos energiamegtakarítás is elég légből kapott számnak tűnik, miért nem 25, vagy 40?! A hatmillió forint pedig a mai árak mellett nem annyira sok, hogy abból energetikai szempontból teljesen fel lehetne újítani egy házat: leszigetelni, nyílászárókat cserélni, fűtést korszerűsíteni. Sok esetben még külön-külön sem lehet elegendő az összeg ezekre

- mondta a szakértő lapunk kérdésére. Hozzátette még, hogy a legtöbb pénz a távfűtésre megy a Rezsivédelmi Alapból.

Összességében azt tudom mondani, hogy ez a most bejelentett támogatás nem oldja meg az igazi problémát. Az igazi probléma az, hogy ameddig a Panelprogramot be nem fejezzük, addig a magyar lakosság lesz a legnagyobb energiafelhasználó. A Rezsivédelmi Alapból a legtöbb pénz per fogyasztó a távfűtésre megy el (2014 óta nem volt áremelés a fogyasztók felé a rezsicsökkentés miatt), 650 ezer lakásban van központi fűtés Magyarországon. Nagy hányadukban régiek az ablakok, nincs szigetelés, sőt, még távhőszabályzó sem

- mondta Balogh József.

Címlapkép: Oláh Tibor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm