Felfordult az ingatlanpiac: ezeken a helyeken nem vásárolnak a magyarok, vajon mire várnak?

Felfordult az ingatlanpiac: ezeken a helyeken nem vásárolnak a magyarok, vajon mire várnak?

2023. augusztus 1. 11:30

Két hét alatt több mint 10 százalékkal nőtt a kiadó lakások kínálata az országos piacon. Ez is arra utal, hogy élénk az albérletpiac. Az eladó használt lakások piacára azonban a visszafogottság jellemző. Elsősorban a községekben lévő ingatlanok iránti érdeklődés csökkent. A kistelepüléseken tapasztalható keresletcsökkenés a falusi csokos támogatások jövő évi bővítésének is betudható, mert ez kivárásra ösztönzi a vevőket.

Továbbra is visszafogottság jellemzi az eladó lakások piacát. A kereslet már tavaly jelentősen csökkent, azóta pedig lényegében stagnál - derül ki az ingatlan.com júliusi kereslet-kínálati összesítőjéből. Az albérletpiac azonban élénknek mondható. Július végén összesen 195 ezer hirdetésben kínáltak eladásra ingatlanokat, szemben az egy évvel korábbi 149 ezerrel. A használt lakóingatlanok kínálata 29 ezer új hirdetéssel bővült júliusban, ami 17 százalékkal kisebb érték mint egy évvel ezelőtt. A kereslet továbbra is visszafogottnak mondható. Az előző hónapban 228 ezer érdeklődés érkezett az eladó használt lakásokra és házakra, ami 5 százalékkal kevesebb mint tavaly júliusban.

A különböző településtípusokat nézve jelentősek az eltérések. “A kereslet már a múlt évben jelentősen mérséklődött, azóta stagnálás a jellemző a fővárosra, a vármegyeszékhelyekre és a kisebb városokra. Ugyanakkor minél kisebb egy település, annál nagyobb a keresletcsökkenés. Budapesten csak 3 százalékkal csökkent az érdeklődések száma éves összevetésben, a községekben viszont 17 százalékos volt a kereslet visszaesése.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “A kisebb településeken megfigyelhető keresletcsökkenés érthető, hiszen jövőre a falusi csokos támogatások jelentősen bővülnek. Emiatt a kistelepüléseken vásárlók többsége inkább kivár.” Az ingatlan.com szakértője szerint az elhalasztott kereslet 2024-ben viszont komolyabb élénkülést hozhat a községek lakáspiacára.

Hozzátette azonban, hogy az albérletpiacon nagy a pörgés. Július második felében, két hét alatt több mint 10 százalékkal nőtt a kiadó lakások kínálata, így közel 13 ezer bérelhető lakóingatlan van a piacon. “A növekedés érthető, hiszen a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kap lendületet ez a piac” - közölte Balogh László. Az albérletpiaci élénkülést mutatja az is, hogy júliusban a tavalyinál 3 százalékkal több kiadó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm