25 °C Budapest
Elképesztő, ami ebben a megyében történik a lakáspiacon: vajon miért akarnak ennyien odaköltözni?

Elképesztő, ami ebben a megyében történik a lakáspiacon: vajon miért akarnak ennyien odaköltözni?

2023. április 19. 12:34

Folytatódott az áremelkedés mind a használt, mind az újépítésű ingatlanok terén Bács-Kiskun vármegyében, ahol az épületek korától függetlenül a családi ház a legkeresettebb típus. Az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 16, a használt házaké 13%-kal drágult tavalyhoz képest. A 2022-ben átadott otthonok 80%-a családi ház volt a KSH adatai szerint, az összes vármegyei eladás 54%-ban szerződtek házra az ügyfelek a Duna House tranzakciói alapján.

Kiterjedését tekintve hazánk legnagyobb vármegyéje a Kecskemét székhelyű Bács-Kiskun, ám nagy alapterülete ellenére mégis az alacsonyabb népsűrűségű vármegyék közé tartozik. 500 ezer fő körüli lakosságával az ötödik legnépesebb a sorban a magyar vármegyék között, a lakók 2/3-a városokban él. „A területre jellemző tanyavilág és az óriásfalvak mellett kisebb falvak is tarkítják a vármegyét, amelyek közül 2023-ban már 98 településen érhető el a Falusi CSOK. A sajátos alföldi településszerkezetnek köszönhetően a megemelkedett energiaárak ellenére továbbra is intenzív a családi házak iránti kereslet a területen.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Kitart az áremelkedés a dél-alföldi vármegyében, ahol az eladások alapján átlagosan 28,4 millió forint körüli összegbe kerül az otthonteremtés az összes ingatlantípust figyelembe véve. Az ingatlanvásárlásra fordított büdzsé mindössze 1 százalékponttal nőtt a tavalyihoz képest, azonban a vásárolt ingatlanok mérete 80 négyzetméter alá csökkent a korábbi közel 90 m2-hez viszonyítva. A négyzetméterár-változás vármegyei szinten 2021-hez mérten 27, 2022-höz képest 9%-os emelkedést mutat, ezzel megközelítette a 360 ezer forintot négyzetméterenként. A vármegyei átlaghoz képest 10 millió forinttal kerül többe a letelepedés a vármegyeszékhelyen, ahol átlagosan 38,3 millió forint értékben szerződtek ingatlanra a vevők, a négyzetméterár pedig megközelítette a 480 ezer forintot.

A rezsivédett házgyári lakások esetében a népszerűség 4 százalékpontot csökkent, holott a tavalyi átlagos négyzetméterárnál 3 százalékkal kedvezőbben, átlagosan 445 ezer forintos egységáron lehet panelhez jutni idén.

A KSH legfrissebb, Fókuszban a vármegyék kiadványa szerint 2022-ben tovább csökkent a lakásépítések száma a vármegyében, összesen 656 lakást vettek használatba, amelyek 47%-a Kecskeméten, 31%-a kisebb városokban, 22%-a pedig községekben épült. A felépült új ingatlanok 80%-a családi ház, 14%-a többszintes, többlakásos ingatlanban épült, a fennmaradó százalék zömét pedig lakóparki épületben adták át. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2023 első negyedévében a Bács-Kiskun vármegyei összes ingatlaneladás tekintetében keresettebbek lettek a korszerű és energiatakarékos újépítésű ingatlanok, annak ellenére, hogy a tavalyi átlagos négyzetméterárhoz képest 16%-os áremelkedést mutatnak a Duna House adatai

– tette hozzá a Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem