spring flower pots with the landscape of Csopak and the Lake Balaton .

Szabályosan lerohanták a pestiek ezeket a vidéki falvakat: itt vesznek most a legtöbben családi házat

2022. február 19. 13:01

2019 júliusában vezették be a falusi csok konstrukciót, melynek célja az volt, hogy támogassa bizonyos kistelepüléseken meglévő lakóépületek korszerűsítését és/vagy bővítését, valamint megvásárlását. A családok otthonteremtési kedvezményének ezt a speciális fajtáját kizárólag vásárlásra nem lehetett fordítani. A felvehető támogatási összeg a vállalt gyermekek számától függően lehetett 600 ezer, 2,6 millió, vagy akár 10 millió forint is. Okkal feltételezhető, hogy ez a támogatási forma megállíthatta, vagy lassíthatta a magyar kistelepülések elnéptelenedését. De valóban így történt? A Pénzcentrum most megvizsgálta, milyen hatással lehetett a települések lakosságszámára a falusi csok bevezetése.

A falusi csok igénylésének határideje még az idén, 2022. június 30-án lejár, amennyiben nem hosszabbítják meg a programot, ahogy arra lapunk korábban felhívta a figyelmet. (Frissítés: az igénylési határidőt év végéig meghosszabbították!) Jelenleg 2486 településen lehet igénybe venni a falusi csokot, a teljes településlista a vonatkozó kormányrendeletben található.

A falusi csokot 2019 nyarán vezették be azzal a céllal, hogy lassítsák, megállítsák, vagy akár vissza is fordítsák a falvak elnéptelenedését. A támogatást használt lakás, tanya, birtokközpont vásárlására és ezzel egyidejűleg korszerűsítésére és/vagy bővítésére lehetett, és lehet még a mai napig igényelni bizonyos kistelepüléseket. A 2486 települést tartalmazó listát úgy állították össze, hogy arra olyan ötezer lélekszám alatti helységek kerültek, amelyeknek a népessége 2003-2018 között csökkent, valamint amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók.

A Belügyminisztérium népességnyilvántartó statisztikája szerint 2019. január 1-je és 2021. január 1-je között – 2022-es adat még nem áll rendelkezésre – a települések összlakossága csökkent: 2582842 főről 2571800 főre. Ez a 11042 fős csökkenés 0,43 százalékos népességfogyást jelent. Viszont Magyarország lakosságának száma egyébként is fogyatkozó tendenciát mutat. 2019-ről 2021-re pontosan 0,56 százalékkal kevesebben élnek az országban. Ebből arra következtethetünk, hogy a népességfogyás azokon a településeken, ahol igényelhető volt a falusi csok, kisebb mértékű volt.

A 2486-ból 69 településen nem változott a népességszám az említett időszakban. A településlistában szereplők közül pedig 1407 helyen csökkent a népességszám. Az átlagos csökkenés 2,68 százalékos volt, a legkisebb Farkaslyukban  (0,05%, 1945-ről 1944 főre), a legnagyobb Lasztonyán (25,64 %, 78-ról 58 főre). A csökkenési lista mediánja 2,03%. Arról, mely településeken nem tudta megállítani még a falusi csok sem a lakosságszám drasztikus csökkenését, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Sok helyen nőtt a lakosságszám

A lakosságszám összevetésből az is kiderült, hogy a 2486-ból 1012 településen nőtt a népesség ebben a két évben. Az átlagos növekedés 3,52% volt, a legnagyobb Iborfián történt (75%, bár 8-ról mindössze 14 főre), a legkisebb Hajmáskéren (0,03%, 3088-ról 3089 főre). A növekedési lista mediánja 1,96%.

Hogyha arányaiban vizsgáljuk, hány százalékkal laknak most többen az egyes helyeken, akkor Iborfia, Pányok, és Tornabarakony az utóbbi két év nagy nyertese. Az is megfigyelhető, hogy a top20-as listában mindössze három 200 fő feletti lakosú település található, tehát az olyan törpefalvakban nőtt arányaiban legjobban a lakosság, ahol egyébként is igen kevesen élnek. Iborfián például a nagy növekedést a statisztikában mindössze 6 fő beköltözése eredményezte. A listából 12 helyen 20 főnél kevesebb volt a növekedés, ez arányaiban mégis jelentős.

Még az 1000 fő alatti települések is kisfalvaknak számítanak, az alatt viszont aprófalvakról (500-201 fő), törpefalvakról (200 fő alatt) beszélünk. Úgy tűnik, az ilyentörpefalvak mutatták a legnagyobb növekedést. 2021. január 1-jén 285 ezer fő élt 500 főnél kisebb lakosságszámú településen, 1000 fő alatti településeken pedig több mint 770 ezren, a teljes lakosság 7,8 százaléka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt is megnéztük, hány fővel laknak többen az egyes helyeken, ahol igényelhető a falusi csok. Így már jóval nagyobb lakosságszámú települések kerültek a toplistába, ahol a változás %-ban nagyrészt 3 és 7 százalék között mozog. Ez azt jelenti, hogy 2 év alatt nagyjából 100-200 fővel élnek többen az adott helyen:

A vizsgált két éves időszak legnagyobb nyertesei Hegyeshalom, Tóalmás és Mikepércs. Hegyeshalom valószínűleg a határközelisége miatt lehet vonzó, Tóalmás - bár szigorúan véve nem tartozik Budapest agglomerációjához, onnan 1-1,5 órányi autóútra található. Mikepércs pedig Debrecenhez esik közel, falusias környezete vonzó lehet az ingázóknak.

Ebben a listából már hiányoznak a kis-, apró-, és törpefalvak, vagyis az 1000 fő alatti települések. Viszont a 20-ból 7 település is Pest megyében található. Feltehetően az infrastruktúra, a munkalehetőségek közelsége éppen olyan fontos szempont lehetett sokak számára, mikor ezekre a helyekre költöztek az elmúlt években, mint a kellemes környezet.

Nem feltétlen a falusi csok vonzza a városiakat az egyes falvakban

Az elmúlt 5 évben, 2016-2021 között jócskán akadtak olyan települések Magyarországon, amiknek kiugróan megszaladt a lakossága. Tudunk olyan községekről, ahol több mint 100 százalékos volt a növekedés ez idő alatt. A számokból kiolvashatjuk azt is, hogy a budapesti tömegek vélhetően melyik agglomerációs, pest megyei településre vándorolnak a legszívesebben. Nem feltétlenül azok a települések a legvonzóbbak, ahol a falusi csok elérhető - ebből arra következtethetünk, hogy több olyan frekventált hely van, ahol nem lehet falusi csokot igényelni, de sokan költöznek oda. Az elmúlt 5 évben legnagyobb népszerűségnek örvendő településekről részletesen ebben a cikkben írtunk:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem