19 °C Budapest
Senior married couple paying taxes, domestic bills, insurance fees on Internet. Husband and wife managing budget, counting expenses, savings, using laptop computer at table together

Itt a kalkulátor: pontosan ennyi pluszpénzt kapnak a magyar nyugdíjasok júliusban

2022. május 6. 14:01

A kormány utolsó ülésén döntött a nyugdíjak emeléséről, mivel a jelenlegi előrejelzések szerint 2022-ben 8,9 százalékos lehet az infláció éves szinten. Ez jelentősen magasabb, mint az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés mértéke volt, ezért a nyugdíjak vásárlóerejének megtartása érdekében szükség van évközi nyugdíjemelésre. A nyugdíjak júliustól az inflációs prognózis (8,9%) és a januári nyugdíjemelés (5%) különbözetével, azaz plusz 3,9 százalékkal emelkednek. Emellett a nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-június időszakára vonatkozó különbözetet is, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd. A Pénzcentrum kalkulátorával most azt is könnyen megtudhatják az idősek, mennyi lesz az emelés, illetve az egyösszegű korrekció mértéke.

Évközi nyugdíjemelést hajt végre a kormány a tartósan magas infláció miatt, erről már a rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Az emelést először hivatalosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, tájékoztatása szerint a nyugdíjasok 2022 júliusától 3,9 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak, illetve egyösszegben fog érkezni a nyugdíjkorrekció az első fél évre visszamenően. A rendeletből az is kiderült, hogy mivel a 13. havi nyugdíjak után is jár visszamenőleg az emelés összege, 7 havi különbözetet kapnak az idősek júliusban.

Ahogy azt a Pénzcentrum korábban kiszámolta, hogy az átlagos nyugdíjösszeget kapók (ez becslések szerint a januári emelést követően 165 ezer forint volt) júliusban 43 ezer forint egyösszegű korrekciót kapnak (melyben benne van az elmúlt 6 hónap, illetve a 13. havi összeg után járó emelés), illetve júliustól kb. 172 ezer forintra emelkedik a havi járandóság összege. Azonban nem minden nyugdíjas kap átlag körüli összeget!

A mediánnyugdíj például alacsonyabb, 135 ezer forint, mely júliustól nagyjából 5 ezer forinttal emelkedik majd, és egyösszegben is nem 45, hanem kb. 35 ezer forint jár majd. 2021-ben közel 1 millió nyugdíjas juttatása maradt 120 ezer forint alatt, 300 ezer forint feletti összeget pedig kb. 82 ezren kaptak. A 120-140 ezer forintos fizetési sávba nagyjából 344 ezer, a 140-160 ezres sávba pedig 248 ezer nyugdíjas esett. Arról, hogy az egyes sávokba pontosan hány fő tartozik, és ők mekkora összegre számíthatnak, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ahhoz azonban, hogy egy nyugdíjas pontosan tudja, mekkora összegre számíthat júliustól, a saját nyugdíjának összegét kell alapul vennie. Az is fontos, hogy a júliusi emelés alapja nem a jelenlegi nyugdíj! Valójában az év eleji 5 százalékos emelés előtti összegből fogják számolni, így fog kijönni egy olyan összeg mintha év elején 8,9 százalékot emeltek volna. Tehát a júliustól járó emelt nyugdíj összegét úgy kaphatja meg, ha az emelést megelőző, múlt évi nyugdíját megszorozza 1,089-cel. Vagy a jelenlegi nyugdíjösszeget előbb elosztja 1,05-tel, és ezután szoroz 1,089-cel.

Az egyösszegű nyugdíjkorrekció összegét pedig a jelenlegi nyugdíjösszegből úgy lehet megkapni, hogy azt elosztjuk 1,05-tel, megszorozzuk 0,039-cel, majd megszorozzuk 7-tel. Fontos, hogy bár 6 hónapra visszamenőleg jár az egyösszegű juttatás, nem szabad megfeledkezni a 13. havi nyugdíjról, ezért kell 7-tel szorozni. Aki nem akar számolgatni, a Pénzcentrum kalkulátorával a jelelegi nyugdíj összegéből kiszámítható a júliusi juttatások mértéke:

Ahogy minden eddigi emelésre, a júliusi nyugdíjemelésre is igaz, hogy a pontos összege attól függ, mekkora nyugdíjösszeg alapján számítják. Ebből következik, hogy aki alapvetően kevesebbet kap, az kisebb, aki alapvetően többet kap, az most is nagyobb összegre számíthat. (A magyar nyugdíjas szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet ennek a számítási módnak az igazságtalanságára a kevés nyugdíjból élőkkel szemben, eddig hiába.) Emiatt is van, hogy a válságok, rekordinfláció fokozottan hátrányosan érinti azokat, akik kevés nyugdíjból élnek. A számításokon való változtatásokra eddig azonban nem érkezett ígéret. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kevés nyugdíjból élők és az átlag feletti nyugdíjat kapók között az emelések hatására egyre szélesebbre nyílik az olló. Ezt a helyzetet súlyosbítja a jelenlegi inflációs helyzet: a gyorsuló élelmiszerár-emelkedés következtében a nyugdíjas fogyasztói kosárral számolt infláció az év hátralévő időszakában gyorsabban nő az általános inflációnál. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) szerint ezért elengedhetetlen, hogy a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások júliusban 3,9% helyett 5%-kal emelkedjenek.

A nyugdíjas szervezet közleménye szerint az infláció szerkezete, az alapvető élelmiszerek árának 20%-ot meghaladó emelkedése elviselhetetlen terheket jelent az átlagot el nem érő nyugdíjjal rendelkezők számára. Ennek enyhítésére a 160 ezer forintot meg nem haladó ellátásokat júniusban a fenti 5%-on felül 3%-os kiegészítő emelésben kell részesíteni. Ellenkező esetben idős emberek tömege kerül súlyos megélhetési válságba - írták.

Ebből is látható, milyen fontos, hogy kinek milyen összeget állapítanak meg, amikor nyugdíjba vonul, hiszen a jelenlegi rendszer szerint ez határozza meg, hogy a későbbi emelésekkel jobban jár-e majd, vagy egyre inkább elszegényedik. Ilyen kilátások mellett nem csoda, hogy a több mint 4 millió munkavállalóból mintegy 1 millió nyugdíjpénztári tag van Magyarországon. Az önkéntes nyugdíjpénzár pedig csak az egyik megoldás az öngondoskodásra, mellette lehetőség van még nyugdíjbiztosítás kötésére is. Ráadásul a megtakarítás mindkét formáját támogatja az állam, évi akár 130 ezer forint adóvisszatérítéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem