18 °C Budapest
senior playing cards elderly grandma spring fun easter

Itt a friss rendelet: így változik a nyugdíjszámítás, ennek rengeteg nyugdíjas fog örülni

2024. március 29. 11:25

A Magyar Közlöny március 28-i számában megjelent a rendelet a friss valorizációs szorzószámokkal. Ez azért fontos, mert akinek 2024-ben állapítják meg (vagy már megállapították ideiglenesen) a nyugdíját, a szorzó alapján tudhatja meg a pontos összeget. A valorizálás ugyanis annyit jelent, hogy a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért kereseteket, jövedelmeket az országos nettó átlagkereset éves emelkedése alapján a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítják. A 2024. évi nyugdíjazásnál a megelőző időszak kereseteit a 2023. évi szintre kell valorizálni, az országos nettóátlagkereset-növekedés mértéke alapján. Technikailag a 2024. évben induló nyugellátások esetén az 1988–2022. közötti kereseteket valorizálják.

Megjelent a kormány 64/2024. (III. 28.) kormányrendelete a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet módosításáról. A módosítás értelmében a 2. számú melléklet helyébe az 1. melléklet lép. Az 1. melléklet tárgya pedig a keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámok 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén. A rendelet március 31-től hatályos.

A 2024. évi valorizációs szorzók, nyugdíjszámítás

A nyugdíjszámítás során jelenleg hatályos módszer szerint az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért (kifizetett) nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni. Mivel egy ilyen régen szerzett kereset nominálisan irreálisan alacsony lenne - gondoljunk arra, számszerűen mennyi volt az átlagkereset a 90-es években - hozzá kell igazítani a mai keresetek értékéhez. Erre való a valorizáció.

A kormány általában március végén, április elején szokta kihirdetni az adott évben érvényes valorizációs szorzókat. 2024-ben ez március 28-án történt meg. Fontos, hogy az utólag meghatározott valorizációs szorzók azokra is érvényesek, akiknek már megállapításra került a nyugdíja ebben az évben, vagyis 2024. januárjától március végéig. Számukra a nyugdíj-megállapító intézmény nyugdíjelőleget határozott meg és a szorzók kihirdetése után számítják a pontos összegeket, mely visszamenőleg is járni fog.

Mutatjuk a keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámokat 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem