16 °C Budapest
A young businessman throwing away his papers on a blue sky background.

Felmondási idő 2022: Mennyi a felmondási idő ha a munkavállaló mond fel?

2021. december 12. 19:02

Bármilyen ágazatban dolgozzunk, mindig érdemes észben tartanunk, hogy sem a pozíciónkhoz, sem a szakirányunkhoz nem vagyunk hozzáláncolva, vagyis, ha karrierépítésről van szó, mindig számtalan nyitott ajtó és új lehetőség áll előttünk, hogy megvalósíthassuk régi vágyainkat, és hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes álommunkahelyet. A munkahelyváltás a munkaerőpiacon természetes jelenség, nem kell aggódnunk miatta: járjunk utána, hogyan történik a felmondás és mi mindent érdemes tudnunk a felmondási idő 2024 évi letöltése kapcsán: mennyi a felmondási idő ha a munkavállaló mond fel, mennyi a felmondási idő közös megegyezés esetén?

A felmondás a munka világában egy természetes és hétköznapi jelenség, azonban mindig jó, ha tisztában vagyunk a felmondási idő számítása (Munka Törvénykönyve felmondási idő 2024) és a felmondási idő letöltése esetére érvényes jogszabályokkal. Mi a felmondási idő lényege, mennyi felmondási idő jár a dolgozónak a felmondás jellegétől függően: tudd meg, mennyi a felmondási idő ha a munkavállaló mond fel, illetve mennyi a felmondási idő közös megegyezés esetén! Mennyi felmondási idő jár az alkalmazottnak akkor, ha a munkahelye elbocsátja őt? Mik a felmondási idő 2024 évi szabályai, 8 hónap munkaviszony után mennyi a felmondási idő?

Amikor a munkavállaló besokall: milyen esetekben szokás felmondani?

A munkaerőpiac telis-teli van új lehetőségekkel: megfelelő képesítéssel ma már egyáltalán nem irreális cél, hogy megkapjuk a kiszemelt álommelót, amennyiben elég motiváltak vagyunk hozzá. A felmondás és a felmondási idő 2024 évi letöltésének okai általában a munkahellyel kapcsolatos elégedetlenségre vezethetők vissza, hisz mindannyian szeretnénk munkánk során minél több – anyagi és nem anyagi természetű – megbecsüléshez jutni.

Nézzük, mik a munkavállalói elégedetlenség leggyakoribb okai, amelyek előbb, vagy utóbb bizony a felmondási idő megkezdéséhez vezetnek!

Mérgező munkahelyi légkör

Számtalan példát ismerünk – akár saját, vagy ismerőseink munkahelyén is -, amikor tipikusan problémát okoz, hogy a munkatársak és/vagy a vezetők nem tudnak együttműködni. Mindegy, hogy szakmai vagy személyes konfliktusról van szó, a kellemetlen, feszültséggel teli munkahelyi klíma előbb-utóbb megmérgezi hozzáállásunkat a munkahelyünkhöz, így joggal érezhetjük, hogy eljött a felmondás ideje, kezdődhet a felmondási idő számítása.

Zsákbamacska álláshirdetések

Szintén gyakori probléma, hogy az állásinterjún ajánlott izgalmas és érdekes munkahelyi feladatokra még csak nem is emlékeztet, amit a munkahelyen valójában csinálunk. A monoton, unalmas és a személyiségünkhöz nem illő feladatok elveszik a kedvünket a munkától és hamarosan felmondáshoz vezetnek – nézzünk utána, mit ír a Munka Törvénykönyve felmondási idő tekintetében!

A megbecsülés hiánya

Mondanunk sem kell, a felmondások egyik leggyakoribb oka az anyagi és/vagy nem anyagi természetű megbecsülés hiánya, gondolunk itt a méltánytalan díjazásra és az embertelen bánásmódra. A jelenlegi inflációs tendenciák és az alkalmazott egyénileg nyújtott teljesítménye alapján reális elvárás a rendszeres fizetésemelés, azonban ezt számos munkahelyen nem kapják meg az alkalmazottak. A fizetéssel kapcsolatos elégedetlenség miatt a felmondási idő megkezdéséhez vezethet a munkavállaló kiszolgáltatottságával való visszaélés is.

Elbocsátás, avagy amikor a munkáltató mondja fel a szerződést

Semmi esetre se felejtsük el, hogy nem csak az alkalmazottnak áll jogában felmondani a munkaszerződést! A felmondás történhet közös megegyezéssel, illetve a munkáltató részéről, egyoldalúan is – természetesen törvényes keretek között, a munkaszerződésben foglalt kritériumoknak megfelelően. A felmondási idő számítása és letöltése tekintetében természetesen nem mindegy, hogy ki mond fel, és hogy milyen körülmények között (pl. azonnali hatályú felmondás vagy rendes felmondás) – mivel a munkáltatói felmondásnak általában az alkalmazott elváráson aluli teljesítménye, nem megfelelő munkahelyi viselkedése vagy a munkaerő-felesleg az oka.

A felmondás típusai: mik a munkaviszony megszüntetésének az esetei?

Magyarországon a Munka Törvénykönyve felmondási idő 2024 évi jogszabályai rendelkeznek arról, hogy hogyan szüntethető meg hivatalosan egy bejelentett, alkalmazotti munkaviszony – ezután kezdődik meg a felmondási idő letöltése, már ha a felek valamelyike ragaszkodik hozzá. A munkaviszony megszüntethető…

  • a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével;
  • rendes felmondással (határozatlan idejű munkaszerződés felbontása bármelyik oldalról);
  • rendkívüli felmondással (a munkáltató mulasztása okán);
  • azonnali hatállyal a próbaidő alatt (bármelyik fél részéről);
  • határozott idejű munkaviszony esetén a határozott idő letelte előtt a munkáltató által.

Rendkívüli felmondás és próbaidő alatti felmondás esetén nincs jelentősége a felmondási idő letöltésének, hiszen ezekben az esetekben (rendkívüli felmondás esetében jogerős indoklással) a munkaviszony mihamarabbi megszüntetése a cél. A felmondási idő szerepe tipikusan akkor kerül előtérbe, ha a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezéssel szakítja meg a munkaviszonyt, vagy ha – bármelyik oldal kezdeményezésével – rendes felmondás történik. Vizsgáljuk meg ezt a két esetet közelebbről!

Mit jelent a rendes felmondás?

A rendes felmondás a határozatlan idejű munkaszerződés megszüntetésének általános formája. A felmondást kezdeményezheti az alkalmazott és a munkáltató is (például egy leépítés során) – a felmondási idő 2024 évi szabályai tekintetében ilyenkor mindig a munkaszerződésben foglalt kötelező felmondási idő az irányadó (tipikusan 1-3 hónap), de természetesen nem kötelező ragaszkodni hozzá, ha ez mindkét fél érdekével ellentétes.

Mikor történik felmondás közös megegyezéssel?

Mind a határozatlan, mind a határozott idejű munkaszerződés megszüntethető közös megegyezéssel, azonnali hatállyal és jövőbeni időpontra vonatkozóan is – ennek feltétele a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata. Mindenképpen vigyázzunk ezzel az esettel, mert a munkáltató gyakran álcázza közös megegyezéssel elbocsátási szándékát (pl. ha a felmondásnak nincs reális oka), elhitetve az alkalmazottal, hogy számára csak ez a járható út létezik! Ha ilyen dokumentumot helyeznek elénk egy munkahelyen, célszerű kikérni egy ügyvéd tanácsát, mielőtt aláírjuk, ugyanis közös megegyezés esetén sokszor nem jár a munkavállalónak a felmondási idő!

Mennyi a felmondási idő hossza?

A felmondási idő hossza mindig az adott munkáltatótól és a pozíciónktól függ – ha nem tudjuk, nekünk mennyi a felmondási idő, keressük elő a munkaszerződésünket, mert annak a dokumentumnak kötelező jelleggel tartalmaznia kell ezt az információt! A határozatlan idejű munkaszerződések a legtöbb esetben 30 és 90 nap közötti felmondási időt rögzítenek, de különleges esetekben a felmondási idő lehet ennél hosszabb, akár 6 hónap, vagy 1 év is (a Munka Törvénykönyve felmondási idő tekintetében ennél többet nem engedélyez, kivéve ritka, egyedi esetekben).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elbocsátás esete: mennyi a felmondási idő ha a munkáltató mond fel?

A felmondási idő számítása kapcsán mindenképp érdemes tudnunk, hogy a felmondási idő alapesete 30 nap, ez a munkáltatói felmondásra ugyanígy érvényes. Gyakori kérdés, hogy 6 vagy 8 hónap munkaviszony után mennyi a felmondási idő, számíthatunk-e bizonyos munkaidő elteltével valamilyen kedvezményre. Azt kell, hogy mondjuk, az első 3 évben nincs extra felmondási idő, viszont később, néhány év elteltével erre a 30 napos minimum felmondási időre jönnek rá a felmondási idő extra napjai, amelyek a munkáltatónál eltöltött munkaviszony hosszúságával egyenesen arányosak:

  • 0-3 év munkaviszony: 30 nap felmondási idő;
  • 3-5 év munkaviszony: 30+5 nap felmondási idő;
  • 5-8 év munkaviszony: 30+15 nap felmondási idő;
  • 8-10 év munkaviszony: 30+20 nap felmondási idő;
  • 10-15 év munkaviszony: 30+25 nap felmondási idő;
  • 15-18 év munkaviszony: 30+30 nap felmondási idő;
  • 18-20 év munkaviszony: 30+40 nap felmondási idő;
  • 20+ év munkaviszony: 30+60 nap felmondási idő.

A felmondási idő számítása kapcsán ezek a felmondási idő kategóriák vonatkoznak bármilyen munkahelyi leépítésre (pl. ugyanez a felmondási idő érvényes csoportos leépítés esetén is).

A munkavállalói felmondás esete: mennyi a felmondási idő ha a munkavállaló mond fel?

A felmondási idő hossza lapesetben annyi, amennyit a munkaszerződésünk rögzít, de természetesen ez nincs kőbe vésve, a felmondási idő kezelése általában rugalmasan történik (közös megegyezéssel eltérő lehet a felmondási idő hossza). Amennyiben nem vagyunk létszükségletű alkalmazottak a szervezet életében, elképzelhető, hogy hamarabb elengednek (akár felmondási idő nélkül is), de az is gyakori eset, hogy akkor hagyhatjuk el régi munkahelyünket, ha sikerült megtalálniuk az utódunkat.

Fontos: habár a felmondási idő egy rugalmasan kezelhető dolog, ne hagyatkozzunk arra, hogy „majd úgyis elengednek hamarabb”! Mindig számoljunk azzal, hogy a munkáltatónak jogában áll egy hosszabb felmondási idejű munkaszerződés esetén akár az utolsó napokig ott tartani bennünket a munkahelyünkön, ha az érdeke úgy kívánja.

Mennyi a felmondási idő közös megegyezés esetén?

A felmondási idő hossza 2024 évében változatlanul attól függ, hogy miben egyeztek meg a felek. Azonnali hatályú felmondás esetén nincs felmondási idő, ha pedig jövőbeli időpontban egyezünk meg, az teljesen rugalmasan alakítható (lehet már a hó vége is, de akár 3 hónappal később is). Így, hogy tudjuk, a Munka Törvénykönyve felmondási idő jogszabályok szerint mennyi a felmondási idő közös megegyezés esetén, és hogy mennyi a felmondási idő ha a munkavállaló mond fel, nézzük, melyek a felmondási idő letöltésével kapcsolatos egyéb tudnivalók!

A felmondási idő letöltése: mikor kezdődik a felmondási idő?

A felmondási idő számítása egyszerű: az azt követő napon kezdődik a felmondási idő letöltése, amikor hivatalosan is beadtuk a felmondó levelünket. Ezt csak olyan speciális esetek írják felül, mint például a keresőképtelenség (a keresőképtelenség és a táppénz 2022 évi szabályairól itt olvashatsz bővebben), amelyek befolyásolhatják a felmondást. Utóbbi esetre mindenképpen érdemes bővebben kitérnünk, ugyanis bizonyos esetekben a kiszolgáltatott alkalmazott felmondási védelemben részesül.

Mikor jár felmondási védelem?

A felmondási védelem lényege röviden az, hogy azok a dolgozók, akik átmenetileg kiszolgáltatott állapotba kerülnek, védelmet élveznek a munkáltatói oldalról történő felmondással szemben (ettől függetlenül történhet felmondás a dolgozó oldaláról, vagy közös megegyezéssel). A következő esetek tesznek védetté valakit:

  • várandósság és szülési szabadság;
  • gyermekgondozási célzattal igénybe vett fizetés nélküli szabadság;
  • a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének (de legfeljebb ennek megkezdésétől számítva) hat hónapig;
  • tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálat-teljesítés.

A felmondási idő kötelező: ne próbáljuk kijátszani vagy megtagadni!

Egy felmondást követően, történjen az bármilyen okból kifolyólag, amennyiben a régi munkahelyünk úgy dönt, hogy a felmondási idő alatt szeretne minket megtartani, sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehetne ezt az időtartamot minél inkább rövidebbre csökkenteni, hogyan lehetne kijátszani, hogy ne kelljen ott maradnunk. Fontos tudnunk, hogy betegszabadság és táppénz esetén nem nő a felmondási idő hossza (a Munka Törvénykönyve felmondási idő szabályai naptári napokra vonatkozólag rendelkeznek, nem munkanapra érvényes például az alapvető 30 napos felmondási idő) – azonban azt nem tehetjük meg, hogy a felmondási idő kezdetén egyszerűen beteget jelentünk!

Gyanús esetekben a munkáltatónak jogában áll kivizsgáltatnia a keresőképtelenség valódiságát – éppen ezért még véletlenül se kezdjünk egy új munkahelyen kereső tevékenységet végezni, míg az előző munkáltatónál táppénzen vagyunk, mert az visszaélésnek minősül! A fizetett szabadságaink egy részét időarányosan kivehetjük a felmondási idő alatt, azonban ezzel az esettel is vigyázzunk, ugyanis a szabadságaink egy részével a munkaadó rendelkezik; illetve ne felejtsük el a szabadság kivételét legalább 15 nappal korábban jelezni.

Ugyanígy óva intjük az alkalmazottakat a felmondási idő megtagadása ellen: a felmondási idő egy, a jogszabályainkban rögzített kötelező tényező (Munka Törvénykönyve felmondási idő 2024), így a felmondási idő megsértése vagy a felmondási idő megtagadása jogellenes tevékenység. Amennyiben megtagadjuk azt, vagy bármilyen okból kifolyólag megszegjük a felmondási idő szabályait, úgy jogerősen követelhet tőlünk kártérítést a munkáltató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem