17 °C Budapest
CSOK Plusz kisokos: a legfontosabb új feltételek, amiket röviden tudni kell az ingyenmilliókért

CSOK Plusz kisokos: a legfontosabb új feltételek, amiket röviden tudni kell az ingyenmilliókért

2023. november 17. 13:03

Csák János kulturális és innovációs miniszter október végén Kormányinfón jelentette be, hogy 2024. január 1-től megújult formában, CSOK Plusz néven lesz elérhető a családok lakásvásárlását segíteni hivatott állami támogatás. Bár az új konstrukció főbb jellemzőit Csák János már ekkor ismertette, néhány részletkérdés csak az azóta eltelt időben tisztázódott – ilyen volt például, hogy mennyi idő alatt kell megszületniük a vállalt gyerekeknek. Az alábbiakban röviden összegezzük a legfontosabb tudnivalókat.  

Bár Csák János kulturális és innovációs miniszter már az október 25-i Kormányinfón ismertette a 2024 januárjától elérhetővé váló CSOK Plusz legfontosabb jellemzőit, néhány kérdés mégis tisztázatlan maradt. Ilyen, a bejelentést követően még nem teljesen egyértelmű kérdés volt, hogy pontosan hogyan értendő a „második gyerektől” kitétel a 10 millió forintos tőkeelengedés esetében? Hiszen az elhangzott, hogy az igényelhető támogatási összeg méretének meghatározásakor a már meglévő gyerekeket is figyelembe veszik, az ugyanakkor nem volt egyértelmű, hogy ez a tőkeelengedésnél is így lesz-e.

A bejelentést követően ugyancsak tisztázatlan maradt, hogy mennyi idő alatt kell megszületniük a vállalt gyerekeknek. Bár a babaváró hitel, valamint a régi CSOK szabályozásai alapján mindkét kérdésre jó eséllyel feltételezhető volt a válasz, a bejelentést követően ezek mégiscsak találgatások maradtak. Időközben azonban mindez megváltozott – Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár Portfoliónak adott interjújából kiderült, hogy helyesek voltak azok a feltételezések, melyek abból indultak ki, hogy a fenti kérdések esetében a korábbi szabályozások lesznek érvényesek a jövőben is.

Mindezek tükrében az alábbi táblázatban röviden összeszedtük, hogy a családok pontosan mekkora hitelösszegre lesznek jogosultak az egyes esetekben, mikor és mekkora mértékben jár a tőkeelengedés, illetve mekkora törlesztőrészletre számíthatnak az egyes hitelösszegek esetében.

A táblázatból is látható, hogy a CSOK Plusz igénybevételéhez mindenképpen vállalnunk kell majd legalább egy gyereket, ellenkező esetben nem leszünk jogosultak a kamattámogatott hitelre. A legkisebb, 15 millió forintos hitelösszeg felvételéhez már egy gyerek vállalása is elegendő, illetve itt már a meglévő gyerekeket is figyelembe veszik – ha egy meglévő gyerek mellé vállalunk még egyet, akkor már 30 milliót, ha kettő meglévő mellé még egyet, akkor pedig már a maximális 50 milliót is igényelhetjük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tartozáselengedésre azonban kizárólag két vagy több gyerek vállalásával válhatunk jogosulttá – két gyerek vállalásakor 10 millió forintos, míg három vállalásakor 20 millió forintos tartozáselengedésre leszünk jogosultak a második, illetve a harmadik vállalt gyerek megszületésekor. A vállalások teljesítésére a korábbi határidők maradnak érvényben, tehát egy vállalt gyereknek 4 év, kettőnek 8 év, háromnak pedig 10 év alatt kell majd megszületnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem