Fresh red apples backgrounds, lots of red apples

Súlyos betegségeket előzhet meg ez a két filléres szuperélelmiszer: rengeteg ember életét menthetik meg

2024. április 15. 11:02

Táplálkozási szakértők szerint az egészséges és hosszú élet titka két olcsó, könnyen beszerezhető szuperélelmiszer rendszeres fogyasztásában rejlik: az alapvető tápanyagokban gazdag almában és a teljes kiőrlésű gabonafélékben, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és védelmet nyújtanak a cukorbetegség ellen.

Táplálkozási szakértők szerint két olcsó és könnyen hozzáférhető szuperélelmiszer fogyasztása hozzájárulhat a hosszabb élethez a koleszterinszint csökkentésével és a cukorbetegség megelőzésével. Az alma és a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres bevitelét ajánlják az egészségesebb életmód érdekében.

Az alma, amely alapvető ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A JAMA Internal Medicine tanulmánya szerint azok, akik naponta legalább egy almát fogyasztanak, ritkábban látogatják orvosukat - írja a Mirror. Ugyanis az alma pektint tartalmaz, amely bőségesen megtalálható a gyümölcs héjában és húsában, előnyös hatással van a koleszterinszintre, csökkentve a szívbetegségek esélyét.

A teljes kiőrlésű gabonafélék - mint például bulgur, rozs, zab, tönkölybúza és hajdina - szintén jelentős egészségügyi előnyökkel rendelkeznek. Rhiannon Lambert táplálkozási szakértő szerint ezek a rostforrások segíthetnek a jó bélrendszer és szív egészségének fenntartásában, valamint hozzájárulnak a cukorbetegség, elhízás és rákos megbetegedések megelőzéséhez. Egy, a Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy napi 50 gramm teljes kiőrlésű gabona bevitel jelentős mértékben csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A Tufts Egyetem kutatói arra jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik naponta legalább három adag teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, kevésbé növekedett a derékbőségük és jobbak voltak vércukorszint- valamint vérnyomásértékeik azokhoz képest, akik kevesebbet ettek ebből az élelmiszercsoportból. Ezek az eredmények alátámasztják azt az állítást, hogy az említett élelmiszerek pozitívan befolyásolhatják az egészségünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem