17 °C Budapest
Titkos tipp a Vitara, S-Cross, Duster helyett: tényleg ez lehet az új népautó Magyarországon?

Titkos tipp a Vitara, S-Cross, Duster helyett: tényleg ez lehet az új népautó Magyarországon?

2022. december 16. 09:58

Ádáz piacra lépett be a tömegautónak szánt MG ZS: a kínaiak által felélesztett márka a Suzuki Vitara, S-Cross és a Dacia Duster ligájában válna komoly szereplővé. Megnéztük, hogy miben más az új versenyző, mint az itthon népszerű, olcsó családi autók. A kínaiak árban igyekeztek a versenytársak alá lőni, de mindez hogyan viszonyul a portéka minőségéhez? A Pénzcentrum autótesztjéből kiderül!

Egyáltalán nincs könnyű dolga annak, aki manapság új autót venne, szűk pénztárcával. Mint októberi gyűjtésünkből kiderült, elmúlt az a korszak Magyarországon, amikor 4 millió forint alatt épkézláb új autót lehetett venni. A helyzet két hónap elteltével is hasonló, ha nem rosszabb. Annyit biztosan kijelenthetünk: az autó nem lett azóta olcsóbb.

Ráadásul a legolcsóbb kocsik nem is a családi kategóriába tartoznak, így akinek 1-2 gyerek mellett kell választania, az még ennél is mélyebben a zsebébe nyúlhat: a hazai autópiac nagy sztárja, a Suzuki S-Cross például ma már 7,5 millió forintról indul, a Vitara is csak fél millával olcsóbb. A Dacia Duster még épphogy befér 6 millió forint alá, de aki a legfapadosabbat akarja, annak komoly kompromisszumokat kell kötnie: 5 969 000 forintért egy fehér terepjáró lesz a jussunk, klíma nélkül (130 ezerért lehet, és ajánlott bele kérni), az érintőképernyőt felejtsük el, ahogyan a magasságában állítható ülést is. Ha bővebben extrázott Dusterre vágyunk, akkor inkább 6,5 millió feletti összeggel számoljunk.

Erre a piacra érkezett meg a kínai kezekbe került MG új, népautónak szánt modellje, a ZS (nem zsé, hanem zé-es), ami a korábban tesztelt EHS-hez hasonlóan, árban a vetélytársak alá lő, a legolcsóbbat 6 699 000 forintért ki lehet hozni a szalonból. Nálunk is ez a sima 1,5-ös szívóbenzines járt teszten, az alap "Comfort" felszereltségben, az extra a színe volt (így a konfigurátor szerint 6 849 000 forintba kerül), amely egyébként talán a legjobb a modell palettáján, kicsit hasonlít a Duster barnás-narancssárga fényezésére.

Autót vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

Egyet már az elején szögezzünk le: az alig 100 lóerős motor nem erős, és nem nyomatékos, ha lendületesen akarsz vele közlekedni, akkor az alacsonyabb fokozatban kell pörgetni. Cserébe 8 liter alatt el lehet vele közlekedni, ami nulla hibridmegoldással egészen korrekt. A külseje teljesen az európai ízléshez igazodik, egy random családi autó. Ha nem lenne rajta embléma, akkor szerintem ember meg nem mondaná, hogy melyik márkáról van szó.

A beltér igen tágas, a magamra beállított vezetőülés mögé simán be tudtam ülni, jöhetett volna még hátra a sofőr. A csomagtér a kategóriát nézve igen tekintélyes, majdnem 450 liter, amivel veri a Vitarát és a Dustert is. Beülve viszont szembesülhetünk azzal, hogy egy olcsó autóban ülünk, viszont ezt nem feltétlenül a ZS számlájára kell írni. A kopogós műanyagot viszonylag jól elrejtették, a műszerfal is karbon, illetve puha borítást kapott, csak az ajtókon köszön vissza a durvább műanyag. Az összhatás nem rosszabb, mint bármelyik vetélytársnál.

És valakinek végre megjöhetett az esze a tervezőasztalnál: a kínaiak rájöttek, hogy elképesztő baromság zongoralakkot tenni olyan helyekre, ahol az ember akarva-akaratlanul babrál. Tudniillik a csillogós, fényes, fekete bevonat (az autóipar mételye) gyakorlatilag már attól koszos lesz, ha ránézel, és még a legfinomabb tisztítókendő is megkarcolja szinte ahogy hozzáér.

Na, 2022-ben eljutottunk oda, hogy egy olcsó autóban a váltó és a többi gomb, kapcsoló körül már karbon-imitáció díszeleg, nem ez a csillogó borzalom!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sokak által gyűlölt díszítőelemből egyedül a turbina-formájú légbefúvók köré jutott. Oda meg nem feltétlen kell nyúlkálni, mert a légáramlást a turbina közepén kell állítani.

Ami nagy selling point lehet, hogy szériatartozék a 10,1 colos, viszonylag jó felbontású érintőképernyő: emlékezzünk az alap Dusterben nincs ilyen, ahogy a fapados Vitarában sem. A rendszer néha dadog, de alapvetően nincs gond a sebességgel, és ahogy alapvetően mondani szoktam: egészen addig érdekel bárkit is a gyári térkép minősége és a többi funkció, ameddig be nem dugod a telefonod, és be nem tölt az Android Auto vagy az Apple Car Play. Előbbivel egyébként akadt gondom, az újabb Xiaomi telefont egyszerűen nem ismerte fel az autó, szerencsére a kb. 4 éves, korábbi androidos telefonommal kiválóan működött, szóval ez valami szoftveres gikszer lesz, ami egész egyszerűen javítható lehet.

Külön pirospont egyébként, hogy az érintőképernyős rendszer mellett a fontosabb funkciókat rendes, fizikai gombokkal is lehet vezérelni - ilyen a klíma hőfoka, és a ventillátor sebessége is. A tempomat nem távolságtartós, és őszintén szólva nem szerettem volna kipróbálni, mert valamilyen érthetetlen okból azt egy karról lehet vezérelni a kormány mögött, nem is látja az ember. Annyi funkciót pakoltak egyetlen bajuszkapcsolóra, hogy teljesen átláthatatlan lesz - biztos vagyok benne, hogy meg lehet szokni, de nem egy párnapos teszt alatt. Az autóban egyébként sávtartó rendszer sincs, ez a hír vegyes érzelmeket válthat ki az egyszerű magyar autóvásárlókból, tapasztalataim szerint egyelőre többen utálják, mint szeretik. Ellenben tolatóradart kapunk, ami nagy segítség, mivel a hátsó szélvédőn az autó formája miatt elég nehézkes a kilátás.

Szintén negatívum, hogy a kormány csak fel és le állítható, hiába próbálkozik a gyanútlan vezető maga felé húzni, esetleg közelebb tolni a műszerfalhoz. Így pedig hosszú percek gépészkedése után lehet csak megtalálni az ideális beállítást az ülés állítgatásával, és szerintem létezhet olyan testalkat, ahol szinte lehetetlen kényelmesre állítani a poziciót.

Összességében még így is egy erős versenyző érkezett az S-Cross, a Vitara és a Duster által uralt meccsbe: az esztergomi kontingens egyelőre magabiztosan viszi a prímet, de érdemes felkötni a gatyát. Az "olcsó", ámde családi autók szegmense mindigis a kompromisszumokról szólt, az MG ajánlata pedig semmivel sem rosszabb, mint bármelyik másik vetélytársé, sőt néhol az alapmodell még többet is kínál, mint a többiek fapadosai. Aki a 7 millió forint környéki kategóriában keresgél, annak érdemes a ZS-t is számítsába venni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem