18 °C Budapest
Így dolgoztatják halálra melósaikat a kínai cégek: nevetséges pénzt fizetnek a 12 órás műszakokért

Így dolgoztatják halálra melósaikat a kínai cégek: nevetséges pénzt fizetnek a 12 órás műszakokért

2024. május 13. 19:03

A Public Eye svájci érdekvédelmi csoport legújabb vizsgálata szerint a Shein kínai fast fashion márkának dolgozó néhány beszállító munkavállalói továbbra is hetente 75 órát dolgoznak, ami jelentős többletmunkát jelent, annak ellenére, hogy a vállalat korábban ígéretet tett a munkakörülmények javítására.

A Shein, a kínai fast fashion óriás, munkakörülményeinek javítására tett ígérete ellenére továbbra is problémák merültek fel beszállítóinál. A Public Eye svájci érdekvédelmi csoport legújabb vizsgálata szerint a vállalat néhány beszállítójánál a dolgozók még mindig heti 75 órát dolgoznak.

A Public Eye 13 alkalmazottal készített interjút, akik Guangzhou területén dolgoztak, és arról számoltak be, hogy átlagosan napi 12 órát dolgoznak heti hat-hét napot. A Shein magatartási kódexe szerint a munkavállalók nem dolgozhatnak heti 60 óránál többet, beleértve a túlórát is. A vállalat elismerte, hogy ez egy hosszú távú probléma és közölte, hogy az iparágban általános kihívásokkal küzd - írja a BBC.

A dolgozók bérei keveset változtak az első vizsgálat óta, havi 6000 és 10 000 jüan (298 ezer forint és 495 ezer forint) között mozognak. A Public Eye szerint az alapbérük a túlórapénzek levonása után csupán 2400 jüan (120 ezer forint). Hibák esetén a dolgozóknak fizetés nélkül kell javítaniuk saját munkaidejükben.

A gyárakban növekedett a megfigyelő kamerák száma is, amit a dolgozók úgy érzékeltek, hogy ezeket valós időben küldik a Sheinhez. Emellett megfigyelték gyermekek jelenlétét és tinédzserek munkavégzését is.

A Shein több tízmillió dollár befektetéséről számolt be az ellátási láncuk irányításának és megfelelésének megerősítése érdekében. A vállalat hangsúlyozta az iparági együttműködés fontosságát és elkötelezettségét amellett, hogy javítsa beszállítói gyakorlatát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztonsági kamerák kapcsán a Shein azt állította, hogy nem fér hozzá a felvételekhez, mivel ezek telepítése a beszállítók döntése volt. A gyermekmunka kérdésében pedig azt mondták, hogy minden jogsértést szigorúan kezelnek és pénzügyi támogatást nyújtanak gyermekgondozási központok létrehozásához.

Összességében bár a Shein tett előrelépést néhány területen, továbbra is komoly aggodalmak merülnek fel munkavállalói jogok és munkakörülmények tekintetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm