11 °C Budapest
Blonde female adult gardening at home

Durván kilőtt a magyarok kertészkedési kedve: eszeveszetten keresik ezeket a termékeket

2021. április 21. 14:32

Idén tavasszal jóval több kerti és mezőgazdasági termék talált gazdára az online piactéren, mint a járvány tavalyi kezdetekor vagy a pandémia előtti évben. Jelenleg a legtöbb a dísznövényekből, palántákból, vetőmagokból, és gyümölcsfa-csemetékből fogy, de sokan rendelnek kerti gépet, szerszámot is. Tízből kilenc itt eladott borászati termék használt, míg a pálinkafőzéshez szükséges felszerelésből tízből nyolc magyar vásárló új terméket választ.

A Vatera.hu-n március óta másfélszer annyi kerti és mezőgazdasági termék talál gazdára, mint tavaly, a koronavírus-járvány kezdetekor, de még a járvány előtti évnél is mintegy 30 százalékkal nőtt ezek forgalma 2021 tavaszán. Ez valószínűleg nagymértékben köszönhető annak, hogy bár a barkácsáruházak és kertészeket nyitva tartanak, a járványhelyzetben sokan elkerülik a sokszor zsúfolt helyszíneket, és interneten szerzik be a kertben szükséges termékeket - áll az online piactér közleményében.

Idén sokan rendelnek növényt az internetről

Bár sokan nem ismerik a lehetőséget, a szakszerű csomagolás és a szállítás gyorsasága révén nem csak vetőmagot, hanem élő növényt is gond nélkül lehet rendelni a Vaterán keresztül is, a piactéren számos kertészet kínálja élő növényeit. Az elmúlt másfél hónapban közel negyvenezer darab növényt adtak el az oldalon.

A legtöbben bokrot vagy sövényt (33 százalék) rendeltek az oldalról, míg a díszfák (24 százalék) voltak a második legnépszerűbbek. A harmadik helyre a virágmagok és virághagymák (16 százalék), a negyedikre a gyümölcstermők[1] (14 százalék) kerültek az értékesítési darabszámok alapján, az ötödik legnépszerűbbnek pedig az örökzöldek (14 százalék) bizonyultak.

A legtöbb online növény-, palánta-, mag-, és virághagymarendelést Pest megyéből adták fel idén tavasszal - innen érkezett a vásárlások 37 százaléka, míg a második legtöbb rendelés Jász-Nagykun-Szolnok megyéből (26 százalék) érkezett, de a Győr-Moson-Sopron megyei kertészek közül is sokan (13 százalék) látták meg a fantáziát az online vásárlásban.

Metszőollóból újat, szőlőprésből használtat is vesznek

Természetesen a kerti munkához szükséges gépek forgalma is fellendült: a Vaterán eladott eszközök kicsivel több, mint fele (56 százalék) új, a fennmaradó 44 százalék pedig használt, míg a kerti szerszámoknak csupán ötödét veszik használtan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A borászati eszközök, például hordók, szőlőprések esetében a legkelendőbbek a használt termékek, ebben a kategóriában 89 százalékos az arányuk. Érdekes módon a pálinkafőzés eszközei közül az eladott termékek 80 százaléka új, és csak 20 százaléka használt termék. Sokan vásárolnak tartályt, hordót, kannát is használtan, ezeknek csupán 37 százaléka új termék. A szobán kívüli pihenést szolgáló eszközök közül a bográcsok, bográcsállványok, grillsütők, kerti székek, kerti dekorációk fogytak jól március óta a Vatera.hu-n.

“A járványhelyzettől függetlenül tavasz elején korábban is a növényeket és kerti szerszámokat keresték a legtöbben a Vaterán, a kerti bútorok, dekorációk, medencék és hasonló kényelmi kegészítők szezonja egy-két hónappal később várható, de az időjárástól is függ. Arra számítunk, hogy a növényekhez hasonlóan ezek forgalma is nagyobb lesz a korábbi éveknél, hiszen idén is a szokásosnál többen fogják külföldi utazás helyett a nyarat telken, nyaralóban, vagy akár az otthoni kertben eltölteni” - mondta el Szanitter Áron, a Vatera vezetője.

Ha az összes kerti és mezőgazdasági termék (növények, szerszámok, gépek, bútorok stb.) együttes forgalmát vizsgáljuk, akkor Bács-Kiskun megyéből érkezett a legtöbb vaterás rendelés március eleje óta, a második legtöbb terméket Baranya megyéből rendelték, és Pest megye csupán a harmadik helyre futott be, ami azt mutatja, hogy az online vásárlás mostanra nem csupán a főváros környéki településeken népszerű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem