17 °C Budapest
Kígyózó sorokkal, kitolt korlátozással jöhet a nyitás: te hova mész először?

Kígyózó sorokkal, kitolt korlátozással jöhet a nyitás: te hova mész először?

2021. március 26. 16:55

A miniszterelnök ma reggeli bejelentése alapján szigorú szabályok mellett ismét kinyithatnak a nem létfontosságú termékeket árusító üzletek, melyek március 8. óta zárva vannak a koronavírus terjedésének gyorsuló üteme miatt. Gulyás Gergely frissebb tájékoztatása szerint azonban egy szélesebb körre lehet érvényes az enyhítés. A járvány ugyan nem lassult máig sem, sőt folyamatosan emelkednek az esetszámok, ám úgy tűnik, a kereskedők nem bírják tovább. De nem csak nekik, a lakosságnak is nehéz nélkülözni bizonyos termékeket, szolgáltatásokat.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjúbanújabb húsvéti szigorításokat nem jelentett be, beszélt viszont bizonyos óvatos enyhítésekről. Feltehetően a boltok esetében változnak a március 8. óta érvényben lévő szigorú szabályozások: "át fogunk térni egy négyzetméteralapú működésre: 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt nehéz lesz ellenőrizni, sorok lesznek a boltokban. Emiatt tovább kell nyitva lenni, ezért azt gondoljuk, hogy a kijárási korlátozást este 8-ról 10 órára tolhatjuk ki, az üzletek nyitvatartását pedig hétről kilenc órára hosszabbíthatjuk meg" - számolt be a miniszterelnök. 

Elmondása szerint a fodrászok és a szépségipar esetében "nagy harc" volt az operatív törzs ülésén, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket.

A szolgáltatások tehát továbbra is szünetelni kényszerülnek.

Ehhez képest Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a péntek délutáni sajtótájékoztatón már úgy nyilatkozott, hogy a nyitást mindenképpen a 2,5 millió fő beoltottságához kötik, és a szolgáltatások esetében pedig azok a szabályok lesznek érvényesek azután, amelyek március 8-a előtt voltak.

Bajban vannak az üzletek?

Szinte pontosan egy éve, 2020-ban is márciusban márciusban érkeztek az első nagyobb, kiskereskedelmi boltokat is érintő korlátozások Magyarországon. Az akkori pánikvásárlásokkal szemben azonban idén elmaradtak a nagy rohamaok, a lakosság sokkal fegyelmezettebben reagált a hírekre. Ezt a kiskereskedelem is megérezte, akkor több, 3-4 hullámban előfordultak nagy vásárlói rohamok. Idén márciusban azonban nem lehet hasonló jelenségről beszámolni.

2021 márciusában elmaradtak a pánikvásárlások, a vásárlók megértették, mi a korlátozások célja, nem féltek már attól, hogy termékek nélkül maradnak

- mondta el a Pénzcentrumnak korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Kérdésünkre elmondta, hogy a bezárás, amit most sok iparcikk-kereskedő átél, az inkább az online vásárlás irányába lökik a vásárlókat, semmint a tradicionálisan, legjelentősebben az élelmiszereket, és napi fogyasztási cikkeket áruló boltokba. Tehát nem várható, hogy hosszú távon mostantól a hiperből szerzi be a lakosság a cipőt, a csavarhúzót vagy a papírárut. Azért a vásárlások döntő többségét ezeken a helyeken még mindig az élelmiszer és a vegyi áru teszi ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A március 8-tól érvényben lévő kolátozások nem csak a kiskereskedőket, de a lakosságot is kellemetlen helyzetbe hozta, hiszen olykor kifejezetten nehéz lemondani a megszokott szolgáltatásokról, sőt megnehezítheti a mindennapjainkat, ha nem tudunk valamit azonnal beszerezni, megjavíttatni. A házhozszállításra, legyen az élelmiszer, vagy tartós fogyasztási cikk, még mindig napokat kell várni. (Ugyanakkor érdemes tudni, hogy elviekben nem lehetne, több hazai áruházban továbbra is elérhető a személyes átvétel opció, ha valaki a webshopból rendel.)

Neked mi hiányzik a legjobban?

Az, hogy bizonyos megszokott rutinokat el kellett engednünk, és beszűkült a mozgásterünk, komoly mentális terhet ró a lakosságra. Több felmérés is készült már bben a témában, legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy az életük hiányzik a legjobban, a régi jól megszokott rutin, ami egyben tartotta a mindennapokat, és kereteket szabott. De olyan konkrét szolgáltatások, mint a kulcsmásolás, a telefonjavítás vagy egy fodrász hiánya is bosszantó, kellemetlen tud lenni. Persze végeredményben mindent meg lehet oldani, csak sokkal több időt és utánajárást igényel. Gyors közvéleménykutatásunk alapján a Pénzcentrum szerkesztőségének és közvetlen környezetének leginkább a fodrász hiányzik, de kíváncsiak vagyunk, olvasóink mit hiányolnak a legjobban, melyik az a termék, vagy szolgáltatás, amire nagy szükséged lett volna, de nem jutottál hozzá?

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?