12 °C Budapest
Két új forintérmét vezetnek be Magyarországon: az egyik teljesen új széria

Két új forintérmét vezetnek be Magyarországon: az egyik teljesen új széria

2019. szeptember 5. 10:56

Két új forintérme is érkezik Magyarországra szeptember elején, az egyik ráadásul egy egészen új széria első darabja lesz. A szóban forgó emlékérméket az MNB bocsátja ki, 10 000 és 2 000 - 2 000 forintos névértéken. Fizetni bár lehet velük, de nem ajánlott, a gyűjtőknek mégis igazi csemegét jelenthetnek.

2019 szeptemberében az MNB két új emlékérmét bocsát ki, ráadásul két, egymást követő napon. Az első darab szeptember hatodikán érkezik, a magyarországi szervezett orvosképzés 250 éves évfordulójának alkalmából, és két névértéken kerül bevezetésre. A drágább érme 10 000 forinton, míg az olcsóbbat 2 000 forintos névértéken verik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 252 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 8,97%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 22 748 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az MKB, valamint a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 10 000 forintos névértéken kiadott emlékérme .925 ezrelékes ezüst lesz, súlya 31,46 gramm lesz, és 5 000 darab tükörfényes, azaz Proof érme verhető belőle. A 2 000 forintnyi névértékű darab egy színesfémötvözet (réz és nikkel) lesz, súlya 30,80 gramm, és ebből 5 000 darabot vernek majd, ám ezek csupán selyemfényes, BU darabok lesznek. 

Forrás: MNB

Az évfordulós érmék átmérője névértéktől függetlenül 38,61 mm lesz, szélük recézett, tervezőjük pedig Szabó Virág. A várható kibocsátás kezdete pedig szeptember 6.

A másik érme, amit az MNB szintén szeptemberre időzített a "Magyar pásztor- és vadászkutya fajták" sorozatának legelső darabja lesz. Ami azt is jelenti, hogy egy új széria kiadása élesedik az MNB emlékérme-kibocsátási programjában. 

A sorozatot a Magyar vizslával kezdi meg az MNB, amiből összesen 10 000 darab proof-like érme verhető. Az érmék átmérője 34 mm lesz, szélük recézett, a súlyuk pedig 16 grammot fog nyomni. A vizslás érmék színesfémötvözetből (réz, nikkel, cink) készülnek, és egységesen 2 000 forintos névértéken vezetik be őket a kibocsátási program szerint szeptember 7-én. 

Forrás: MNB

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Gyűjtőnek állnál?

Az MNB és a numizmatikusok is egyetértenek abban, hogy az MNB emlékérme sorozat rengeteg embert érdekel, sokan gyűjtik tematikusan az így kiadott darabokat. Így aki például a Kandó-érme hatására vágna bele a gyűjtésbe nem árt, ha tisztában van azzal, hogy 

sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

- modnta el a Pénzcentrumnak korábban egy numizmatikus, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1-et folyamatosan elkezdünk megvásárolni.

Persze ezektől a daraboktól nem kell óriási csodát várni, hiszen az MNB emlékérmék többnyire elég nagy példányszámban kerülnek ki a pénzverdéből. Bődületes értékük ezért nem valószínű, hogy valaha is lesz, de azért pénzt is lehet rajtuk fogni, ha ügyes az ember. A többieknek pedig még ott marad a gyűjtés öröme.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?