19 °C Budapest
400 ezer magyart tesz boldoggá a hazai bank, de maradnak bőven az út szélén

400 ezer magyart tesz boldoggá a hazai bank, de maradnak bőven az út szélén

2017. november 3. 13:00

November 1-től bankkártya helyett Androidos mobilokkal is tudnak fizetni a K&H Bank ügyfelei, egy újonnan elindított szolgáltatás, a K&H mobiltárca segítségével. A bank reményei szerint az újítással növelhetik a "kártyás" vásárlások számát és összértékét is.

A digitalizáció lehetőséget teremt új megoldásokra

- mondta el Martin Jarolim, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezetője. A bank egy kutatást is végzett a háztartások digitális eszközellátottságával kapcsolatban, amellyel kapcsolatban megállapították, hogy az 5,9 millió magyar internetező közül 3,3 millióan vannak azok, akik a legnyitottabbak a digitális megoldásokra.

Ebben a csoportban mérésük szerint 90 százalékos az okostelefon-ellátottság, így nem meglepő, hogy erre az eszközre koncentrálódik a bank új szolgáltatása.

A bank ügyfeleinek viselkedése is nagy mértékben változott 2012 és 2016 között:

  • 6 százalékkal csökkent a napi fiöklátogatás mértéke,
  • a fióki látogatás célja eltolódik a tanácsadás felé (a tranzakciós cél helyett) és
  • 70 százalékkal nőtt az elektronikus csatornákon a napi bejelentkezés.

Időközben kétharmadára (67%) emelkedett azoknak az ügyfeleknek az aránya, akik több csatornán érik el a bankot, és kitekintve megállapították: a magyar internetező felnőttek 44 százaléka fizet már mobillal, ám mindösszesen 8 százaléka használ erre dedikált applikációt, ennek egyik oka az lehet, hogy ezek az appllikációk még nem elég elterjedtek.

Martin Jarolim azt is elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Banknál elérhető adatokhoz viszonyítva a K&H Bank ügyfelei nagyobb mértékben és nagyobb összegben használják az érintés nélküli fizetést, ráadásul 2016 júliusához képest 70 ezer felhasználóval 110 ezerre bővült az aktív mobilbanki felhasználók száma.

Gyorsuló pályán növekszik a K&H mobilbank használóinak száma

- mondta el a bank elektornikus csatornákért felelős munkatársa. Ez alapján logikus, hogy a bank mobilfizetési szolgáltatását a mobilbankba fejlesztették be, ugyanakkor azt is figyelembe vették, hogy így nem kell a regisztrációs folyamaton újra végigmennie az ügyfeleknek. Arra is törekedtek továbbá, hogy összesen egy alkalmazásban elérhetőek legyenek a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos funkciók.

Hogy működik?

Első alkalommal a mobiltárca használatához meg kell adni a mobilbanki PIN-kódot, amelyet helyettesíteni lehet az ujjlenyomattal, majd meg kell adnia egy másik kódot, melyet a mobilfizetéskor fogunk használni. Fontos, hogy ezt az új vásárlási kódot nem lehet helyettesíteni ujjlenyomattal, igaz, a rendszer fejleszthető ebbe az irányba. Fontos, hogy az új szolgáltatáshoz digitalizálnunk (tehát a mobiltárcában elérhetővé kell tenni) az arra alkalmas kártyáinkat, ezt ugyanakkor néhány érintéssel megtehetjük, de nem az összes K&H-s kártyával: Visa kártyákkal ugyanis nem, csak Mastercard és Maestro kártyákkal érhető el a szolgáltatás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fizetéshez ötezer forint alatt nem szükséges kódot beütni, csak a mobilunkat kell a fizetési terminálhoz érintetni, ötezer forint felett pedig a telefonunkon kell a vásárlási kódunkat megadni. Amennyiben előre tudjuk, hogy nagy összeget fzetünk, vagy nem az elsődéeges kártyánkkal szeretnénk fizetni, akkor előre be tudjuk írni a vásárlási kódunkat, és kiválaszthatjuk a terehelendő kártyát, ugyanis az első két esetben mindig az elsődleges kártyával fizet az applikáció.

Az új szolgáltatást tegnap aktiválta a bank, és mindenféle kommunikáció nélkül már 1570 kártyát digitalizáltak (tehát tettek elérhetővé mobilbatárcára) az ügyfelek és 2300 tranzakciót hajtottak végre.

Az új mobiltárca megoldás azonban nem teljes körű: a bank által kibocsátott 750 ezer kártya 40 százaléka Visa-logós, nekik csak jövőre lesz elérhető a szolgáltatás, ráadásul a mobilbanki ügyfelek negyede iOS-t használ, akik számára szintén nem lesz még elérhető a mobiltárca. Sajtókérdésre a bank lakossági vezetője azt is elmondta, hogy más bank ügyfelei számára sem válik használhatóvá a szolgáltatás, őket majd az online számlanyitással veszik célba, ez ugyanakkor még a jövő zenéje. Mint ismeretes, az OTP Simple alkalmazásában lehetőség van nem OTP-s kártyát is digitalizálni, igaz, ilyenkor egy új, OTP-s vistuális kártya jön létre.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?