10 °C Budapest

Jöhet a Facebook okostelefon?

Pénzcentrum
2012. május 29. 18:30

A Facebook is beszállhat az okostelefonok harcába. A vállalat dolgozói felől olyan információk jutottak a The New York Times birtokába, miszerint a világ legnagyobb közösségi oldalát működtető cég saját készüléket dobna piacra jövőre. A hírek szerint a társaság már több volt Apple-dolgozót vett fel, akik az iPhone-on dolgoztak.

Ez nem az első eset, hogy azzal kapcsolatos pletykák láttak napvilágot, miszerint okostelefont készül piacra dobni a Facebook. 2010-ben a neves technológiai blog, a TechCrunch adta hírül, hogy okostelefonnal jelenne meg a társaság, tavaly pedig az AllThingsDigital szellőztette meg, hogy a cég partnerségre lépett a HTC-vel közös készülék megalkotásában.

A Facebook esetén az indíték egyértelmű, új bevételi forrásokat keres a társaság és tart attól, hogy kimarad a mobilpiac hatalmas növekedéséből. A Facebook mobil felhasználóinak száma dinamikusan növekszik, de ebből egyelőre nem származnak bevételei a főként hirdetésekből élő vállalatnak, mivel mobil alkalmazásain nem futnak hirdetések. A társaság nemrég megtörtén tőzsdére lépése kapcsán pedig sok elemző említette fontos kockázati faktorként, hogy miközben a közösségi oldalak használata a mobil felé tolódik, addig ezt nem tudja bevételekre váltani egyelőre a cég. "Mark attól tart, hogy ha nem dob piacra egy okostelefont a cég a közeljövőben, akkor a Facebook egyszerűen csak egy alkalmazássá válik más mobil platformokon" - mondta el a cég egyik dolgozója.

Okostelefont dobna piacra a Facebook?


A kérdés, hogy vajon egy olyan vállalat, amely a közösségépítéshez ért, hogyan tudna sikeres hardvergyártóvá válni. A hadver és a szoftvergyártás összevegyítése olyan, mintha az olajat kevernénk a vízzel - írja a The New York Times. Az Apple a kevés kivétel egyike, akinek ez sikerült. Sokan próbálkoztak a technológia szektor nagy szereplői közül betörni az okostelefonok piacára, de a HP és a Dell is elbukott és a Sony sem tartozott igazán soha az élvonalba.

Az Apple egykori hardver szakértője szerint a telefongyártás nem egy olyan iparág, amibe egyszerűen csak bele lehet ugrani, hihetetlenül komplex az egész. "Megváltoztatsz valami egészen apró dolgot az okostelefonon és teljesen meg kell változtatnod az antennák működését" - mondta el a lapnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Facebook egyik alkalmazottja szerint többször is újrakezdte a cég a mobilprojektet, mert eredetileg úgy gondolta, hogy saját maga is képes lesz megalkotni egy mobiltelefont, de végül rá kellett jönnie, hogy szüksége lesz a mobilgyártásban tapasztalt szakértőkre. A hírek szerint az operációs rendszer már megvan az üzenetküldési lehetőségekkel, a videó alkalmazásokkal és készülőben van egy saját piactér is a legnépszerűbb alkalmazásoknak. Sőt, az Istagram milliárd dolláros felvásárlásának köszönhetően már egy kamera-alkalmazással is rendelkezik.

Ha pedig a saját okostelefon megépítése kudarcba fulladna, még mindig ott van a lehetőség, hogy felvásároljon egy mobilgyártót, mint ahogy a Google is megvetette a Motorola Mobility-t. A cég pont most tett szert 16 milliárd dollárra az elsődleges részvénykibocsátásából, így a készpénz nem jelenthet akadályt. A mobilgyártók között pedig nem egy lejtőre került az erős telefonpiaci verseny közepette, a BlackBerryket gyártó Research in Motion piaci kapitalizációja például már kevesebb, mint 6 milliárd dollár.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem