0 °C Budapest

Pályára állt az első magyar műhold: de mi lesz a feladata?

Pénzcentrum
2012. február 13. 15:33

Február 13-án felbocsátották az űrbe Magyarország első műholdját, a Masat-1-et, melynek feladata elsősorban oktatási célokat szolgáló adatgyűjtés lesz.

A műholdat hordozó rakéta az Európai Ûrügynökség francia guyanai kilövőállomásról startolt, magyar idő szerint 11 órakor. A Masat-1 pályára állása után adatokat gyűjt majd környezetéről, és továbbítja őket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vevőállomására. Bár a projekt elsősorban oktatási célokat szolgál, a küldetés tapasztalatait a későbbiekben a hazai űripar is hasznosíthatja majd.

A Masat-1 tervezése 2007-ben kezdődött, a fejlesztőcsapatban mérnökhallgatók és doktoranduszok dolgoztak, a munka egy része a BME Ericsson Komplex Hardverfejlesztő Laboratóriumában folyt. A projekt gazdái a labornak otthont adó Elektronikus Eszközök Tanszék, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék és a BME Ûrkutató Csoportja voltak. A projekt 5 éve alatt az egyetem tudásbázisa speciális ismeretekkel gazdagodott, a Masat-1 építése során szerzett tapasztalatok a mérnökképzést és a jövő űripari fejlesztéseit támogatják majd.

 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?