17 °C Budapest

Még a szlovák tejet is nálunk veszik a szlovákok - fillérekért

Pénzcentrum
2012. január 16. 17:08

Különös helyzetben vannak a Szlovákiából Magyarországra érkező bevásárlóturisták: sokuknak ugyanis megéri akár száz kilométert is utazni azért, hogy nálunk vásároljanak. Még a Szlovákiában készült tartós tejet is megéri nekik itt vásárolni.

"Havi szinten jó 15 százalék megtakarítást jelent, ha Magyarországon vásárolok be. A benzin ugyan a legutóbbi emelés óta már nem annyira vonzó, de szinte minden mást érdemes itt megvenni. A kenyér, a tej, a hús, de még a pelenka is lényegesen olcsóbb. Két kisgyerek van a családban, így nálunk az utóbbi is fogyóeszköz, amin csomagonként 600 forintot lehet megtakarítani - mondja a családfő." - nyilatkozta a Borsnak egy felvidéki magyar férfi, aki gyakran jár Magyarországra vásárolni.

A lap megemlíti, hogy a határ menti bevásárlóközpontokba (is) Csehországból illetve Szlovákiából érkezik az olcsó tartós tej, gyakran ezt veszik meg nálunk - olcsóbban, mint Szlovákiában. Ugyanígy meglepő, hogy míg például Budapesten olcsó szlovák felvágottak versengenek a magyar húsokkal, addig északi szomszédaink szívesen vezetnek kilométereket, hogy magyar combokkal, darált és egyéb hússal töltsék meg hűtőiket.

A Szlovákiából érkező vásárlók leggyakrabban bankkártyát használnak, mert az középárfolyamon számol. Sok helyen elfogadják ugyan az eurót, de azt tapasztalják, hogy a pénzváltók hó elején, fizetésnap körül jóval kevesebb forintot adnak a pénzükért, mint hó végén.

A határ túloldalán visszaesett a forgalom

Úgy tűnik tehát, hogy karácsony után sem csillapodik a Szlovákiából érkező vásárlók rohama: a bevásárlóturizmus soha nem látott méreteket öltött a határhoz közeli városokban, a legtöbb vásárló még mindig felvidéki magyar, de egyre több a szlovák anyanyelvű vevő is - akár a határtól távolabbi területekről is jönnek. A jelenlegi forint/euró árfolyam mellett Magyarországon az élelmiszer átlagosan 25-40 százalékkal olcsóbb, a ruhák sok helyütt feleannyiba kerülnek, mint Szlovákiában. A gyenge forint miatt a hétvégén még azok is inkább Magyarországon végezték el a nagybevásárlást, akik a korábbi árfolyam-ingadozások idején otthon maradtak.

A gyenge forinton kívül a karácsony utáni leárazás is vonzóvá teszi a magyarországi vásárlást, hiszen egyes ruhaneműkre 50-70 százalék kedvezményt adnak, az áfaemelés kompenzálására pedig 25-30 százalékkal olcsóbban kínálnak számtalan élelmiszert a nagyáruházak. Az árfolyam alakulása az outletekre is hatással van: a Pénzcentrum.hu értesülései szerint látványosan megnövekedett a Budapest melletti Premier Outlets Centerben a Szlovákiából érkező vásárlók száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az outletben több üzletben is úgy nyilatkoztak, 10-ből 9 vásárló Szlovákiából érkezik, egyértelműen a (számukra) rendkívül alacsony árak miatt. A boltosok szerint sokan már nem személyautóval, hanem szervezetten, busszal érkeznek.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap néhány napja rról cikkezett, hogya dél-szlovákiai élelmiszerboltok arra panaszkodnak, hogy a magyarországi bevásárlóturizmus miatt forgalmuk 25-40 százalékkal is visszaesett.

Mint arról a Pénzcentrum.hu beszámolt, ha tartósan a jelenlegi szint közelében marad a forint, komolyan meglendülhet a Szlovákiából, Ausztriából érkező turisták száma is. A Szlovákiából érkező utazók elsősorban a fürdőhelyeket, wellness hétvégéket, borkóstolós túrákat részesítik előnyben, a kedvelt úticélok közé tartozik Zalakaros, Hévíz, sőt, akár Hajdúszoboszló vagy Gyula is.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem