16 °C Budapest

Sertésinfluenza: jobb, ha nem adsz puszit!

2009. április 29. 17:32

Bár a sertésinfluenza eddig szerencsére elkerülte Libanont, a helyi egészségügyi miniszter sietett leszögezni: a pusziadás ugyanúgy fertőző lehet, úgyhogy jobb lenne leszokni róla.

"Ha valakit meglátogatnak, ne adjanak neki puszit. Le kell állítani ezt a szokást - mondta Mohammad Khalifeh, libanoni egészségügyi miniszter. Az országban régi szokás három arcra elhelyezett csókkal köszönteni a rég nem látott ismerőst.

Korábban: Sertésinfluenza: mennyiből élheted túl a halálos vírust?

Az influenzaveszély azonban - úgy tűnik - társadalmi szokásokat is felülírhat. A miniszter tanácsai szerint a gyerekek jobb, ha otthon maradnak és nem járnak iskolába, a felnőttek pedig ne utazzanak olyan országokba, ahol a vírus már felütötte a fejét. Libanonból még nem jelentettek megbetegedést, de a szomszédos Izrael kedden már beszámolt egy betegről.

Korábban: Járvány és válság: rettegj vagy védekezz?

A pusziadást, kézfogást egyébként a magyar szakemberek sem ajánlják, sőt, jobb, ha orr-száj maszkot viselünk, nem használunk másokkal egy tányért, evőeszközt, poharat. Azt is javasolják, hogy gyakrabban szellőztessük a lakást, a munkahelyeket, és tisztán kell tartani a gyakran érintett tárgyakat, mint például a telefonkészülék.

Korábban: Kövesse élőben az influenzavírus útját!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?