19 °C Budapest

Íme az újabb kórházlista

Pénzcentrum
2007. február 20. 08:27

Összeállt a miniszteri döntés az új kórházstruktúráról. Az áprilistól működő rendszerben a korábban elfogadott törvény szerint 16 ezer aktív ágy megszűnik, az ápolást biztosító helyek száma viszont 9 ezerrel lesz több - írja a Népszabadság.

Április elsejétől csak azzal, és csak akkora feladatra köt szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ami az új listán szerepel, és az érintett intézmény be is tudja mutatni az új szerkezethez igazodó ÁNTSZ-engedélyt.

A teljes nyilvánosság, az érintett kórházak csak március elején ismerik meg a miniszter döntését. Nem úgy a koalíciós pártok. A szocialista képviselők ugyanis a hétfői frakcióülésen megkapták a dokumentumot. A lista szerint öt kórház (a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Schöpf-Merei Ágost Kórház, a borsodi FMC dialíziscenter, a Kecskeméti Repülő Kórház) biztosan megszűnik, a Budai MÁV Kórház sorsa a MÁV-szakszervezetekkel zajló egyeztetéseken múlik. A megszűnő Sváb-hegyi Állami Gyermekgyógyintézetből a kardiológiai ellátás az Országos Kardiológiai Központba, a légúti betegségek ellátása a Heim Pál Gyermekkórházba kerül.

A lovasberényi fórum után még a megszűnők listáján szereplő Budai Gyermekkórház, amelynek a szabad demokrata kötődésű Badacsonyi Szabolcs az igazgatója, azóta kapott száz krónikus ágyat. Azaz marad, de még nem világos, hogy milyen feladattal, hiszen a kizárólagosan ápolási funkció ritka a gyerekek körében. Korábbi helyén szintén megszűnik a Szabolcs utcai Országos Gyógyító Központ. Néhány funkciója helyet kap az új állami nagy kórházkomplexumban, amelynek további tagjai a központi MÁV-kórház és a Honvéd Kórház lesz.

További 15 kórház (a dorogi, a sümegi, a zirci, a mezőkövesdi, a szikszói, a harkányi, a kapuvári, a sárvári, a szentgotthárdi, a parádfürdői, a nagykőrösi, a várpalotai, a fővárosi Szent Rókus, a Budai Gyermekkórház, valamint a miskolci Szent Ferenc) a jövőben csak krónikus ellátást, azaz ápolási feladatokat lát el.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?