A magyarok a legnagyobb kalózok?

Pénzcentrum
2006. október 27. 11:00

Az ORFK első félévi felméréséből kiderül, mintegy 50 százalékkal megnőtt a szerzői jogi bűncselekmények száma, durván tízezerről tizenötezerre. A rendőrség álláspontja szerint a látencia 90 százalékos.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány igazgatója szerint, a statisztika romlása a jogvédő szervezetek aktív tevékenységének köszönhető, melynek következtében a rendőrség nagyobb figyelmet fordít ezekre az esetekre - írja a Népszabadság.

A filmkalózkodás tekintetében túlságosan is előkelő helyen áll hazánk. A Motion Pictures Association felmérése szerint a világrangsorban a negyedik helyen állunk az egy lakosra jutó jogdíjveszteség tekintetében, az első helyen Franciaország áll 37,4 dollárral, míg ez nálunk 23,6 dollár. Arányaiban tekintve Franciaországban ezzel szemben átlagosan 81,1 dollárt költ legálisan, míg Magyarországon csupán 15,2 dollárt.

A kiadói veszteség 102 millió dollár (20 milliárd forint), mivel a feketepiac aránya a teljes piaci bevételhez képest már 73 százalékra emelkedett. Nemzetgazdasági szinten ez 199 millió dollár (tehát közel 40 milliárd forint).

Kálmán András többször beszélt már a "kalózokkal", fájlcserélőkkel is, akik szeretnék mindazt kihasználni, amit a technika lehetővé tesz, s nem érdekli őket, hogy az audiovizuális iparág hogyan tudná fenntartani magát. Másik módszer a kalózok ellen, az úgynevezett progresszív módszer, a jó minőségű kínálat megteremtése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon egyelőre még az sem eldöntött hivatalosan, hogy mi is a DVD-formátum. Elsőre a bíróság a forgalmazók és az Artisjus perében úgy döntött, hogy multimédiás mű, nem pedig filmhordozó. Ez azt jelentené a hazai forgalmazók számára, hogy minden korong sokszorosítása után jogdíjat kell fizetni. Az EU pedig éppen az ilyen "átalánydíjak" eltörlését szorgalmazza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?