1 °C Budapest

Rács mögé küldenék a kalózokat

Pénzcentrum
2006. április 27. 14:00

A termékhamisítások és a szellemi tulajdon megsértésének egységes uniós szankcionálására tett javaslatot az Európai Bizottság. Az irányelvtervezet szerint minimum 4 éves börtönbüntetést, illetve legalább 100 ezer vagy 300 ezer eurós bírságot kellene kiszabni a szervezett bűnözés keretében elkövetett, vagy az emberek egészségét és biztonságát fenyegető szellemi tulajdonsértések elkövetőire.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A termékhamisítások és a szellemi tulajdon megsértésének egységes uniós szankcionálására tett javaslatot az Európai Bizottság. Az irányelvtervezet szerint minimum 4 éves börtönbüntetést, illetve legalább 100 ezer vagy 300 ezer eurós bírságot kellene kiszabni a szervezett bűnözés keretében elkövetett, vagy az emberek egészségét és biztonságát fenyegető szellemi tulajdonsértések elkövetőire - írja a Világgazdaság.

A tagállamok megosztottak a kérdésben, mivel sokan ellenzik, hogy Brüsszel megkapja a büntetési tételek megszabásának jogkörét.

Hazánkban a szellemi tulajdonjog megsértése esetén pénzbüntetést, közérdekű munkát vagy maximum kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést lehet kapni, de a bírósági gyakorlat a pénzbüntetés kiszabása irányába mutat.

Az EU-ban lefoglalt hamisított termékek száma 1998 és 2004 között 1000%-kal nőtt. 2004-ben 103 millió hamisítványt koboztak el, melyek többsége alkohol, gyógyszer, játék és kozmetikum volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?