7 °C Budapest

Havi 12 milliót kerestek, eddig...

Pénzcentrum
2006. június 2. 14:57

A svéd hatóságok bejelentették, hogy leállították a Pirate Bay-t, amely az online kalózkodás egyik legnagyobb központja volt. A több mint egymillió regisztrált felhasználóval rendelkező "The Pirate Bay" a világ legnagyobb BitTorrent Tracker központja" jelszóval hirdette magát, és több millió szerzői jogvédelem alá eső anyag - filmek, zene, szoftver és játékok - illegális cseréjét könnyítette meg és tette lehetővé.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A The Pirate Bay üzemeltetői évek óta nyilvánosan nevetség tárgyává tették a szerzői jogok tulajdonosait, és gúnyt űztek a bűnüldöző szervekből, azt állítva, nem vonatkoznak rájuk a szerzői jogi törvények. Amióta a filmes iparág 2004 novemberében Svédországban bűnvádi feljelentést tett, a svéd és a Svédországban dolgozó amerikai kormányzati illetékesekkel karöltve nagy erőfeszítéseket tett, hogy leállítsa ezt az illegális webhelyet. A svéd bűnüldöző szervek ötvennél több, házkutatási paranccsal felszerelkezett munkatársa tíz különböző helyen tartott rajtaütést, amelynek következtében három személyt őrizetbe vettek, és megakadályozták, hogy több millió felhasználó egyidejűleg akár két millió illegális fájlt cseréljen egymással.

A ThePirateBay.com egy úgynevezett kalóz "tracker" webhely, amely lopott filmekhez és zenei anyagokhoz irányítja az embereket, és több mint 157,000 illegális fájlt tesz elérhetővé, többek között a legújabb kasszasikereket, mint amilyen például A Da Vinci-kód, a Mission Impossible III, és a Poseidon. A The Pirate Bay leállítása a szellemi tulajdonjogok fokozódó tiszteletben tartását jelzi Svédországban, ahol 2005 júliusában megreformálták a szerzői jogi törvényt, mely ennek értelmében kiterjed a digitális kalózkodásra is.

A különböző jogtulajdonosok számtalan levélben szólították fel tevékenysége felhagyására a Pirate Bay webhelyet, azt kérve, hogy az üzemeltetők távolítsák el a kifogásolt kalóztartalmat a helyről. Ezekre válaszul gúnyolódásban és megvetésben volt részük, mint amikor például az üzemeltetők közzétették leveleiket és válaszaikat a thepiratebay.com weboldalon.

A világszerte több millió webhelyet osztályozó Alexa.com szerint a Pirate Bay a világ 479. leggyakrabban látogatott webhelye volt. Svédországban a 21., az Egyesült Államokban a 312. helyet érte el. Összehasonlításképpen a CNN.com a svédek által legnépszerűbbnek tartott weboldalak listáján a 125. helyet szerezte meg.

Számos más kalóz webhelyhez hasonlóan, a Pirate Bay is jelentős mennyiségű és jövedelmező külső hirdetést tartalmaz, amelyek többsége a pornóipart reklámozza. A reklámbevételek alapja általában az oldal napi egyedi látogatóinak száma. A naponta egy milliónál is több látogató révén a Pirate Bay a becslések szerint havi 60 000 dollár reklámbevételre tesz szert a hirdetőktől, ami a felhasználók által "adományozott" több ezer dolláron felül értendő.

2005-ben a vezető filmstúdiók a becslések szerint 6,1 milliárd dollárt veszítettek a kalózkodás miatt. Ezen belül az internetes kalózkodás 2,3 milliárd dollár kárt okozott a stúdióknak. Az MPAA egyidejűleg több fronton is küzd az internetes kalózkodás ellen. Ezek közé tartozik a kalózkodás következményeivel kapcsolatos felvilágosító munka, az internetes tolvajok elleni fellépés, a bűnüldöző szervekkel a kalózközpontok kifüstölése érdekében való együttműködés az egész világon, valamint olyan fejlett technológiák kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik a filmek interneten keresztül történő legális terjesztését.

Ez év februárjában a belga és svájci hatóságok leállították a hírhedt Razorback2 fájlcserélő kiszolgálót, amely akkor a világ vezető eDonkey egyenrangú kiszolgálója volt, és amely egyidejűleg hozzávetőleg 1,3 millió felhasználó illegális fájlcseréjét könnyítette meg. A Razorback2 üzleti vállalkozásként működött. Indexelő szolgáltatása több mint 130 millió fájlra, köztük több millió szerzői jogvédelem alá eső nemzetközi és amerikai filmre, szoftverre, játékra, TV-műsorra és zenére terjedt ki. A Razorback2 és a Pirate Bay típusú webhelyek leállításával rendkívüli mértékben lelassítható és megnehezíthető az a folyamat, amely során a kalózok online illegális tartalomra tesznek szert.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?