Kameráztak a moziban - rajtukütött az FBI

Pénzcentrum
2006. július 3. 10:08

Los Angeles/New York - Profi és globálisan tevékenykedő filmkalóz csoportot vett őrizetbe az FBI szerdán az Amerikai Egyesül Államokban. A kalózok kamerával felvették a mozikban futó filmeket, majd az interneten és kalóz dvd-ken terjesztették.

Los Angeles/New York - Profi és globálisan tevékenykedő filmkalóz csoportot vett őrizetbe az FBI szerdán az Amerikai Egyesül Államokban. A kalózok kamerával felvették a mozikban futó filmeket, majd az interneten és kalóz dvd-ken terjesztették.

Az őrizetbe vett 13 ember 1999 óta foglalkozott profi szinten az illegális filmterjesztéssel, és egy nemzetközi hálózat tagjai voltak. Az FBI információi szerint ez a csoport áll a kézi kamerával felvett, az USA-ban terjesztett illegális másolatok 50%-a mögött, míg világszerte az ilyen jellegű kalózmásolatok 25% -a származott a banda tagjaitól. A rendőrség több mint hároméves nyomozás után egy nagyszabású razzia keretében, több helyszínen csapott le a filmkalózokra. A csoport tagjai akár fejenként öt évet is kaphatnak.

"Fájlmegosztó programok segítségével nemzetközileg is terjesztették a kamerával felvett filmeket: Pakisztán, Szingapúr, Hong Kong, Malajzia és más országok is a terjesztés célpontjai voltak" - mondta el Michael Robinson, a jelentős hollywoodi stúdiókat tömörítő Motion Picture Association of America kalózkodással foglalkozó tisztségviselője.

A csoport tagjai már a filmek hivatalos premierje előtt terjesztették a kalózkópiákat, ami arra utal, hogy jelentős segítséget kaptak olyan szakmabeliektől, akiknek bejárásuk van a premier előtti vetítésekre. Például az Amerikában szerdán bemutatott Superman visszatér is jóval a premier előtt megvolt már a kalózoknak.

Módszerük az volt, hogy míg az egyikük kamerára vette a filmet, addig őt több biztosító ember vette körül, akik fedezték. A felvett nyersanyagot aztán dvd-n sokszorosították, és eredetinek tűnő borítót készítettek neki. A filmeket darabonként 19 dollárért árulták az utcai terjesztők.

A kézi kamerával, mozivetítéseken másolatokat készítők állnak a "kalózpiramis" csúcsán, hiszen a premierek előtt feketepiacra kerülő filmek jelentős százaléka ilyen forrásból kerül az utcákra és az internetre. Az illegális dvd - kereskedelem nagyon jövedelmező, szakértők szerint összehasonlítható egyéb illegális tevékenységekkel, mint például a kábítószer- és fegyverkereskedelem - ha ugyan nem jövedelmezőbb - miközben a filmtolvajoknak sokkal kevesebb büntetéstől kell tartaniuk.

Az adatok szerint 2005-ben a kalózkodás 18 milliárd dollár kárt okozott Hollywoodnak. A kalózkodás azonban nem csak az USA problémája, Magyarországon 2005-ben a filmkalózkodásból származó veszteség a szűken vett filmiparnak 102 millió dollár , a nemzetgazdaságnak (benne az elmaradt állami bevételek, a kereskedő cégek bevétele) 199 millió dollár volt . A magyar filmeket ért veszteség ennek 4,7%-a, azaz tavalyi árfolyamon is 2 milliárd forint! A magyar filmek zömét, 90%-át a premier napján kamerázzák le a moziban, s ez a verzió kerül először illegális forgalomba: piacokra és az internetre.
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?