16 °C Budapest

Kameráztak a moziban - rajtukütött az FBI

Pénzcentrum
2006. július 3. 10:08

Los Angeles/New York - Profi és globálisan tevékenykedő filmkalóz csoportot vett őrizetbe az FBI szerdán az Amerikai Egyesül Államokban. A kalózok kamerával felvették a mozikban futó filmeket, majd az interneten és kalóz dvd-ken terjesztették.

Los Angeles/New York - Profi és globálisan tevékenykedő filmkalóz csoportot vett őrizetbe az FBI szerdán az Amerikai Egyesül Államokban. A kalózok kamerával felvették a mozikban futó filmeket, majd az interneten és kalóz dvd-ken terjesztették.

Az őrizetbe vett 13 ember 1999 óta foglalkozott profi szinten az illegális filmterjesztéssel, és egy nemzetközi hálózat tagjai voltak. Az FBI információi szerint ez a csoport áll a kézi kamerával felvett, az USA-ban terjesztett illegális másolatok 50%-a mögött, míg világszerte az ilyen jellegű kalózmásolatok 25% -a származott a banda tagjaitól. A rendőrség több mint hároméves nyomozás után egy nagyszabású razzia keretében, több helyszínen csapott le a filmkalózokra. A csoport tagjai akár fejenként öt évet is kaphatnak.

"Fájlmegosztó programok segítségével nemzetközileg is terjesztették a kamerával felvett filmeket: Pakisztán, Szingapúr, Hong Kong, Malajzia és más országok is a terjesztés célpontjai voltak" - mondta el Michael Robinson, a jelentős hollywoodi stúdiókat tömörítő Motion Picture Association of America kalózkodással foglalkozó tisztségviselője.

A csoport tagjai már a filmek hivatalos premierje előtt terjesztették a kalózkópiákat, ami arra utal, hogy jelentős segítséget kaptak olyan szakmabeliektől, akiknek bejárásuk van a premier előtti vetítésekre. Például az Amerikában szerdán bemutatott Superman visszatér is jóval a premier előtt megvolt már a kalózoknak.

Módszerük az volt, hogy míg az egyikük kamerára vette a filmet, addig őt több biztosító ember vette körül, akik fedezték. A felvett nyersanyagot aztán dvd-n sokszorosították, és eredetinek tűnő borítót készítettek neki. A filmeket darabonként 19 dollárért árulták az utcai terjesztők.

A kézi kamerával, mozivetítéseken másolatokat készítők állnak a "kalózpiramis" csúcsán, hiszen a premierek előtt feketepiacra kerülő filmek jelentős százaléka ilyen forrásból kerül az utcákra és az internetre. Az illegális dvd - kereskedelem nagyon jövedelmező, szakértők szerint összehasonlítható egyéb illegális tevékenységekkel, mint például a kábítószer- és fegyverkereskedelem - ha ugyan nem jövedelmezőbb - miközben a filmtolvajoknak sokkal kevesebb büntetéstől kell tartaniuk.

Az adatok szerint 2005-ben a kalózkodás 18 milliárd dollár kárt okozott Hollywoodnak. A kalózkodás azonban nem csak az USA problémája, Magyarországon 2005-ben a filmkalózkodásból származó veszteség a szűken vett filmiparnak 102 millió dollár , a nemzetgazdaságnak (benne az elmaradt állami bevételek, a kereskedő cégek bevétele) 199 millió dollár volt . A magyar filmeket ért veszteség ennek 4,7%-a, azaz tavalyi árfolyamon is 2 milliárd forint! A magyar filmek zömét, 90%-át a premier napján kamerázzák le a moziban, s ez a verzió kerül először illegális forgalomba: piacokra és az internetre.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm