34 °C Budapest

Elgáncsolják a Tesco-t? - Tömegek tüntetnek

Pénzcentrum
2006. február 15. 16:00

Az Egyesült Királyságban egy kiskereskedelmi ügyekre fókuszáló bizottság független szabályozó szerv létrehozását javasolja a kormánynak, melynek segítségével gátat lehetne szabni a Tesco és az Asda (a Wal-Mart brit leánycége) terjeszkedésének.

 

A bizottság emellett azt is javasolja, hogy a kiskereskedelmi ágazatban ne mehessen végbe fúzió és felvásárlás, amíg a kormány nem tudja megvédeni a helyi gazdálkodókat és kisvállalkozókat.

 

A bizottság jelentése szerint a szűkülő árrések és a folyamatos szabálysértések miatt a kisebb üzletek sorra húzzák le a rolót, holott ezek korábban a városi és vidéki élet fontos komponensei voltak.

 

A New Economics Foundation adatai szerint 1997 és 2002 között Nagy-Britanniában hetente 50 pék ment tönkre a szupermarketek terjeszkedése miatt.

 

Jelenleg a Tesco egymaga szívja fel a britek költésének nyolcadát, az élelmiszer szegmensben 30%-os a piaci részesedése, míg az ezen kívüli kiskereskedelmi területen 6.5%-os a szelete. Ez a mértékű dominancia természetesen sokakban ellenszenvet vált ki, az aktivisták és a farmerek tömegei Tescopoly néven weblapot hoztak létre, melyen folyamatosan megosztják aggályaikat a külvilággal.

 

A Tesco szerint persze a kisebb kereskedelmi egységek nem szenvednek a hipermarketek elnyomásától, mert „maga a vásárló a legjobb szabályozó erő, egy jó piacon pedig mindenkinek van helye, aki meglévő igényeket elégít ki”...

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?