14 °C Budapest

Elgáncsolják a Tesco-t? - Tömegek tüntetnek

Pénzcentrum
2006. február 15. 16:00

Az Egyesült Királyságban egy kiskereskedelmi ügyekre fókuszáló bizottság független szabályozó szerv létrehozását javasolja a kormánynak, melynek segítségével gátat lehetne szabni a Tesco és az Asda (a Wal-Mart brit leánycége) terjeszkedésének.

 

A bizottság emellett azt is javasolja, hogy a kiskereskedelmi ágazatban ne mehessen végbe fúzió és felvásárlás, amíg a kormány nem tudja megvédeni a helyi gazdálkodókat és kisvállalkozókat.

 

A bizottság jelentése szerint a szűkülő árrések és a folyamatos szabálysértések miatt a kisebb üzletek sorra húzzák le a rolót, holott ezek korábban a városi és vidéki élet fontos komponensei voltak.

 

A New Economics Foundation adatai szerint 1997 és 2002 között Nagy-Britanniában hetente 50 pék ment tönkre a szupermarketek terjeszkedése miatt.

 

Jelenleg a Tesco egymaga szívja fel a britek költésének nyolcadát, az élelmiszer szegmensben 30%-os a piaci részesedése, míg az ezen kívüli kiskereskedelmi területen 6.5%-os a szelete. Ez a mértékű dominancia természetesen sokakban ellenszenvet vált ki, az aktivisták és a farmerek tömegei Tescopoly néven weblapot hoztak létre, melyen folyamatosan megosztják aggályaikat a külvilággal.

 

A Tesco szerint persze a kisebb kereskedelmi egységek nem szenvednek a hipermarketek elnyomásától, mert „maga a vásárló a legjobb szabályozó erő, egy jó piacon pedig mindenkinek van helye, aki meglévő igényeket elégít ki”...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?