16 °C Budapest

Világméretű Tesco-invázió - Beletörhet a bicska!

Pénzcentrum
2006. február 13. 05:55

Kétségtelenül nagy fába vágta fejszéjét a Tesco a napokban bejelentett amerikai terjeszkedéssel, mely még a multicég életében is vízválasztó eseménynek számít. Az alábbiakban a Financial Times összeállítása alapján áttekintjük, miként is indult be a Tesco-henger és mint látni fogjuk, alkalmanként azért meglehetősen nehéz helyzetbe hozta magát az óriás...

A brit hipermarketkirály először 1993-ban lépett ki a szigetországból, mivel a hazai piac egyre telítettebbé vált, így máshol keresett növekedési lehetőségeket. Konkrétan Franciaországban, ahol azonban az alkalmazott üzleti gyakorlata olyannyira nem jött be, hogy a Carrefour és a Casino kiszorították a piacról. (Négy év alatt 300 millió fontot öltek bele a francia misszióba, a forgalom azonban stagnált, az eredmény pedig csökkent, így a vezetés a kilépés mellett döntött.)

A sikertelen kezdésből tanult a Tesco, az 1990-es években esztendőnként átlagosan egy új országba lépett be a vállalat. A siker receptje az volt, hogy a hazai márkák ösztönzésére nagyobb hangsúlyt fektettek és helyi vezetőket állítottak a leányok élére, emellett azonban megtartották az otthon sikeresnek bizonyuló stratégia-elemeket, így például a sajátmárkás termékek bevezetését.

Az óriásvállalat elsősorban azokra az országokra fókuszált, melyekben gyors növekedésre számíthatott és rövid időn belül domináns pozícióra törhetett. 1994 és 1996 között Közép-Európa került célkeresztbe, hiszen a szétaprózott piacokon a hipermarket koncepció akkor még nem volt elterjedt, így nagy tér nyílt az organikus növekedés előtt.

Az 1990-es évek vége felé Dél-Kelet-Ázsia is fókuszba került, ahol a multicég a gazdasági válság utáni állapotot tudta kihasználni az olcsó vásárlásokra. A tajvani üzletág végül sikertelennek bizonyult, így a Tesco a Carrefour-ral üzleteket cserélt és bukott divíziója helyett megerősíthette szlovákiai jelenlétét.

Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy pénzügyi szempontból korántsem volt sikertörténet a terjeszkedés, mivel a nemzetközi megtérülés jóval alacsonyabb, mint az Nagy-Britanniában volt. A befektetők most a nagyszabású amerikai tervek miatt kezdhetnek aggódni, ahol nem éppen egy gyors növekedést kínáló, versenytárs nélküli piacról van szó...

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?