17 °C Budapest

Magyar - Orosz barátság

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 09:46

Magyarország és Oroszország közös nanotechnológiai kutatóközpontot hoz létre Miskolcon, erről a felek már aláírták a szándéknyilatkozatot. A két ország közötti kereskedelmi forgalom folyamatosan bővül - közölte Kóka János gazdasági miniszter, miután hétfőn találkozott Leonyid D. Rejman orosz informatikai és hírközlési miniszterrel.

 
 
A magyar kivitel bővítése érdekében csúcstechnológiára, elektrotechnikai együttműködésre van szükség, ahol a magyar cégek, magyar termékek nagy eséllyel versenyezhetnek az orosz piacokon - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn, miután találkozott Leonyid D. Rejman orosz informatikai és hírközlési miniszterrel.  
A Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság alakuló ülése után a magyar miniszter kiemelte: nemrég zárult le egy beruházás, amelynek keretében több mint 300 lakást építettek magyar cégek részvételével Oroszországban. A következő években több ezer új lakás építésére nyílik mód 10 milliárd forintos összértékben. Egy magyar cég nyerte el a moszkvai szemétégető beruházását is, amelynek értéke mintegy 40 milliárd forint.  
Csúcstechnológia, gépgyártás és agrárexport  
Kóka szerint Magyarországnak nemcsak Moszkvával, hanem a tagköztársaságok mindegyikével keresni kell az együttműködés lehetőségét, ezért hazánk új kereskedelmi irodát nyit Jekatyerinburgban is. A miniszter bízik abban, hogy csúcstechnológiában, gépgyártásban és az agrártermékek tekintetében ennek az irodának a megnyitása önmagában is gyorsítja a magyar export növekedését.  
Lenyid D. Rejman üdvözölte, hogy a két ország között bővül a kereskedelmi forgalom és pozitívan értékelte azt is, hogy az energiahordozók mellett egyre több terméket exportálnak Magyarországra. A magyar kormány - a rendszerváltás óta először - kormányközi megállapodást kötött agrártermékek kivitelére. Az Oroszországba irányuló magyar agrárexport értéke idén eléri az 50 milliárd forintot, és évente 20 százalékkal nő - közölte Kóka János.  
Oroszország továbbra is részt venne a metróépítésben  
Az orosz államadósság kezelésével kapcsolatban Rejman bejelentette, hogy az orosz kormány elfogadva a magyar javaslatot, az államadósság terhére teherautókat szállít hazánkba. A megbeszélésen szó volt arról, hogy az orosz cégek hogyan vehetnek részt magyar projektekben, köztük a metróépítésben és a paksi atomerőmű üzemeltetésének meghosszabbítását célzó munkákban. Leonyid D. Rejman közölte: szívesen vennének részt metrókocsik szállításában is.  
Közös kutatóközpont létesülhet Miskolcon  
A csúcstechnológiai együttműködésen belül Miskolcon, közös tulajdonú nanotechnológiai kutatóközpontot kívánnak nyitni. A szándéknyilatkozat megszületett, a jogi keretét november közepéig dolgozzák ki a szakemberek, hogy az év végéig sor kerülhessen a kutatóközpont telepítésére.  
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén az első félévben az Oroszországba irányuló magyar kivitel értéke 553,2 millió dollár volt, ami 40,7 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az Oroszországból származó behozatal értéke január-júniusban 2,16 milliárd dollárt tett ki, ez 32,2 százalékos bővülés 2004. azonos időszakához viszonyítva.  
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem