35 °C Budapest
Brooklyn, NYC- October 9, 2019: Close-up surface level view of splashing raindrops falling onto a large puddle of rushing water on an asphalt city street during a torrential rainstorm

Kiadták a vészfigyelmeztetést: egészen elkélpesztő vihar csap le Magyarországon péntek délután

2023. június 23. 14:51

A meteorológiai előrejelzések szerint péntek késő délután viharossá válik az időjárás, erős szélre, jégesőre, felhőszakadásra is lehet számítani.

Az erős szél miatt tanácsos fedett helyre vinni a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket, nehogy a szél felkapja ezeket és károkat okozzon velük. Érdemes áramtalanítani a pincét és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. Ha tehetjük, az autónkkal parkoljunk épületektől, fáktól távolabb. Ha elmegyünk otthonról, csukjuk be az ablakokat - írja közelményében az OKF.

Ha viharosra fordul az időjárás, ne tartózkodjunk vízben, a nagyobb tavainknál pihenők vegyék komolyan a viharjelzőrendszer jelzéseit. Javasolt a vihar ideje alatt egy épületben menedéket keresni. Ne tartózkodjunk a pincében, mert felhőszakadás esetén víz alá kerülhet. Ha víz alá kerül a pince, csak akkor kezdjük kiszivattyúzni, ha már megszűnt a víz utánpótlása, nem szivárog be több víz. Ha hamarabb távolítjuk el a vizet, csak alámossuk az épületet.

Ha villámlik, javasolt számolni a villámlás és a dörgés között eltelt időt. Ha ez 15 másodpercnél rövidebb, a vihar közel van, húzzuk ki az elektromos eszközöket a konnektorból. Kerüljük a vizesblokkokat, ne fürödjünk, zuhanyozzunk, mossunk kezet. Ne fogjuk meg a csöveket, radiátorokat, fémszerkezeteket.

Akit a szabadban ér a vihar, ne álljon fa alá. Ha erdőben vagyunk, álljunk a fák törzsétől öt méterre. Ha kerékpározás közben lep meg bennünket a vihar, fektessük le a biciklit és menjünk tőle néhány méterrel távolabb. Ha semmilyen menedék nincs a közelben, guggoljunk le és érintsük össze a két sarkunkat, így a legkisebb egy villámcsapás veszélye. Ne használjunk esernyőt, a papírjainkat, telefonunkat tegyük egy nejlonzacskóba. Autóban, tömegközlekedési eszközön védve vagyunk a villámoktól, ne fogjuk meg ezek fém alkatrészeit. Ha egy fesztiválon ér minket a vihar, kövessük a biztonsági személyzet utasításait.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az erős szél fákat dönthet ki, ágakat törhet le, amelyek gyakran elektromos vezetékeket szakítanak el. Ha elszakadt elektromos vezetéket látunk, ne közelítsük meg, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Ha villámárvízzel találkozunk, válasszunk másik útvonalat és kerüljük el. A villámárvizek könnyen elmozdíthatják a csatornafedeleket is. Mivel nem lehet látni, mi van a felgyülemlett víz alatt, néhány centiméteres vízbe se menjünk bele. Ha autóval térdig érő vízbe hajtunk bele, az autónk légszűrőjébe víz kerül, a jármű leáll és károsodik a motorja is. Villámárvíz esetén menjünk egy épületbe, annak is az emeletére. A sok eső szennyvizet is hozhat magával, ezért fertőtlenítsük az épületet utána.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem