17 °C Budapest
street dirty trash with low depth of field

Budapest hadat üzent a szemétnek: rengeteg új kukát helyez ki az FKF

2022. június 17. 17:04

A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. alkalmazkodik a megváltozott közterület-használathoz, és 41 helyszínen 150 új kukát helyez ki júliustól, folyamatosan - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó köztisztasági divíziója pénteken

Közleményükben azt írták: a járványhelyzet után a turisták visszatérése, az ismét egyre népszerűbb sport- és szabadidős tevékenységek, rendezvények eredményeként olyan helyszínekre is sok budapesti tér vissza, amelyeket jó ideje nem, vagy kevésbé használtak. A Budapesti Közművek folyamatosan figyeli a fővárosiak közterülethasználati szokásait és ehhez igazodva helyezik ki az új kukákat - írták. A hulladék rendszeres begyűjtését és az edények karbantartását, tisztítását a társaság munkavállalói végzik.

Emlékeztettek: a hat szolgáltatási tevékenységet - hulladékgazdálkodást, kertészetet, kéményseprést, köztisztaságot, távfűtést, temetkezést - ellátó öt fővárosi cég a hatékonyság növelése és a fenntartható működés miatt egyesült 2021-ben. Az összeolvadás a városüzemeltetésben széles körben elterjedt úgynevezett Stadtwerke-modell szerint valósult meg. Ez a közszolgáltatói modell több nyugat-európai városban, például Bécsben, Koppenhágában, Kölnben, illetve Düsseldorfban is sikeresen működik.

Míg a korábbi jogelődtársaságok 2020-at 5,1 milliárd forint összesített veszteséggel zárták, a tavalyi évet a Budapesti Közművek 1,8 milliárd forintos mérleg szerinti adózás utáni eredménnyel zárta. Kitértek arra: a hatályos jogszabályok alapján a főváros tisztán tartása "többszereplős feladat", amelynek ellátásában a főváros cégei mellett a kerületi önkormányzatoknak, a lakosságnak és a jelentős mennyiségű hulladékot termelő gazdálkodó szervezeteknek is sok teendője van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem