-2 °C Budapest
street dirty trash with low depth of field

Budapest hadat üzent a szemétnek: rengeteg új kukát helyez ki az FKF

2022. június 17. 17:04

A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. alkalmazkodik a megváltozott közterület-használathoz, és 41 helyszínen 150 új kukát helyez ki júliustól, folyamatosan - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó köztisztasági divíziója pénteken

Közleményükben azt írták: a járványhelyzet után a turisták visszatérése, az ismét egyre népszerűbb sport- és szabadidős tevékenységek, rendezvények eredményeként olyan helyszínekre is sok budapesti tér vissza, amelyeket jó ideje nem, vagy kevésbé használtak. A Budapesti Közművek folyamatosan figyeli a fővárosiak közterülethasználati szokásait és ehhez igazodva helyezik ki az új kukákat - írták. A hulladék rendszeres begyűjtését és az edények karbantartását, tisztítását a társaság munkavállalói végzik.

Emlékeztettek: a hat szolgáltatási tevékenységet - hulladékgazdálkodást, kertészetet, kéményseprést, köztisztaságot, távfűtést, temetkezést - ellátó öt fővárosi cég a hatékonyság növelése és a fenntartható működés miatt egyesült 2021-ben. Az összeolvadás a városüzemeltetésben széles körben elterjedt úgynevezett Stadtwerke-modell szerint valósult meg. Ez a közszolgáltatói modell több nyugat-európai városban, például Bécsben, Koppenhágában, Kölnben, illetve Düsseldorfban is sikeresen működik.

Míg a korábbi jogelődtársaságok 2020-at 5,1 milliárd forint összesített veszteséggel zárták, a tavalyi évet a Budapesti Közművek 1,8 milliárd forintos mérleg szerinti adózás utáni eredménnyel zárta. Kitértek arra: a hatályos jogszabályok alapján a főváros tisztán tartása "többszereplős feladat", amelynek ellátásában a főváros cégei mellett a kerületi önkormányzatoknak, a lakosságnak és a jelentős mennyiségű hulladékot termelő gazdálkodó szervezeteknek is sok teendője van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem