Horror a vasúton: 2 és fél naponta történik szerencsétlenség Magyarországon

Horror a vasúton: 2 és fél naponta történik szerencsétlenség Magyarországon

2021. január 22. 16:48

Magyarországon, 9,8 millió lakosa, és mintegy 8 000 kilométernyi vasúti pályája ellenére, a harmadik legtöbb vonatbaleset történt 2019-ben az EU-ban. Ezzel olyan országokat előztünk meg, mint Franciaország, Románia vagy Olaszország. A balestek száma pedig olyan magas, hogy 2019-ben 2 és fél naponta történt egy szerencsétlenség Magyarországon. Ezek többsége gázolás vagy valamilyen vasúti átkelőhelyi incidens volt, a vonatütközések és kisiklások száma alacsony.

2010-2019 között a vasúti balesetek száma jelentősen csökken az Európai Unióban: 2019-ben összesen 1 516 balesetet jelentettek, ami 713-al volt kevesebb, mint amennyi 2010-ben történt - derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Az adatokból az is kiderül továbbá, hogy a vonatbalesetek leggyakoribb típusa az, amikor a jármű elüt olyan valakit, aki illetéktelenül a sínekre téved.

2019-ben összesen 795 ilyen esetet regisztráltak, ami az összes balesete több mint felét, 52,4 százalékát jelenti. A balesetek másik fő kategóriája a vasúti átjárókkal volt kapcsolatos, ide értve minden olyan szerencsétlenséget, ami járművel vagy gyalogossal történt. Ebbe a kategóriába 432 baleset tartozott, az összes baleset 28,5 százalékát tették ki 2019-ben.

Magyarország a tragédiák melegágya

2019-ben az Európai Unióban a legtöbb vasúti baleset Németországban történt, számszerűen 298. A második helyen Lengyelország végzett 214 balesettel, ám a harmadik helyen sajnos Magyarország áll.

Hazánkban a tavalyi évben ugyanis 142 vonatbalesetet regisztráltak.

A top ötben ezzel a számmal úgy vagyunk benn, hogy a másik négy ország (az első kettő mellett Franciaország és Románia) lakossága 19, 38 67, illetve 83 millió főt számlál. A tíz millió fő lakos alatti országok közül tehát

Magyarország az első a vasúti balesetek tekintetében.

A tendencia azonban változatlan, zsinórban három évben is Magyarország végzett az EU harmadik legrosszabb helyén. Mindez tavaly azt jelentette, hogy hazánkban

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2 és fél naponta történt egy vonatbalesete 2019-ben.

Ehhez képest a lista túlsó végén végzett, 4,9 millió lakost számláló Írországban 2019-ben összesen két darab vasúti baleset történt, azaz fél évente 1. Csak érdekességképpen: az ír vasútvonal hossza 3 237 kilométer, a magyaré 8 000 kilométer. Ami azt jelenti, hogy míg hazánkban a teljes vasúthálózathoz mérve megközelítőleg 56 kilométerenként történt egy baleset 2019-ben, addig Írországban 1 618 kilométerenként.

Mi történik a síneken?

Az Eurostat adataiból kiolvasható, hogy hazánkban, akár csak az egész EU-ban általában véve a legtöbb vasúti balestet gázolás okozza. Az uniós átlag azt mutatja, hogy az összes balesetek 52 százalékáért ez a típus a felelős, ez Magyarországon is hajszálpontosan így van. A második legtöbb balesetért idehaza, megintcsak ahogy az egész EU-ban átlagosan, valamilyen vasúti átkelőhelyen bekövetkezett szerencsétlenség felelős, Magyarországon a vasúti balestek több mint egy negyede ilyen átkelőkön történik.

Ahogy a statisztikákból is látszik, a vonatütközések, illetve a vonatkisiklások együttesen sem érik el az összes vasúti balesete 5 százalékát. Előbbiből 2019-ben 3, míg utóbbiból 4 történt 2019-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?