Talicska, mikró, festmény: hihetetlen, miket hagytunk el idén a MÁV-on, Volánon

Talicska, mikró, festmény: hihetetlen, miket hagytunk el idén a MÁV-on, Volánon

2019. december 29. 07:00

Egészen hihetetlen, milyen tárgyakat felejtettek idén a magyarok a különféle közlekedési eszközökön. Oké, a pénztárca, telefon kicsúszhat a zsebből, és a táska is van, hogy a nagy rohanásban fent marad a járművön, de azért egy mikró, vagy a babakocsi hiánya igencsak feltűnhetne a tulajdonosnak. A BKV-n hagyott talicskára pedig még mindig keressük a magyarázatot...

2019-ben egy talicskát felejtettek ott valamelyik BKV-járaton, de három mikrohullámú sütöt is találtak idén - közölte a Pénzcentrum megkeresésére a BKV sajtóosztálya. Mint írták, a szokásos talált tárgyak közé tartoztak idén a hivatalos dokumentumok, pénz, tárcák, mobiltelefonok, tornazsákok és táskák, cipők és ruhanemű, valamint a kulcsok is. Ezek mellett az érdekesebb darabok között tartják számon még az elhagyott festményt, illetve találtak laptopokat is. Emellett a buszon, metrón, villamoson felejtettek még az utasok több rollert, gördeszkát és hangszert.

Arra is rákérdeztünk, mennyi pénzt találtak a társaság járatain, a BKV csak a forintra vonatkozó adatokat közölte: összesen 1 525 550 forintot adtak le a Talált Tárgy Kezelőségére. A legnagyobb egyben leadott összeg 305 ezer forint volt, amit végül visszakapott a jogos tulajdonos. Egyébként a trendek azt mutatják, hogy az elhagyott pénzek nagyjából feléért jelentkeznek. A fel nem vett összegek a törvényi kötelezettségeknek megfelelően a Magyar Államkincstárnak kerülnek átutalásra - közölte a sajtóosztály.

Hegesztő, készpénz, gitár maradt a vonatokon

Ugyanezeket kérdeztük a MÁV-tól is, a kommunikációs osztály válaszában pedig közölte, jellemzően a "slágertárgyak" maradnak a vonatokon: pénztárcák, ruhanemű, táskák, bőröndök, iratok, esernyők, elektronikai eszközök (mobil, laptop, fényképezőgép). A kulönlegesebb tárgyak között említették a nagyméretű hangszereket (gitár, cselló), babakocsikat és a kerékpárokat is.

De mind közül 2019-ben a legmeghökkentőbb a hegesztőkészülék volt.

Ami pedig a pénzt illeti: ahogy a MÁV kommunikációs igazgatósága fogalmazott, idén eddig összesen több millió forintot felejtettek utasok a vonatokon. Azokról az összegekről, amelyeket visszajuttatnak a tulajdonoshoz, a vasúttársaság nem vezet összesített nyilvántartást. 2019-ben a legnagyobb ilyen tétel közel 350 ezer forint volt.

Azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy amiatt nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján a Magyar Államhoz kerülnek. Idén októberig összesen közel 1 millió forinttal és 180 euróval történt így.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Több száz talált tárgy a Volánbusznál

Megkeresésünkre a Volánbusz Zrt. azt közölte, hogy ebben az évben több mint 630 darab talált tárgyat regisztráltak a munkatársaik, ezek több mint 70 százaléka került vissza a tulajdonoshoz.

A 2019 januárja és októbere közötti időszakban összesen mintegy 192 ezer forintot hagytak járatainkon. Ezenfelül a talált tárgyak között volt számos külföldi fizetőeszköz is (pl. EUR, CZK, CHF, RSD stb.)

- írták, majd pedig azt közölték, hogy a legjellemzőbb dolgok, melyeket az utasok elhagynak, az utazótáskák és a hatósági igazolványok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adóigazolvány). Hozzátették, hogy a talált tárgyakat 3 hónapig őrzik meg, addig lehet értük jelentkezni. Különlegesebb tételekről nem ejtettek szót a válaszban.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10