14 °C Budapest

Vulkánhelyzet: tovább szenved Európa

2010. április 19. 09:02

Tovább szenved kontinensünk az izlandi vulkánkitörés miatt keletkezett légiforgalmi helyzettől. Az európai légiforgalom fele megindulhat ma, Magyarországon hétfő délig marad a légtérzár.

Az Index információi szerint a normális európai légiforgalom fele indulhat meg hétfőn, ha az időjárás-jelentések megerősítik, hogy a légtér tisztulóban van a vulkáni hamutól. Több országban tesztrepüléseket végeztek, hogy ellenőrizzék a közlekedés biztonságát. Franciaország pedig európai uniós szintű egyeztetést akar az európai légtér vizsgálatát célzó tesztrepülésekről.

Ötszörösére nőtt a légszennyezettség
Néhány óra alatt több mint ötszörösére nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja Budapesten, amikor az izlandi tűzhányó hamufelhője elérte a fővárost, Nyíregyházán pedig nyolc-tízszeres volt a növekedés - közölte a Levegő Munkacsoport vasárnap az MTI-vel. Hozzátették: amennyiben valóban a vulkáni hamu került a talaj közeli levegőbe, akkor az abban lévő gázok és nehézfémek károsíthatták a szabadban tartózkodók, különösen az asztmások, tüdőbetegek egészségét.


Vasárnap estére több európai országban részlegesen feloldották a légtérzárat, illetve megnyitottak néhány repteret. Észak- és Kelet Spanyolországban az összes repteret megnyitották. Csaknem egész légterét megnyitotta Bergennél Norvégia, ugyanez a helyzet Franciaország déli részén és Bulgáriában. A helyzet szinte óráról órára változik, a hatóságok folyamatosan reagálnak az eseményekre. Vasárnap késő este bejelentették, hogy Párizsban még nem nyílnak meg a repterek kedd reggelig. Németországban hétfő estig meghosszabbították a légtér zárlatát.

Magyarországon hétfő délig marad a légtérzár, ezt a Nemzeti Közlekedési Hatóság jelentette be. Ugyanakkor vasárnap reggel 8 órától a háromezer méter alatt, nem irányított légtérben közlekedő kisgépek, mentési, mezőgazdasági célú vagy rendőrségi helikopterek saját felelőségre repülhetnek a magyar légtérben.

Napnyugta Magyarországon(Fotó: idokep.hu)


Magyar turisták százai ragadtak külföldön, az európai országokból még úgy, ahogy haza tudnak jönni vonattal, busszal vagy autóval.

Komoly gazdasági károk

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az európai légiközlekedés kényszerpihenője szakértők szerint oly hosszúra nyúlhat, hogy ez akár hatással lehet Európai idei gazdasági növekedésére, a válság utáni kilábalás erejére is.

Bár a közgazdászok eddig nem módosítottak a növekedési modelleken és előrejelzéseiken az idei európai növekedésre nézve, de a szállítási és idegenforgalmai ágazatok hosszabb távú bénultsága - egyes borúlátó jóslatok szerint - akár semmissé teheti az 1-1,5 százalékra jelzett idei európai gazdasági növekedést.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?