Ízelítő a IV. Oldtimer Expón látható autócsodákból!

Pénzcentrum
2010. április 7. 12:02

2010. április 16. és 18. között, a IV. Oldtimer Expo-n, a Vasúttörténeti Parkban állítják ki a legnemesebb oldtimereket. Az érdeklődők több mint 5 ezer négyzetmétert járhatnak be, ahol 230-nál is több járművet csodálhatnak majd meg.

Az előző évekhez hasonlóan a veterán járgányok nagy része eddig még nem mutatta meg magát a nagyközönség előtt. Nemcsak a fedett csarnokban, a szabadtéren is várják a kíváncsiskodókat a múlt nagy képviselői: lesznek autók, buszok, motorok, kerékpárok és teherautók egyaránt.

A IV. Oldtimer Expo vendége lesz egy Wanderer W25K típusú gyönyörűség, amely Horthy István autója lehetett egykoron. Az óriást Ifjabb Horthy Miklós is sűrűn vezette, erről egy fénykép is tanúskodik majd a rendezvényen. Az biztos, hogy a két, hazánkba került példány közül ezt a Hess-féle képviselet hozta be, de hogy ki vette át tőle, az a korabeli anyagokból nem derül ki. Viszont a két magyarországi példány közül egy a kormányzó idősebb fiáé, egy pedig Kohner Auguszta bárónő tulajdonában volt. A német Wanderer márka az Audi négy karikájának egyikét szimbolizálja. A W 25 K kora egyik legszebb roadstere, mindössze 259 példányban készült kabrió változatával együtt. 1936-38 között, az akkori szokások szerint kézi munkával, egyenkénti szereléssel rakták össze a példányokat. Az alvázat a Wanderer szállította, a karosszéria a stuttgarti Baur cégnél készült.

A világon csak kettő darab létezik az Opel Kapitän Hebmüller Cabriolet-ből, ebből egy az Oldtimer Expo-n mutatkozik be! Ennek a típusnak a különlegességét többek között az adja, hogy az Opel gyár az autónak csak az alvázát, a futóművét, a motorját és a kocsi orrészét gyártotta. A karosszéria többi részét a németországi Hebmüller cég egyéni megrendelésre, saját igényeknek megfelelően készítette.

Opel Kapitän Hebmüller Cabriolet

Opel szakértők azt mondják: elképzelhető, hogy mindössze 15-20 darab készült belőle. Az autó akkoriban nagyon korszerűnek és megbízhatónak számított- több Mercedes típust is megelőzve. A háború után ez volt az első 6 hengeres típus, melyet az amerikai hadsereg megrendelésére a németek újra gyárthattak. Ez az 1940-ből származó óriás 55 lőerős volt, de már 125 km/h sebességgel döngetett az utakon. Most mintegy 20 millió forintot ér.

Ami önmagában impozáns: a Rolls Royce 20/25 Hooper Limousine ("Goshawk"). Az Oldtimer Expo-n bemutatkozó darab 1933-ból való. 3669 köbcentis motorja majdnem 51 lóerőre volt képes, ezzel 119 km/h sebességet tudott elérni.

Rolls Royce

Ebből a típusból mindössze 18 darab készült - veszett drágán. Eredeti ára 1560 font, ebből a pénzből nagyjából 10-12 darab átlagos járművet lehetett venni. 6 hengeres soros motor, szervo fék 4 keréken, dupla gyújtásrendszer - igazi királynő.

Ferrari 250 GT tipo 508C. Az 1958-ban készült járgánynak az elmúlt 30 évben csupán egy tulajdonosa volt, aki miután hozzá került a kétüléses, Farina karosszériás kocsi, átépíttette az egyébként a Ferrarinak is bedolgozó Bachelli & Villa cég, és új ruhát szabatott rá. A mechanikus elemeket a Dienna e Silingardi, egy szintén a gyárnak bedolgozó cég specialistái módosították, a Dunlop dobfékekekt lecserélték tárcsafékes rendszerre és az eredetileg 240 lóerős motor teljesítménye 280-ra növekedett.

Ferrari 250 GT

Az átalakítások után a kocsi a Tour de France autóversenyre kifejlesztett gyári gépekhez hasonló tulajdonságokat kapott. Jelenleg hazánkban esik át egy minőségjavító restauráláson ez a svájci tulajdonban lévő maranelloi paripa.

Aston Martin DB5. Az 1963 és 65 között készített járgányok egyike James Bond legismertebb szolgálati autója, legelőször a Goldfinger epizódban mutatkozott be. Az extra felszereltségű autóban minden volt, ami szem-szájnak, illetve titkos ügynöknek ingere: katapultülés, fedélzeti géppuskák, ködgyártó, az útra olajat kiöntő mechanizmus, telefon, tv, és, és, és... A mai, internetezős világban már másképpen gyűlnek az információk, de a hatvanas években még bizony el kellett távolítani a kellemetlen vetélytársakat és erre kiválóan és látványosan felelt meg ez a pompás gép.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Aston Martin DB5

A DB rövidítés a cég tulajdonosának, David Brown-nak monogramja. 3995ccm-es soros, hathengeres motorját a lengyel számazású Tadek Marek tervezte, akinek munkájával a cég legendás hírnevét magalapozta. Teljesítménye 286 lóerő, legnagyobb forgatónyomatéka 3850-es fordulatszámnál 390Nm, ami korában élenjáró, de még manapság is tekintélyes adat. Végsebessége 232 km/h, ezzel az autóskártyában már nyerni is lehet. A kiállított DB5-öst az angliai gyár szakemberei restaurálták. A nálunk bemutatandó darabról nincs közreadható fotó, ezért is kell élőben megnézni. A csatolt kép csak illusztráció, az előtte álló fiatalember Sean Connery, sajnos őt nem látjuk élőben a rendezvényen.

És amivel Szörnyella de Frász furikázik: a Panther De Ville. Az angol Panther cég a 70-80-as években, kézi munkával gyártott autókat készített, zömében kétüléses roadstereket. A De Ville változatból 59 db látta meg a napvilágot: 13 darab kétajtós Convertible (cabrio) és 46 négyajtós, kemény tetős Saloon kivitel. A kocsi karosszériája alumínium. Ilyen autóval járt többek között Elton John, Kenny Rogers, Rock Hudson, Oliver Reed, Johnny Holiday, és a szaudi herceg.

Panther De Ville

A 101 és 102 kiskutya című filmben a Glenn Close által megszemélyesített Szörnyella De Frásznak (Cruella De Ville) egy átalakított, 2 ajtós, Panther De Ville volt az autója. Ez a darab a Párizs melletti Euro Disney-ben látható. A IV. Oldtimer Expo-n bemutatkozó De Ville-t Christian Anders, német énekes megrendelésére készítették. A kocsi 2006-ban megúszott egy tűzvészt úgy, hogy körülötte mintegy 50 oldtimer veszett oda.

Nyitvatartás:

Április 16. péntek: 13.00 - 22.00
Április 17. szombat: 09.00 - 22.00
Április 18. vasárnap: 09.00 - 18.00

Cím:

IV. OLDTIMER EXPO
MAGYAR VASÚTTÖRTÉNETI PARK
1142 Budapest, Tatai út 95.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?