14 °C Budapest

Ízelítő a IV. Oldtimer Expón látható autócsodákból!

Pénzcentrum
2010. április 7. 12:02

2010. április 16. és 18. között, a IV. Oldtimer Expo-n, a Vasúttörténeti Parkban állítják ki a legnemesebb oldtimereket. Az érdeklődők több mint 5 ezer négyzetmétert járhatnak be, ahol 230-nál is több járművet csodálhatnak majd meg.

Az előző évekhez hasonlóan a veterán járgányok nagy része eddig még nem mutatta meg magát a nagyközönség előtt. Nemcsak a fedett csarnokban, a szabadtéren is várják a kíváncsiskodókat a múlt nagy képviselői: lesznek autók, buszok, motorok, kerékpárok és teherautók egyaránt.

A IV. Oldtimer Expo vendége lesz egy Wanderer W25K típusú gyönyörűség, amely Horthy István autója lehetett egykoron. Az óriást Ifjabb Horthy Miklós is sűrűn vezette, erről egy fénykép is tanúskodik majd a rendezvényen. Az biztos, hogy a két, hazánkba került példány közül ezt a Hess-féle képviselet hozta be, de hogy ki vette át tőle, az a korabeli anyagokból nem derül ki. Viszont a két magyarországi példány közül egy a kormányzó idősebb fiáé, egy pedig Kohner Auguszta bárónő tulajdonában volt. A német Wanderer márka az Audi négy karikájának egyikét szimbolizálja. A W 25 K kora egyik legszebb roadstere, mindössze 259 példányban készült kabrió változatával együtt. 1936-38 között, az akkori szokások szerint kézi munkával, egyenkénti szereléssel rakták össze a példányokat. Az alvázat a Wanderer szállította, a karosszéria a stuttgarti Baur cégnél készült.

A világon csak kettő darab létezik az Opel Kapitän Hebmüller Cabriolet-ből, ebből egy az Oldtimer Expo-n mutatkozik be! Ennek a típusnak a különlegességét többek között az adja, hogy az Opel gyár az autónak csak az alvázát, a futóművét, a motorját és a kocsi orrészét gyártotta. A karosszéria többi részét a németországi Hebmüller cég egyéni megrendelésre, saját igényeknek megfelelően készítette.

Opel Kapitän Hebmüller Cabriolet

Opel szakértők azt mondják: elképzelhető, hogy mindössze 15-20 darab készült belőle. Az autó akkoriban nagyon korszerűnek és megbízhatónak számított- több Mercedes típust is megelőzve. A háború után ez volt az első 6 hengeres típus, melyet az amerikai hadsereg megrendelésére a németek újra gyárthattak. Ez az 1940-ből származó óriás 55 lőerős volt, de már 125 km/h sebességgel döngetett az utakon. Most mintegy 20 millió forintot ér.

Ami önmagában impozáns: a Rolls Royce 20/25 Hooper Limousine ("Goshawk"). Az Oldtimer Expo-n bemutatkozó darab 1933-ból való. 3669 köbcentis motorja majdnem 51 lóerőre volt képes, ezzel 119 km/h sebességet tudott elérni.

Rolls Royce

Ebből a típusból mindössze 18 darab készült - veszett drágán. Eredeti ára 1560 font, ebből a pénzből nagyjából 10-12 darab átlagos járművet lehetett venni. 6 hengeres soros motor, szervo fék 4 keréken, dupla gyújtásrendszer - igazi királynő.

Ferrari 250 GT tipo 508C. Az 1958-ban készült járgánynak az elmúlt 30 évben csupán egy tulajdonosa volt, aki miután hozzá került a kétüléses, Farina karosszériás kocsi, átépíttette az egyébként a Ferrarinak is bedolgozó Bachelli & Villa cég, és új ruhát szabatott rá. A mechanikus elemeket a Dienna e Silingardi, egy szintén a gyárnak bedolgozó cég specialistái módosították, a Dunlop dobfékekekt lecserélték tárcsafékes rendszerre és az eredetileg 240 lóerős motor teljesítménye 280-ra növekedett.

Ferrari 250 GT

Az átalakítások után a kocsi a Tour de France autóversenyre kifejlesztett gyári gépekhez hasonló tulajdonságokat kapott. Jelenleg hazánkban esik át egy minőségjavító restauráláson ez a svájci tulajdonban lévő maranelloi paripa.

Aston Martin DB5. Az 1963 és 65 között készített járgányok egyike James Bond legismertebb szolgálati autója, legelőször a Goldfinger epizódban mutatkozott be. Az extra felszereltségű autóban minden volt, ami szem-szájnak, illetve titkos ügynöknek ingere: katapultülés, fedélzeti géppuskák, ködgyártó, az útra olajat kiöntő mechanizmus, telefon, tv, és, és, és... A mai, internetezős világban már másképpen gyűlnek az információk, de a hatvanas években még bizony el kellett távolítani a kellemetlen vetélytársakat és erre kiválóan és látványosan felelt meg ez a pompás gép.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Aston Martin DB5

A DB rövidítés a cég tulajdonosának, David Brown-nak monogramja. 3995ccm-es soros, hathengeres motorját a lengyel számazású Tadek Marek tervezte, akinek munkájával a cég legendás hírnevét magalapozta. Teljesítménye 286 lóerő, legnagyobb forgatónyomatéka 3850-es fordulatszámnál 390Nm, ami korában élenjáró, de még manapság is tekintélyes adat. Végsebessége 232 km/h, ezzel az autóskártyában már nyerni is lehet. A kiállított DB5-öst az angliai gyár szakemberei restaurálták. A nálunk bemutatandó darabról nincs közreadható fotó, ezért is kell élőben megnézni. A csatolt kép csak illusztráció, az előtte álló fiatalember Sean Connery, sajnos őt nem látjuk élőben a rendezvényen.

És amivel Szörnyella de Frász furikázik: a Panther De Ville. Az angol Panther cég a 70-80-as években, kézi munkával gyártott autókat készített, zömében kétüléses roadstereket. A De Ville változatból 59 db látta meg a napvilágot: 13 darab kétajtós Convertible (cabrio) és 46 négyajtós, kemény tetős Saloon kivitel. A kocsi karosszériája alumínium. Ilyen autóval járt többek között Elton John, Kenny Rogers, Rock Hudson, Oliver Reed, Johnny Holiday, és a szaudi herceg.

Panther De Ville

A 101 és 102 kiskutya című filmben a Glenn Close által megszemélyesített Szörnyella De Frásznak (Cruella De Ville) egy átalakított, 2 ajtós, Panther De Ville volt az autója. Ez a darab a Párizs melletti Euro Disney-ben látható. A IV. Oldtimer Expo-n bemutatkozó De Ville-t Christian Anders, német énekes megrendelésére készítették. A kocsi 2006-ban megúszott egy tűzvészt úgy, hogy körülötte mintegy 50 oldtimer veszett oda.

Nyitvatartás:

Április 16. péntek: 13.00 - 22.00
Április 17. szombat: 09.00 - 22.00
Április 18. vasárnap: 09.00 - 18.00

Cím:

IV. OLDTIMER EXPO
MAGYAR VASÚTTÖRTÉNETI PARK
1142 Budapest, Tatai út 95.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem