29 °C Budapest

Ízelítő a IV. Oldtimer Expón látható autócsodákból!

Pénzcentrum
2010. április 7. 12:02

2010. április 16. és 18. között, a IV. Oldtimer Expo-n, a Vasúttörténeti Parkban állítják ki a legnemesebb oldtimereket. Az érdeklődők több mint 5 ezer négyzetmétert járhatnak be, ahol 230-nál is több járművet csodálhatnak majd meg.

Az előző évekhez hasonlóan a veterán járgányok nagy része eddig még nem mutatta meg magát a nagyközönség előtt. Nemcsak a fedett csarnokban, a szabadtéren is várják a kíváncsiskodókat a múlt nagy képviselői: lesznek autók, buszok, motorok, kerékpárok és teherautók egyaránt.

A IV. Oldtimer Expo vendége lesz egy Wanderer W25K típusú gyönyörűség, amely Horthy István autója lehetett egykoron. Az óriást Ifjabb Horthy Miklós is sűrűn vezette, erről egy fénykép is tanúskodik majd a rendezvényen. Az biztos, hogy a két, hazánkba került példány közül ezt a Hess-féle képviselet hozta be, de hogy ki vette át tőle, az a korabeli anyagokból nem derül ki. Viszont a két magyarországi példány közül egy a kormányzó idősebb fiáé, egy pedig Kohner Auguszta bárónő tulajdonában volt. A német Wanderer márka az Audi négy karikájának egyikét szimbolizálja. A W 25 K kora egyik legszebb roadstere, mindössze 259 példányban készült kabrió változatával együtt. 1936-38 között, az akkori szokások szerint kézi munkával, egyenkénti szereléssel rakták össze a példányokat. Az alvázat a Wanderer szállította, a karosszéria a stuttgarti Baur cégnél készült.

A világon csak kettő darab létezik az Opel Kapitän Hebmüller Cabriolet-ből, ebből egy az Oldtimer Expo-n mutatkozik be! Ennek a típusnak a különlegességét többek között az adja, hogy az Opel gyár az autónak csak az alvázát, a futóművét, a motorját és a kocsi orrészét gyártotta. A karosszéria többi részét a németországi Hebmüller cég egyéni megrendelésre, saját igényeknek megfelelően készítette.

Opel Kapitän Hebmüller Cabriolet

Opel szakértők azt mondják: elképzelhető, hogy mindössze 15-20 darab készült belőle. Az autó akkoriban nagyon korszerűnek és megbízhatónak számított- több Mercedes típust is megelőzve. A háború után ez volt az első 6 hengeres típus, melyet az amerikai hadsereg megrendelésére a németek újra gyárthattak. Ez az 1940-ből származó óriás 55 lőerős volt, de már 125 km/h sebességgel döngetett az utakon. Most mintegy 20 millió forintot ér.

Ami önmagában impozáns: a Rolls Royce 20/25 Hooper Limousine ("Goshawk"). Az Oldtimer Expo-n bemutatkozó darab 1933-ból való. 3669 köbcentis motorja majdnem 51 lóerőre volt képes, ezzel 119 km/h sebességet tudott elérni.

Rolls Royce

Ebből a típusból mindössze 18 darab készült - veszett drágán. Eredeti ára 1560 font, ebből a pénzből nagyjából 10-12 darab átlagos járművet lehetett venni. 6 hengeres soros motor, szervo fék 4 keréken, dupla gyújtásrendszer - igazi királynő.

Ferrari 250 GT tipo 508C. Az 1958-ban készült járgánynak az elmúlt 30 évben csupán egy tulajdonosa volt, aki miután hozzá került a kétüléses, Farina karosszériás kocsi, átépíttette az egyébként a Ferrarinak is bedolgozó Bachelli & Villa cég, és új ruhát szabatott rá. A mechanikus elemeket a Dienna e Silingardi, egy szintén a gyárnak bedolgozó cég specialistái módosították, a Dunlop dobfékekekt lecserélték tárcsafékes rendszerre és az eredetileg 240 lóerős motor teljesítménye 280-ra növekedett.

Ferrari 250 GT

Az átalakítások után a kocsi a Tour de France autóversenyre kifejlesztett gyári gépekhez hasonló tulajdonságokat kapott. Jelenleg hazánkban esik át egy minőségjavító restauráláson ez a svájci tulajdonban lévő maranelloi paripa.

Aston Martin DB5. Az 1963 és 65 között készített járgányok egyike James Bond legismertebb szolgálati autója, legelőször a Goldfinger epizódban mutatkozott be. Az extra felszereltségű autóban minden volt, ami szem-szájnak, illetve titkos ügynöknek ingere: katapultülés, fedélzeti géppuskák, ködgyártó, az útra olajat kiöntő mechanizmus, telefon, tv, és, és, és... A mai, internetezős világban már másképpen gyűlnek az információk, de a hatvanas években még bizony el kellett távolítani a kellemetlen vetélytársakat és erre kiválóan és látványosan felelt meg ez a pompás gép.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Aston Martin DB5

A DB rövidítés a cég tulajdonosának, David Brown-nak monogramja. 3995ccm-es soros, hathengeres motorját a lengyel számazású Tadek Marek tervezte, akinek munkájával a cég legendás hírnevét magalapozta. Teljesítménye 286 lóerő, legnagyobb forgatónyomatéka 3850-es fordulatszámnál 390Nm, ami korában élenjáró, de még manapság is tekintélyes adat. Végsebessége 232 km/h, ezzel az autóskártyában már nyerni is lehet. A kiállított DB5-öst az angliai gyár szakemberei restaurálták. A nálunk bemutatandó darabról nincs közreadható fotó, ezért is kell élőben megnézni. A csatolt kép csak illusztráció, az előtte álló fiatalember Sean Connery, sajnos őt nem látjuk élőben a rendezvényen.

És amivel Szörnyella de Frász furikázik: a Panther De Ville. Az angol Panther cég a 70-80-as években, kézi munkával gyártott autókat készített, zömében kétüléses roadstereket. A De Ville változatból 59 db látta meg a napvilágot: 13 darab kétajtós Convertible (cabrio) és 46 négyajtós, kemény tetős Saloon kivitel. A kocsi karosszériája alumínium. Ilyen autóval járt többek között Elton John, Kenny Rogers, Rock Hudson, Oliver Reed, Johnny Holiday, és a szaudi herceg.

Panther De Ville

A 101 és 102 kiskutya című filmben a Glenn Close által megszemélyesített Szörnyella De Frásznak (Cruella De Ville) egy átalakított, 2 ajtós, Panther De Ville volt az autója. Ez a darab a Párizs melletti Euro Disney-ben látható. A IV. Oldtimer Expo-n bemutatkozó De Ville-t Christian Anders, német énekes megrendelésére készítették. A kocsi 2006-ban megúszott egy tűzvészt úgy, hogy körülötte mintegy 50 oldtimer veszett oda.

Nyitvatartás:

Április 16. péntek: 13.00 - 22.00
Április 17. szombat: 09.00 - 22.00
Április 18. vasárnap: 09.00 - 18.00

Cím:

IV. OLDTIMER EXPO
MAGYAR VASÚTTÖRTÉNETI PARK
1142 Budapest, Tatai út 95.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?