21 °C Budapest

Rendszámbiznisz: tilos, de simán lehet

2009. július 3. 10:02

Egy éve nagy dérrel-dúrral nekiindultak a hatóságok, hogy megszüntessék a külföldi rendszámos taktikázást: az ígéretek szerint összefognak egymással és a külföldi társszervezetekkel, és felszámolják ezt a bizniszt. Ám azóta is zavartalanul folyik az adómegkerülési társasjáték, a közúti forgalmat elnézve nincs sok változás.

Rendre ott sorakoznak a hazai utakon, parkolókban a szlovák, német, liechtensteini, sőt kaliforniai és dél-afrikai felségjelű kocsik. Mostanában új színfoltként megjelentek a litván táblák is.

Eleinte elsősorban felső kategóriás autók tulajdonosai választották ezt a megoldást, hiszen egy-egy drágább gépjármű esetében akár négymillió forint is megspórolható a regisztrációs és a gépjárműadó, valamint az áfa és a cégautóadó "optimalizálásával". Nem beszélve a biztosításról, parkolódíjakról, autópálya-matricákról.

Egyre kúszik lefelé az értékhatár, ma már számos középkategóriás kocsit is külföldön helyeztetnek forgalomba. Egyes feltételezések szerint a több tízezret is elérheti azok száma, akik jogtalanul használják a külföldi azonosítókat. Nem kell hozzá nagy befektetés, telefonon, interneten is elintézhetők a formaságok, megrendelhető a rendszámtábla.

Bár az efféle megoldás súlyos adócsalásnak számít, mégsem indult be a gépezet az utakon. A vámosok ugyan felvették a kapcsolatot a szlovák hatóságokkal, ám kiderült, az ottani törvények nem teszik lehetővé, hogy a szükséges adatokat megadják.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05