6 °C Budapest

Rendszámbiznisz: tilos, de simán lehet

2009. július 3. 10:02

Egy éve nagy dérrel-dúrral nekiindultak a hatóságok, hogy megszüntessék a külföldi rendszámos taktikázást: az ígéretek szerint összefognak egymással és a külföldi társszervezetekkel, és felszámolják ezt a bizniszt. Ám azóta is zavartalanul folyik az adómegkerülési társasjáték, a közúti forgalmat elnézve nincs sok változás.

Rendre ott sorakoznak a hazai utakon, parkolókban a szlovák, német, liechtensteini, sőt kaliforniai és dél-afrikai felségjelű kocsik. Mostanában új színfoltként megjelentek a litván táblák is.

Eleinte elsősorban felső kategóriás autók tulajdonosai választották ezt a megoldást, hiszen egy-egy drágább gépjármű esetében akár négymillió forint is megspórolható a regisztrációs és a gépjárműadó, valamint az áfa és a cégautóadó "optimalizálásával". Nem beszélve a biztosításról, parkolódíjakról, autópálya-matricákról.

Egyre kúszik lefelé az értékhatár, ma már számos középkategóriás kocsit is külföldön helyeztetnek forgalomba. Egyes feltételezések szerint a több tízezret is elérheti azok száma, akik jogtalanul használják a külföldi azonosítókat. Nem kell hozzá nagy befektetés, telefonon, interneten is elintézhetők a formaságok, megrendelhető a rendszámtábla.

Bár az efféle megoldás súlyos adócsalásnak számít, mégsem indult be a gépezet az utakon. A vámosok ugyan felvették a kapcsolatot a szlovák hatóságokkal, ám kiderült, az ottani törvények nem teszik lehetővé, hogy a szükséges adatokat megadják.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30