28 °C Budapest
View from behind of a young Caucasian girl lying on the sofa holding the TV remote control. She is relaxing on the sofa at home. Unrecognizable girl.

Továbbra is rengeteget tévéznek a magyarok: ezt nézi minden felnőtt és gyerek

2024. május 28. 11:31

Szinte minden háztartásban van legalább egy tévé, minden harmadik magyar két készülékkel is rendelkezik, viszont a legtöbben maximum 150 ezer forintot szánnak rá – derült ki egy friss kutatásból, mely rávilágított arra, hogy a magyarok jelentős része továbbra is elsősorban hagyományos tévénézésre használja a készülékét, habár ez csökkenő tendenciát mutat 2022 ősze óta, miközben a streaming szolgáltatásokat többen használják. Új készülék vásárlásakor a magyaroknak az ár a legfontosabb szempont, de mindössze a megkérdezettek 17 százaléka tervezi új tévé beszerzését.

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnoksághoz közeledve a magyarok tévévásárlási és használati szokásait mérte fel a szórakoztató készülék- és elektronikai gyártó Hisense: a Pulzus által készített 1000 fős online felmérésből kiderül, hogy hány tévé van egy átlagos háztartásban, hogy mennyit költenek a magyarok tévére és hogy mi alapján választanak készüléket.

10-ből 9 magyar háztartásban van tévé, minden harmadik magyarnak két készüléke, a válaszadók 12 százalékának pedig három tévéje is van. Ez a szám még nagyobb a 60 évnél idősebbek körében: 54 százalékuknak két vagy három tévéje is van otthon. A válaszadók sokat használják a készülékeiket: több mint 80 százalék napi szinten használja, minden negyedik magyar pedig naponta több mint 3 órát. A nők és a férfiak között nincs jelentős különbség a napi használatban, 10-ből 8-an napi szinten használják.

Maximum 150 ezer forintot költünk rá

Ugyan a válaszadók sokat használják a tévéiket, de nem szeretnek sokat költeni rájuk: a legtöbb magyar 100-150 ezer forint értékben vesz tévét és csak minden harmadik válaszadó költ ennél többet új készülékre. A felmérés megmutatja, hogy a férfiak hajlamosabbak többet költeni, mint a nők, 10-ből egy férfi akár 200-300 ezer forintot is elkölt. Ez igaz a 18-39 év közöttiekre is, akik szintén nyitottabbak a drágább készülékekre, ott még akár 500-700 ezer forint értékű készülék is felmerülhet. A 60 évnél idősebbekre a legjellemzőbb az olcsó készülékek vásárlása, mindössze 5 százalékuk vesz 200 ezer forintnál drágább tévét.

Kevesebb tévénézés, több streaming

A két évvel ezelőtti kutatásból kiderült, hogy akinél van tévé otthon, azok közül a legtöbben (65%) tévénézésre használják a készülékeket, és csak a válaszadók 19 százaléka használja streamingre – a legfrissebb kutatás alapján ez a tendencia változóban van. A tévénézés aránya mintegy 5 százalékkal, 60 százalékra csökkent, a streaming 3 százalékkal nőtt, akárcsak a sportesemények követése és a zenehallgatás, amelyek 1-1 százalékkal magasabbak a korábbi felméréshez képest. A nők több tévét néznek, mint a férfiak, de a sportesemények követése inkább rájuk és a 60 évnél idősebbekre jellemző. Az eredmények alapján elmondható, hogy a magyarok a hagyományos tévénézésen túl más szolgáltatásokat is előszeretettel vesznek igénybe a tévéiken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Továbbra is az ár alapján döntünk

Új készülék vásárlásakor továbbra is az ár a legfontosabb szempont, amit a képernyő mérete, majd a készülék márkája követ. A készülék dizájnja egy kevésbé fontos szempont, akárcsak a készülék operációs rendszere és a készülék hangrendszere. A nőknek jelentősen fontosabb szempont a készülék ára és a készülék garanciafeltételei, mint a férfiaknak. A korosztályokat tekintve is mindenkinél az ár szerepel az első helyen, nagyobb eltérés a készülék márkájában van, ami a 60 évnél idősebbeknek a második legfontosabb szempont a képernyő méretével együtt.

A közelgő labdarúgó-Európa-bajnokság apropóján, az esemény globális főszponzoraként a Hisense felmérése arra is rákérdezett, hogy a válaszadók terveznek-e új készüléket venni a közeljövőben: mindössze a részt vevők 17 százaléka gondol új tévé beszerzésére és csak 2 százaléka fogja ezt megtenni az EB indulása előtt. Az olimpiára vonatkozó kérdés hasonló eredményeket hozott, a magyarok ebben az esetben sem gondolnak arra, hogy új tévét vegyenek, inkább jövőre szereznek majd be új készüléket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm