2 °C Budapest
Three soldier bunnies, waging graffiti warfare

Furcsa falfirkák jelentek meg Pesten: megszólalt az alkotó, ennyit kapnak az önkormányzatoktól

2023. május 17. 18:57

A grafitti (a magyar Büntető Törvénykönyv megfogalmazása szerint „falfirka”) eredeti jelentése: feliratok, spontán és üldözött, elítélt művek. Vagyis láthatóan szigorú tiltástól vezet az út a pesti tűzfalak „dekorációs festéséig”. A városban ma már sok helyen látható street art műfajról Jankovits Barnabás, a Neopaint Works alapítója beszélt a Pénzcentrumnak.

Honnan, hogyan indult a világban a grafittiőrület?

Az időben nagyot visszalépve a „falfirkák” gyűjtésének kezdeményezője a „Párizs szemének” is nevezett Brassaï(eredeti nevén Halász Gyula) volt, aki 1932-től a város falain található graffitiket fotózta. A ma már akár dollárszázezreket érő képeket 1956-ban állítottak ki a New York-i Modern Művészetek Múzeumában. A „klasszikus” grafitti a 60-as években szintén innen, a metróalagutakból indult. A kezdetekben főként neveket ábrázoló, egyéniséget tartalmazó tagek jellemezték, ekkor még teljesen illegálisan. A folyamatos fejlődéssel egyre kifinomultabb, művészibb lett. Ezért több helyen legalizálták, mert tetszett az embereknek ez a titokzatos, varázslatos világ.

Az óceánon átkelve Európában lett az epicentrum. Itt adta magát - kezdetben természetesen csak a nyugati oldalon – a berlini fal, mint hatalmas üres felület. A másik központ máig Párizs.  Itthon a 90-es években indult el a grafittiőrület, jam-ekkel, aminek komoly sajtóvisszhangja is volt. Megjelent néhány lelkes megrendelő is, akik a saját szobájuk falára rendeltek egy-egy „festményt”. Viszonylag hamar kialakult egy legális vonal is, ahol engedélyezték, de legalábbis nem tiltották a tag-elést. Ilyen – máig tök jó képekkel – a Filatori gátnál lévő hosszú fal, vagy az Éles sarok. 2009-ben a Budapesten megrendezett Write 4 Gold elnevezésű nemzetközi graffiti-versenyen – melynek szervezője Jankovits Barnabás volt - a magyar csapat győzött.

Önök hogy jutottak el innen a – ahogy mondja – „dekorációs falfestésig”?

Mi is a grafitti-kötődéstől indultunk, ez volt a hobbink. De viszonylag hamar tudatosult bennünk, hogy tovább akarunk lépni, professzionalizálni akarjuk ezt a tevékenységet. És hogy tűzfalakat, nagy felületeket akarunk festeni. 2005-ben kaptuk az első megrendeléseinket, azóta az ország vezető dekorációs falfestői vagyunk. Az elmúlt 17 év alatt több mint 500  megrendelésünk volt, ebből közel 70 a nagyméretű köztéri falfestmény. 2010-ben a „Tűzfalrehab az Erzsébetvárosban” programmal jött az első nagy lökésünk. A Kazinczy-Király utca sarkán, a játszótéren lévő tájkép volt a „próbafestésünk”, ezzel kerestük meg a VII. kerületi önkormányzatot, akik – számunkra is meglepő módon - nyitottak voltak. Ezután jött a MÜPA melletti falon megrendelés a Nemzet Színészeit ábrázoló festményre. Az erzsébetvárosi mintaprogram lett, ma már 20 tűzfal virít a kerületben.

Hogy indul el a folyamat? Sétálnak a városban, látnak egy üres tűzfalat és beindul a fantáziájuk?

Igen, körülbelül így. Sétáltunk, a témaötleteinkkel bemegyünk az önkormányzathoz. Nyugat-Európához képest igazi hungarikum, hogy míg ott egy művésznek„adnak” egy felületet, ahol megfesti a saját világát, itthon mi a helyi viszonyokat, a múltat is bemutatjuk. Figyelembe vesszük a fal környezetét. Számunkra fontos, hogy ne öncélú dekorációk jelenjenek meg. Nem erőltetjük rá a falra a saját stílusunkat, hanem információt - ha úgy tetszik – kultúrát is adunk a kép mögé. Ilyen például a Rubik kocka, a 6:3, a Róth Miksa kép, vagy a lengyel magyar „Barátságfa”. Kicsit misszió is ez, olyan témákat keresünk, amik köthetők a városhoz, rdekesek a turistáknak is. Fontos a vagányság (azért ez mégiscsak egy nagyon modern műfaj), de a hagyományőrzés is.

Mennyire nyitottak az önkormányzatok? 

Most már szerencsére sok önkormányzat keres minket, sokkal nyitottabbak. A teljes folyamat a nullárról az átadásig kb 2 hónap. Néha a lakókkal való egyeztetés több időbe telik. A II., III., V., VIII., XIX. kerületekkel már jó kapcsolatunk van, de Egerben, Kecskeméten, Zalaegerszegen, Kaposváron is vannak projektjein. Vidéken elsősorban a lakótelepi falfestések mennek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogy kell elképzelni az alkotás folyamatát?

Akár egy fotóról is tudunk dolgozni, de általában a tervezés papír-ceruzával, vagy klasszikus  grafikai tervvel indul. Ez utóbbi esetben az egész grafikát megcsináljuk 1:1 méretes sablonban, és onnan „megy fel” a falra. Ez egy teljesen professzionális működés, grafikusok, tervezők, festők dolgoznak együtt. Maga a festés körülbelül 2 hetet vesz igénybe. November elejétől márciusig sajnos nem lehet kint dolgozni, ilyenkor beltéri munkák vannak.

Mekkora költségekkel számolnak? Honnan jön a pénz?

Nagyon bírnám, ha a sajtóban itt-ott megjelenő százmilliós büdzsékben gondolkozhatnánk. Nyugat-Európában kb 100-150 euro per négyzetméter az ár, sajnos nálunk ennél jóval kisebb tételről van szó. Azt szoktuk mondani, hogy nem vagyunk mesze a szobafestői áraktól. A tűzfalak esetében a cehhet 100%-ban az önkormányzat állja. De például a mostani, Szinyei  Merse Pál léghajós kép esetében (ami a festő nevét viselő gimi udvarára került) a szülők is a  zsebükbe nyúltak.     

Milyen terveik vannak?

Az említett Szinnyei képből indult az új irány. Annak a fotóját a Nemzeti Galériától kaptuk meg. Velük szeretnénk továbblépni, klasszikus festményeket megjeleníteni a köztereken. A  léghajós kép akkora siker lett, hogy úgy látjuk, komoly igény van erre. Ezt a vonalat szeretnénk tovább vinni. Ezt kultúrmissziónak is szánjuk: egy lakótelepi gyerek a házfalon ismerjen meg egy-egy magyar festményt, fotót. Mintha egy galériában lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem