19 °C Budapest
construction worker building a log house

Így még kivédheted a brutális rezsiemelést: időben kell lépni, vagy jönnek a horrorcsekkek

2022. július 15. 22:01

Az energiavészhelyzet kihirdetésével minden családot érinthet a rezsiár emelkedése már augusztus 1-jétől. Azonban a spóroláson túl is létezik valódi megoldás az energiafelhasználás mérséklésére. A legsikeresebben ezt energiahatékonyan megvalósított ingatlanfelújítás során érhetjük el, és készülhetünk fel a drágulásra. Ehhez azonban egy pillanatra meg kell állnunk, hátra kell lépnünk, hogy ne meggondolatlanul, a körülmények által befolyásolva döntsünk – mondja Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének (MCSTE) elnöke.

Az MCSTE az egyetlen hazai civil szervezet, amelynek célja már 2018-as indulása óta az energiahatékony beruházások elősegítése a családi házak vonatkozásában. Megoldási javaslatokkal, tanácsadással támogatja az egyesület a tulajdonosokat az épületek energiafelhasználásának csökkentése érdekében.

A legújabb rendeletek és az elmúlt napok híreinek tükrében sajnos rengeteg, szinte minden család rákényszerül, hogy újragondolja háztartása energiafelhasználását – említette Gulyás István építészmérnök, épületenergiahatékonysági szakértő, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke.

Habár a részletek még ismeretlenek, és nem tudni, kit milyen mértékben érint a rezsi drágulása, de az biztos, hogy nehéz helyzet előtt állunk. Természetes, hogy mindenki a megoldást keresi. Ebben tud valódi segítséget nyújtani az egyesület, amelynek célja az, hogy olyan felújítások valósuljanak meg, akár kihasználva a még rendelkezésre álló állami és egyéb forrásokat is (Zöld CSOK, Zöld Hitel, Otthonfelújítási támogatás stb.), amelyek az energiaár kiszámíthatatlan változásaitól óvhatják

meg a családiház-tulajdonosokat

- tette hozzá. Egy komplex módon, jól megtervezett, részletes és egymásra épülő energetikai felújítás akár 30-50%-kal csökkentheti egy családi ház energiafelhasználását, és értelemszerűen a rezsiszámlát is.

Ha csak egy kicsi hiányzik a felújításhoz: nézz körül a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorában!

Ez azonban sokszor költséges és hosszadalmas folyamat. Léteznek azonban olyan megoldások, amelyekkel kisebb beruházás mellett is azonnal érzékehető lehet a megtakarítás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes átgondolni a nagyfogyasztók (hűtő, fagyasztó, mosógép stb.) korszerűsítését; esetleg különböző helyiségekbe beépíteni olyan korszerű fűtésszabályozókat, amelyekkel az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelően lehet beállítani a fűtést. A padlásfödém hőszigetelésével akár 2-3 fokos hőérzet-növekedést is el lehet érni (télen ennyivel lesz melegebb, nyáron meg ennyivel lesz hűvösebb), amely így talán az egyik leghatékonyabb és leggyorsabban megvalósuló energetikai beruházásnak tekinthető.

- mondta az MCSTE elnöke, aki hozzátette, hogy már egy téli, rövidebb de vastagabb függöny, ill. egy nyári hosszabb függöny használata is javíthat a fűtés hatékonyságán. Minden egyes kisebb beruházás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a családoknak az energiafelhasználásuk minél kisebb részét kelljen piaci áron megfizetniük. Az egyesület elnöke több száz családi ház energetikai felújítási folyamatát minden résztvevő szemszögéből végig csinálta – tulajdonos, kivitelező, gyártó, kereskedő is volt már –, így a folyamatokat, a célok megvalósulását tapasztalataival nagymértékben tudja segíteni tagjaik számára.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kapkodás, a nem megfelelően megvalósított beruházások nem feltétlenül vezetnek (gyors) eredményre. Egy napelemes rendszer kiépítése akár hónapokba is telhet. Az alternatív megoldások esetében is számtalan, akár tűzvédelmi szabályt kell figyelembe venni

- tette hozzá Gulyás István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm