15 °C Budapest
construction worker building a log house

Így még kivédheted a brutális rezsiemelést: időben kell lépni, vagy jönnek a horrorcsekkek

2022. július 15. 22:01

Az energiavészhelyzet kihirdetésével minden családot érinthet a rezsiár emelkedése már augusztus 1-jétől. Azonban a spóroláson túl is létezik valódi megoldás az energiafelhasználás mérséklésére. A legsikeresebben ezt energiahatékonyan megvalósított ingatlanfelújítás során érhetjük el, és készülhetünk fel a drágulásra. Ehhez azonban egy pillanatra meg kell állnunk, hátra kell lépnünk, hogy ne meggondolatlanul, a körülmények által befolyásolva döntsünk – mondja Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének (MCSTE) elnöke.

Az MCSTE az egyetlen hazai civil szervezet, amelynek célja már 2018-as indulása óta az energiahatékony beruházások elősegítése a családi házak vonatkozásában. Megoldási javaslatokkal, tanácsadással támogatja az egyesület a tulajdonosokat az épületek energiafelhasználásának csökkentése érdekében.

A legújabb rendeletek és az elmúlt napok híreinek tükrében sajnos rengeteg, szinte minden család rákényszerül, hogy újragondolja háztartása energiafelhasználását – említette Gulyás István építészmérnök, épületenergiahatékonysági szakértő, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke.

Habár a részletek még ismeretlenek, és nem tudni, kit milyen mértékben érint a rezsi drágulása, de az biztos, hogy nehéz helyzet előtt állunk. Természetes, hogy mindenki a megoldást keresi. Ebben tud valódi segítséget nyújtani az egyesület, amelynek célja az, hogy olyan felújítások valósuljanak meg, akár kihasználva a még rendelkezésre álló állami és egyéb forrásokat is (Zöld CSOK, Zöld Hitel, Otthonfelújítási támogatás stb.), amelyek az energiaár kiszámíthatatlan változásaitól óvhatják

meg a családiház-tulajdonosokat

- tette hozzá. Egy komplex módon, jól megtervezett, részletes és egymásra épülő energetikai felújítás akár 30-50%-kal csökkentheti egy családi ház energiafelhasználását, és értelemszerűen a rezsiszámlát is.

Ha csak egy kicsi hiányzik a felújításhoz: nézz körül a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorában!

Ez azonban sokszor költséges és hosszadalmas folyamat. Léteznek azonban olyan megoldások, amelyekkel kisebb beruházás mellett is azonnal érzékehető lehet a megtakarítás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes átgondolni a nagyfogyasztók (hűtő, fagyasztó, mosógép stb.) korszerűsítését; esetleg különböző helyiségekbe beépíteni olyan korszerű fűtésszabályozókat, amelyekkel az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelően lehet beállítani a fűtést. A padlásfödém hőszigetelésével akár 2-3 fokos hőérzet-növekedést is el lehet érni (télen ennyivel lesz melegebb, nyáron meg ennyivel lesz hűvösebb), amely így talán az egyik leghatékonyabb és leggyorsabban megvalósuló energetikai beruházásnak tekinthető.

- mondta az MCSTE elnöke, aki hozzátette, hogy már egy téli, rövidebb de vastagabb függöny, ill. egy nyári hosszabb függöny használata is javíthat a fűtés hatékonyságán. Minden egyes kisebb beruházás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a családoknak az energiafelhasználásuk minél kisebb részét kelljen piaci áron megfizetniük. Az egyesület elnöke több száz családi ház energetikai felújítási folyamatát minden résztvevő szemszögéből végig csinálta – tulajdonos, kivitelező, gyártó, kereskedő is volt már –, így a folyamatokat, a célok megvalósulását tapasztalataival nagymértékben tudja segíteni tagjaik számára.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kapkodás, a nem megfelelően megvalósított beruházások nem feltétlenül vezetnek (gyors) eredményre. Egy napelemes rendszer kiépítése akár hónapokba is telhet. Az alternatív megoldások esetében is számtalan, akár tűzvédelmi szabályt kell figyelembe venni

- tette hozzá Gulyás István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17