6 °C Budapest

Áldás vagy átok? Így fordítsd saját hasznodra a feleslegesnek tűnő esővizet

2021. március 7. 20:01

30 százalékkal gyakoribbak a világon a felhőszakadások, ugyanakkor a világ óriás városainak 70 százalékaa küzd visszatérő aszályokkal. Magyarországon évente 500-750 mm csapadékmennyiség hull, de sajnos az eloszlása nem arányos: hazánkban is szembe kell néznünk az aszályok és villámárvizek okozta kihívásokkal. A fenntartható városok és a benne élők számára ma már kulcskérdés az okos esővíz-gazdálkodás. De hogyan tudjuk az égi áldást a javunkra fordítani? 

Egyes klímamodellek szerint a 20 mm-t meghaladó csapadékkal járó napok száma minden évszakban nőni fog. Egy kétezer négyzetméteres területen ez 40 köbméter esővizet jelenthet egy nap alatt! Az észszerű válasz ezekre a kihívásokra az, ha a lehulló csapadék lefolyását próbáljuk lassítani és lehetőség szerint a vizet tárolni, amit a száraz időszakokban aztán felhasználhatunk. A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából a Wavin Magyarország a Magyar Természetvédők Szövetségével karöltve hozta el esővíz hasznosító ötleteit. Kezeljük a problémát! Íme 7 hatékony tipp az esővíz hasznosítására

Gondoljunk máshogy az esővízre

Alakítsuk ki házi vízrendszerünket úgy, hogy az összegyűjtött esővizet a locsolás mellett más célokra is felhasználhassuk, legyen ez például mosás, vagy WC öblítés. Ne feledjük, ilyenkor egy elkülönített vezetékrendszer szükséges, hogy a csapadékvíz ne keveredjen az ivóvízzel. A nem hasznosított esővíz a szennyvízzel sem keveredhet, hiszen az könnyen túlterhelné a csatornahálózatot. Jól tervezett esővíz hasznosítással akár felére csökkenthetjük az otthoni vezetékes ivóvíz mennyiségét!

Tavat a kertbe

Ha szerencsések vagyunk és van elég nagy kertünk, vágjunk bele egy kerti tó építésébe. Az esővíz megfogása mellett a tavakban lévő vízzel locsolni tudunk az aszályos időszakokban. Ha a víztárolás is cél, ügyeljünk rá, hogy homokos talajon szükség lehet tófóliára. Egy kerti tavacska több szempontból is környezetbarát, hiszen számos állat-, és növényfajnak adhat helyet.

Tároljunk és szikkasszunk

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot hosszú aszályos időszakok követhetik. Mit tehetünk, hogy ne csak felfogjuk, hanem használjuk is az égi áldást? Léteznek olyan esővíz tároló-szikkasztó rendszerek, amelyek a lehullott vizet föld alatti rendszerbe vezetik el. Innen pedig a fel nem használt mennyiség a talajba fokozatosan szivároghat. Ezek a komplex megoldások gazdaságos és környezetbarát módon teszik lehetővé az esővíz felfogását, és későbbi felhasználását. Keressük meg a számunkra legjobb verziót.

Tisztítsunk a fejünk felett és talpunk alatt

Tisztítsuk rendszeresen az ereszeket, ha kell, használjunk lombfogó hálót. Mindig gondoskodjunk a házunk előtti vízelvezető árkok, hidak, átereszek tisztántartásáról! Legyen ez is része a tavaszi nagytakarításnak. Az eltömődött felületek nem tudják elvezetni az esővizet, így azok károkat okozhatnak házunkban.

Utat a fáknak

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kerüljük a nagy méretű, burkolt felületek kialakítását. A beton felületek helyett az udvaron alkalmazzunk vízáteresztő burkolatokat, füves területeket és ültessünk fákat. Ne feledjük, minél több fa vesz körül minket, annál kellemesebb lesz a hőérzetünk. Egyszerű megoldásokkal, például gyökeret tápláló víztározókkal segíthetjük is a fákat, amelyek a száraz időszakokban nedvességhez juttatják a növényeinket.

A kulé kavicson túl

Ha vízelvezetésről van szó, sokunknak a kulé kavics jut eszébe. De míg a kulé kavics vízfelvevő képessége térfogatának kb. 30%-a, addig egy műanyag szikkasztó blokk esetében 95% ez az arány. Nézzünk utána nagyobb kapacitású, alacsonyabb költségű megoldásoknak a ház körüli vízgazdálkodásra.

Esővíz kezelés, még okosabban

Előre programozni a csapadékvíz hasznosítást? Okos vezérléssel előre felkészülhetünk az időjárási eseményekre és a szikkasztóban helyet biztosítunk a várhatóan lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíznek. Futurisztikus megoldásnak tűnik? Pedig nem az. Ilyen szenzoros technikai megoldás üzemel például már a brit királyi család észak-ír birtokán, ezzel is védve a történelmi komplexumot az árvizektől.

A széleskörű vízhiány sok más környezetvédelmi kihívás mellett általában csak akkor kap figyelmet, amikor már késő. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a hosszabb távú, kevésbé látható fenyegetéseket, még akkor is, ha azok közvetlenül befolyásolják életünket. Ha legközelebb ránk zúdul az égi áldás, ne átkozzuk a fejünkre hulló esőcseppeket, kezeljük ajándékként, amit a természet és mi is használhatunk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem