Hogyan készül a gyümölcsleves? Frissítő, hideg gyümölcsleves pudinggal, görög gyümölcsleves recept

2021. január 17. 09:33

Habár mindig nagyon finom az éttermi gyümölcsleves, rendszerint felmerül a menü kapcsán valamilyen probléma, ugyanis eltérőek a vélemények arról, hogy a tökéletes gyümölcsleves pudinggal vagy puding nélkül készül-e. Nos, mi mindkét verzióra hoztunk egy izgalmas gyümölcsleves receptet, ezek a klasszikus hideg gyümölcsleves recept, illetve a szintén hideg görög gyümölcsleves. Tudd meg, hogyan készül a gyümölcsleves pudinggal, és hogy a gyümölcsleves mellé mi illik! Mutatjuk, hogy mi illik a gyümölcsleves mellé!

A hideg gyümölcsleves a nyári időszak egyik legfinomabb, frissítő fogása, amit még a tikkasztó hőség során is szívesen fogyasztunk: laktat, mégsem telít el, sőt, a desszertkészítést is megúszhatjuk vele, hiszen a gyümölcsleves kellemes édessége megadja számunkra a szervezet igényelte zsírt és cukrot. Cikkünkben bemutatjuk a gyümölcsleves készítés két útját: hogyan készül a görög gyümölcsleves és a magyarosabb ízvilágú, hideg gyümölcsleves pudinggal? Ez a két gyümölcsleves recept egyaránt tökéletes kelléke egy nyári (vagy akár téli) ebédnek, amit nem csak a gyerekek értékelnek nagyra, de a felnőttek is emlegetni fogják! Azt is eláruljuk, hogy a gyümölcsleves mellé mi illik, ha egy teljes ebédmenü összeállításán törjük a fejünket.

1. Hideg görög gyümölcsleves

Habár a legtöbb magyar úgy ismeri a gyümölcslevest, mint egy almás, meggyes, körtés, vagy szilvás fogást, mindenképpen érdemes kipróbálnunk a délies ízvilágú, zamatos gyümölcsökből, dinnyékből készített gyümölcsleves receptet is. Ez a görög gyümölcsleves puding nélkül készül, azonban elkészíthetjük akár pudinggal is.

A görög gyümölcsleves hozzávalói

  • 500 g görögdinnye
  • 500 g sárgadinnye
  • 3 db őszibarack (meghámozva)
  • 300 g piros ribizli
  • 1 l 100%-os narancslé
  • 2 dl habtejszín
  • 4 ek kristálycukor

A görög gyümölcsleves recept elkészítése

  • 1. Kockázzuk fel egyforma méretűre a dinnyéket és a barackot, szemezzük le a ribizlit a száráról.
  • 2. Öntsük a narancslevet (lehetőleg frissen facsartat) és a habtejszínt egy nagyobb edénybe és keverjük el benne a kristálycukrot (ha a narancslé nagyon édes, akár ki is hagyhatjuk).
  • 3. Tegyük bele a gyümölcsöket a görög gyümölcsleves tejszínes levébe és hűtsük le jól (nem kell összefőzni!). Hidegen tálaljuk, ízlés szerint egy kis tejszínhabbal a tetején.

2. Hideg gyümölcsleves pudinggal

A hideg pudingos gyümölcsleves az egyik leginkább ismert gyümölcsleves típus: a legtöbb háztartásban ezt a verziót készítik, hiszen egyszerre frissítően gyümölcsös, mégis krémes és laktató.

A hideg gyümölcsleves hozzávalói

  • 300 g meggy
  • 200 g cseresznye
  • 200 g alma
  • 100 g körte
  • 8 dl tej
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj

A hideg gyümölcsleves elkészítése

  • 1. Tisztítsuk meg a gyümölcsöket. Az almát és a körtét hámozzuk meg, a magházakat vágjuk ki, a gyümölcshúst kockázzuk fel. A meggyet és a cseresznyét elég kimagozni.
  • 2. Tegyük a gyümölcsöket egy nagyobb edénybe és engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. Főzzük közepes lángon kb. 8 percen keresztül, míg a gyümölcsök meg nem puhulnak.
  • 3. Keverjük ki a pudingport 2 dl tejjel (csomómentesre). A többi 6 dl tejet keverjük a felfőtt gyümölcsleves alapba, ezután pedig lassan, habverővel keverjük hozzá a pudingos habarást is.
  • 4. Kezdjük el újra felfőzni a gyümölcslevest, ezalatt folyamatosan kavargassuk, míg az egész gyümölcsleves forró és sűrű nem lesz.
  • 5. Fogyaszthatjuk melegen és hidegen is: utóbbi esetben hagyjuk elhűlni, majd tegyük be a hűtőbe 1-2 órára.

Keverjük a recepteket!

Akár a magyaros almás-meggyes verziót, akár a barackos-dinnyés görög receptet alkalmazzuk, mindig tartsuk észben, hogy nem muszáj ragaszkodnunk egy recept megkötéseihez. Készülhet a klasszikus magyar gyümölcsleves puding nélkül, illetve pudingos görög gyümölcsleves is készíthető, csupán a hozzávalókat kell újragondolnunk.

Mi illik a gyümölcsleves mellé?

Gyakori kérdés, hogy mivel egy édes előételről van szó, a hideg gyümölcsleves után második fogásként mégis mit készítsünk. A görög gyümölcsleves és a hideg gyümölcsleves pudinggal kifejezetten könnyű ételek, melléjük mindenképpen valamilyen egyszerű, húsos főételt készítsünk, desszertre viszont már nincs szükség, mert a gyümölcsleves édes volt. A gyümölcs leves mellé javasoljuk a sült csirkét vagy disznóhúst egy kis egyszerű krumplipürével, vagy sült burgonyával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM